Nekdanji Drnovškov varnostnik brez pogodbe in plačila svetoval tudi Loredanu

Slovenija 13. Dec 202215:51 8 komentarjev

Miloš Njegoslav Milović, nekdanji policijski specialec in nekdanji varnostnik pokojnega predsednika Janeza Drnovška, ki naj bi organiziral varovanje predsednika vlade Roberta Goloba, je v času aktualne vlade svetoval ne samo premierju, ampak kot se je izkazalo, tudi ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. Kdo Milovića plačuje, ostaja eno ključnih vprašanj. Vlada ga ne, tudi ministrstvo za zdravje, kot je pojasnil Bešič Loredan, z njim nima pogodbe, niti ni plačalo njegovega svetovanja. Med drugim je Milović Bešiču Loredanu svetoval, naj iz varnostnih razlogov preseli svojo pisarno.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je potrdil, da mu je svetoval Miloš Njegoslav Milović, ki se ukvarja s poslovnim in varnostnim svetovanjem in ki je poleg predsednika vlade Roberta Goloba očitno svetoval tudi ministru za zdravje. Po ministrovih besedah se je njegova ekipa z Milovićem sestala dvakrat, julija in avgusta, pogovarjali pa so se o varnosti na splošno oziroma o varnosti na ministrstvu za zdravje.

“Svetovanje je bilo, zadevo smo izpeljali in tudi pisarna ministra je bila preseljena. Imamo novo pisarno ministra za zdravje, ki je ločena, in imamo ločeno sejno sobo. To so varnostni ukrepi. To smo se skupaj zmenili, na skupnem sestanku,” je minister za zdravje povedal na današnji novinarski konferenci.

“To nima povezave z delovanjem ministrstva za zdravje ali ostalih struktur,” je še dejal in pri tem zanikal govorice, da naj bi Milovića angažirali za preiskovanje, kam z ministrstva odtekajo informacije.

Golob: Milović ne skrbi za moje varovanje

Milović je večjo pozornost javnosti pritegnil zato, ker ga je vršilec dolžnosti direktorja policije Boštjan Lindav omenil v poročilu, ki ga je poslal predsedniku vlade Roberta Goloba. Lindav je ime prikril, vendar je jasno, da gre za Milovića. Med drugim zato, ker je Lindav opisal, da mu je ta moški govoril o času, ko je varoval zdaj pokojnega nekdanjega premierja Janeza Drnovška.

Iz Lindavovega poročila je sicer razbrati, da je Milovića videl kot organizatorja Golobovega varovanja. Imel naj bi osrednjo vlogo pri prenosu varovanja predsednika vlade s centra za varovanje in zaščito pri policiji na generalni sekretariat vlade. Milović naj bi sodeloval na več sestankih na sedežu vlade, o varovanju pa naj bi z Lindavom tudi govoril po telefonu. Kot je zapisal Lindav, je stroka prenosu varovanja nasprotovala.

Goloba po odstopu Bobnar “niti za sekundo” ne skrbi stabilnost koalicije

Še preden je bilo Lindavovo poročilo objavljeno, je poslanec SDS Žan Mahnič v državnem zboru vprašal Goloba, ali Milovića pozna in kakšen je njegov odnos z njim. “Ali lahko zanikate navedbe, da je on tisti, ki ureja vaