Katastrofalen začetek sezone: Krmite čebele, saj bodo umrle od lakote

Slovenija 10. Maj 202310:25 1 komentar
Čebele
Žiga Živulovič jr./BOBO

Čebelarska zveza Slovenije opozarja na katastrofalno pašno sezono zaradi aprilske pozebe ter dolgotrajnega hladnega in deževnega vremena. Čebelarji morajo čebele zato nujno krmiti, saj lahko umrejo zaradi lakote.

Začetek letošnje čebelarske sezone je zelo slab, če se bodo takšne razmere nadaljevale, pa grozi še ena katastrofalna pašna sezona, opozarjajo v Čebelarski zvezi Slovenije.

Maj je za čebelarje običajno eden najbolj medovitih mesecev, ko bi morale čebele intenzivno izkoriščati različne medovite vire po državi. “Slika v naravi pa je popolnoma drugačna. Poleg škode, ki jo je naredila aprilska pozeba, nam je dolgotrajno hladno, deževno in vetrovno vreme onemogočilo cvetlično pašo,” so zapisali v zvezi.

Aprila bi morale čebele po njihovih navedbah med drugim izkoriščati sadno drevje, divjo češnjo, regrat, oljno ogrščico in javor. Trenutno pa je težava predvsem z robinijo, saj vreme onemogoča izkoriščanje tudi tistih redkih še preživelih robinijevih cvetov.

“Ob takem stanju nam grozi katastrofalna pašna sezona, kot smo jo imeli leta 2021. Zato čebelarji močno upamo, da se vreme v prihodnjih dneh izboljša in da se temperature dvignejo letnemu času primerno,” so navedli.

Čebele pred panjem
Žiga Živulović jr./BOBO

Čebelarje so ob tem pozvali, naj preverijo zaloge hrane v panjih, saj donosov iz narave ni.

“Takšno stanje beležimo skoraj po vsej državi in čebelje družine je treba krmiti, saj bodo v nasprotnem primeru poginile zaradi lakote,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje