Katera bo beseda letošnjega leta? Oddajte svoj predlog

Slovenija 15. Nov 202215:05 2 komentarja
Besede v knjigi
PROFIMEDIA

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU tudi letos organizira izbor za besedo leta. Tudi tokrat se kot po navadi vse začenja z zbiranjem predlogov, ki jih je mogoče posredovati kot komentar na družbenih omrežjih, kjer ima ZRC SAZU svoje račune, ali poslati po e-pošti.

“PPT, PCR, PRC, PCT, ATP, TBC, CPP, PST – kdo bi v hipu znal povedati, katera od naštetih kratic se je lani ovenčala z nazivom beseda leta 2021? Da, natančno to naj bi bila glavna značilnost besede leta: da izraz, eno- ali dvobeseden, lahko pa celo kratica, nosi tako izrazit pečat časa, da onkraj svoje ere včasih ni več razumljiv,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Predloge je mogoče posredovati kot komentar na družbenih omrežjih, kjer ima ZRC SAZU svoje račune: na Facebooku, Twitterju in Instagramu, ali jih poslati po e-pošti.

Kot so še sporočili iz ZRC SAZU, bo letošnji lov na besedo leta nekoliko drugačen od prejšnjih, saj bo v začetku decembra naposled zaživela spletna stran, posvečena akciji Beseda leta. Na enem mestu bo mogoče dobiti vse informacije o besedah, ki so ta naslov pridobile od začetka akcije, ter se poučiti o tem, katerim pogojem mora kandidatka ustrezati, kako izbiramo neologizme, ki jih je prav tako mogoče predlagati, in kako poteka nadaljnji izbor: od komisije, ki izmed vseh prispelih predlogov izbere deseterico najbolj reprezentativnih, do javnega glasovanja. Na spletni strani projekta bo mogoče oddati predlog za besedo leta in nato tudi oddati glas za svojo favoritko.

Poleg tega bodo tudi letos ponovno iskali pesem leta, ki mora vsebovati vseh deset besed kandidatk. Svoje stvaritve bo mogoče poslati na elektronski naslov, zmagovalno pa bo na slovesni razglasitvi, ki bo januarja 2023, interpretirala dramska igralka. Na slovesnosti bo vodstvo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije razkrilo tudi kretnjo leta.

Za besedo leta 2021 je bila izglasovana PCT – kratica za “prebolel, cepljen, testiran”, so še spomnili na ZRC SAZU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje