Golob in Loredan nista edina, s katerima je sodeloval bivši Drnovškov varnostnik

Slovenija 15. Dec 202216:34 > 19:35 7 komentarjev

Z Milošem Njegoslavom Milovićem, nekdanjim varnostnikom Janeza Drnovška, se v zadnjih mesecih nista sestajala le predsednik vlade Robert Golob in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Da je bil na njihovem ministrstvu, povedo na ministrstvu za infrastrukturo Bojana Kumra, finančnem ministrstvu Klemna Boštjančiča, z njim se je srečala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za okolje in prostor Uroš Brežan. Nihče ga ni vabil, nihče mu ni nič plačal.

Predsednik vlade Robert Golob je ta teden v državnem zboru pojasnjeval skrivnostno vlogo nekdanjega Drnovškovega varnostnika in bivšega policijskega specialca Miloša Njegoslava Milovića, ki je premierju svetoval, kako po vzoru nekdanjega premierja in predsednika Janeza Drnovška organizirati varovanje premierja.

Odprto ostaja vprašanje, kdo ga plačuje. Na vladi pravijo, da ne, enako tudi v Gibanju Svoboda, čeprav je bil – kot smo razkrili na N1 – Milović na dan volitev v štabu Svobode (spodaj video, posnet na dan volitev). Ta teden je tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan medijem potrdil, da si je na predlog Milovića iz varnostnih razlogov preselil svojo pisarno. A pogodbe z Milovićem tudi ministrstvo za zdravje ni imelo.

Golob je v državnem zboru zatrdil, da je Milović “svetoval kot zasebna oseba, nihče ga ne plačuje od drugje”. Dejal je še, da Milović ne vodi in ne organizira njegovega varovanja. “On je pač meni svetoval kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja, nobena pogodba ni bila in nobeno delovno razmerje ni bilo nikoli sklenjeno v vladni strukturi in ne, nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje,” je zatrdil.

Vprašali ministrstva, odgovarja vladni urad

Ali je bil Milović pri njih oziroma ali ga ministri poznajo, smo vprašali tudi vsa ostala ministrstva. Pri tem povejmo, da smo vprašanja naslovili na vsa ministrstva, odgovor pa nato dobili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Urad, ki ga vodi Petra Bizjak Cirman, smo vprašali, zakaj na vprašanja, ki smo jih poslali ministrstvom, odgovarja urad, ali so odgovore katerega od ministrstev kaj spreminjali in ali so morala ministrstva poleg urada odgovore poslati še komu ter, če da, zakaj.

Iz odgovorov ministrstev je razvidno, da se z Milovićem nista sestala samo Golob in Bešič Loredan, temveč vsaj še infrastrukturni minister Bojan Kumer, finančni minister Klemen Boštjančič, minister za okolje in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki zdaj začasno pokriva tudi resor notranjega ministrstva. Vsi so ministri iz kvote Gibanja Svoboda.

Na infrastrukturnem ministrstvu med drugim povedo, da Kumer Milovića pozna iz časov, ko je bil še zaposlen v skupini Gen-I (pred prihodom v vlado je bil direktor Elektro energije, članice skupine Gen-I). Podjetju za trgovanje z električno energijo smo že v ponedeljek poslali vprašanja, ali so kdaj poslovali z Milovićem, a nam do danes niso odgovorili. Neuradno smo izvedeli, da je bil prisoten na protokolarnih dogodkih podjetja, a ni jasno, v kakšni vlogi oziroma na čigavo povabilo. Prav tako naj bi imel Milović pogodbo z Elektrom Ljubljana – tudi od tu odgovora na vprašanje, ali so kdaj sodelovali, od torka nismo prejeli. Povejmo, da je Elektro Ljubljana do lanskega novembra vodil Andrej Ribič, prijatelj Roberta Goloba, ki je bil kasneje vodja volilnega štaba Gibanja Svoboda. Ribič na vprašanja ni želel odgovarjati, napotil nas je na Elektro Ljubljana.

V nadaljevanju navajamo odgovore posameznih ministrstev, ki so nam jih posredovali z Ukoma.

Ministrstvo za infrastrukturo: Bil je na kratkem obisku

Na ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da je Milović prišel v začetku junija, tik po tem, ko je Bojan Kumer zasedel ministrski položaj. Prišel je na lastno pobudo, pravijo, ne pojasnijo pa, ali se je najavil in kdo mu je dovolil vstop v prostore ministrstva. Kumer Milovića pozna iz časov, ko je bil še zaposlen v skupini Gen-I.

Kot pravijo na ministrstvu, je Milović “v kratkem obisku opozoril kabinet ministra na varnostna tveganja”. Kdo iz kabineta se je z njim sestal, ne navajajo. Prav tako ni jasno, ali mu je oseba z ministrstva razlagala varnostni protokol ministrstva. O vseh manjkajočih podrobnostih smo vprašali ministrstvo, odgovor čakamo.

Ministrstvo mu ni nič plačalo, od junijskega srečanja dalje z njim niso več imeli stikov, še pravijo na Langusovi.

Bojan Kumer, ministrstvo za infrastrukturo, minister
BOBO

Ministrstvo za finance: Šlo je le za kratek pogovor

Na ministrstvu za finance pravijo, da se je Milović z ministrom Klemnom Boštjančičem “srečal enkrat na ministrstvu”. Kot pravijo, je šlo “le za kratek pogovor in ne svetovanje”, izvedeno ni bilo nobeno plačilo.

Ministra smo dodatno vprašali, kdo je bil pobudnik sestanka, zakaj je minister pristal, o čem konkretno sta govorila ter ali je primerno, da se kot minister za finance sestaja s človekom, ki je na prvi stopnji obsojen zaradi sodelovanja v fiktivnih poslih s podjetjem Slovenskih železnic.

Klemen Boštjančič
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Ministrstvo za zdravje: Na Milovićevo pobudo selil pisarno

Na ministrstvu povedo, da je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že na novinarski konferenci pojasnil, da se je z Milovićem poleti pogovarjal o varnosti in da so na ministrstvu po proučitvi različnih argumentov sprejeli skupno odločitev o selitvi ministrove pisarne. Sicer pa ministrstvo z Milovićem ne sodeluje, z njim nima sklenjene nobene pogodbe, nikoli mu ni plačalo nikakršnih storitev, so zapisali.

Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za okolje in prostor: Enkrat svetoval o varnosti, drugič prišel z delegacijo iz Komende

Na začetku mandata je bil Milović na kratkem obisku tudi pri ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu in generalni sekretarki, poroča Delo. Kot so ob tem povedali na ministrstvu, je Milović takrat izpostavil pomen varnosti na splošno. Še enkrat pa je bil nekdanji Drnovškov varnostnik v prostorih ministrstva na Dunajski cesti 48 v okviru sestanka z Občino Komenda, pri čemer ga je na sestanek pripeljalo vodstvo občine, so za medij še dodali na ministrstvu.

Uroš Brežan
Borut Živulović/BOBO

Ministrstvo za obrambo: Šarec Milovića pozna kot Kamničana

Na ministrstvu, ki ga vodi Marjan Šarec, pravijo, da ga Šarec “pozna kot Kamničana, z njim pa ni sodeloval”. Kot pravijo, Milović v mandatu te vlade ni obiskal ministrstva ali mu svetoval. Na dodatno vprašanje, ali je kdaj sodeloval s Šarcem, ko je bil ta predsednik vlade oziroma župan Kamnika, so nam na ministrstvu ponovili, da z njim ni sodeloval.

Marjan Šarec zaslišanje odbor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo za javno upravo: V kratkem srečanju čestital ministrici

Z ministrstva sporočajo, da ministrica Sanja Ajanović Hovnik Milovića pozna “še iz predvolilnega časa”. Nikoli se nista pogovarjala o varnosti, ji je pa po nastopu funkcije Milović “v kratkem srečanju čestital za prevzem ministrskega položaja”. Pozneje nista imela več stikov.

Ministrstvo smo vprašali, kje je potekalo to srečanje in na čigavo pobudo ter zakaj je ministrica, ki je po odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar začasno prevzela še naloge notranje ministrice, pristala na srečanje.

Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za notranje zadeve: Zadnja dva meseca ga ni bilo

Z ministrstva, ki ga je do včerajšnje primopredaje vodila Tatjana Bobnar, po njenem odstopu pa ga začasno prevzema Sanja Ajanović Hovnik, so nam odgovorili, da Milović ni zabeležen v evidenci obiskovalcev, kjer se podatki hranijo dva meseca. “Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se je z omenjenim gospodom srečala dvakrat, enkrat na vladi in enkrat v Državnem zboru,” so nam sporočili.

Dodatno smo jih vprašali, ali je Milović na ministrstvu bil pred tem (torej več kot dva meseca nazaj) in zakaj podatke hranijo le dva meseca, medtem ko druga ministrstva, ki jih ocenjujemo kot varnostno precej manj izpostavljena (denimo kulturno), podatke hranijo dlje. “Evidenco obiskovalcev vodi policija, ki lahko podatke o vstopih skladno s 128. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije hrani dva meseca,” so nam odgovorili. Omenjeni zakon določa, da lahko evidence vstopov v objekte policije ta hrani največ dva meseca.

Na ponovno vprašanje, ali je Milović na ministrstvu bil več kot dva meseca nazaj oziroma ali obstaja možnost, da je bil, so nam na MNZ odgovorili: “Nihče od vodstva policije omenjene osebe ni osebno sprejel na Generalni policijski upravi, tudi prejšnja ministrica Tatjana Bobnar ga ni sprejela v prostorih ministrstva.”

tatjana bobnar
Borut Živulovič /Bobo

Zunanje ministrstvo: Z ministrico se občasno skupaj potapljata

Novica o poznanstvu zunanje ministrice Tanje Fajon z Milovićem je že bila objavljena, saj je v javnosti zaokrožila njuna skupna morska fotografija. Na ministrstvu potrjujejo, da ga Fajon “pozna kot člana skupine potapljačev, s katerimi se občasno potaplja v Jadranu”.

Ministrica profesionalno z njim ne sodeluje, še povedo, prav tako Milović z ministrstvom nima sklenjenih svetovalnih pogodb.

Tanja Fajon
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

Ministrstvo za kulturo: Pri nas ni bil nikoli

“Z omenjenim gospodom v kabinetu ministrice za kulturo nismo sodelovali,” sporočajo z ministrstva, ki ga vodi Asta Vrečko. “V evidencah ministrstva za kulturo nismo našli zabeležbe njegovega imena. Na ministrstvu nikoli ni bil.” Še enkrat smo jih prosili za odgovor, ali ministrica Milovića pozna – dejali so, da ne.

Asta Vrečko
Frankfurtski knjižni sejem

Ministrstvo za izobraževanje: Papič ga ne pozna

“Ministrstvo z Milovićem ne sodeluje in z njim nima stikov. Minister Igor Papič ga ne pozna.”

Igor Papič na zaslišanju ministrskega kandidata
Žiga Živulović Jr./BOBO

Ministrstvo za pravosodje: Pri nas ga ni bilo

“Ministrstvo ne sodeluje z Milovićem, niti ni bil nikoli na ministrstvu,” pravijo na ministrstvu, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan. Dodatno smo jih prosili za odgovor, ali ga ministrica pozna: z ministrstva so nam odgovorili, da ne.

Dominika Švarc Pipan
Borut Živulović/BOBO

Ministrstvo za delo: Z nami Milović ni sodeloval

“G. Milović letos ni obiskal prostorov ministrstva za delo in z ministrstvom tudi ni sodeloval,” pravijo pri Luki Mescu. Še enkrat smo jih prosili za odgovor, ali minister Milovića pozna: pojasnili so nam, da ne.

Luka Mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

Služba za digitalno preobrazbo: Milovića pri nas ni bilo

“Milovića pri nas ni bilo,” pravijo v vladni službi, ki jo vodi Emilija Stojmenova Duh. Dodatno smo jih prosili za odgovor, ali ga ministrica pozna.

Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Ministrstvo za kmetijstvo: Brez kontakta

“Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kontakta z Milovićem ni bilo,” so nam odgovorili na ministrstvu Irene Šinko. Dodatno smo jih prosili za odgovor, ali ga ministrica pozna.

Irena Šinko
Žiga Živulović jr./Bobo

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu: Nimamo zavedenega obiska

“Nimamo zavedenega obiska Milovića v prostorih urada,” sporočajo z urada, ki ga vodi Matej Arčon, sicer tudi prvotni generalni sekretar vladajočega Gibanja Svoboda. Še enkrat smo jih prosili za odgovor, ali minister Milovića pozna in ali je bil kdaj z njimi v stiku.

matej arčon
Borut Živulović/BOBO

Ministrstvo za gospodarstvo: Ne sodelujemo, nismo bili v stikih

“Na ministrstvu ne sodelujemo z Milovićem, prav tako funkcionarji, minister in državna sekretarja, z njim niso bili v stiku,” sporočajo z ministrstva Matjaža Hana.

Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje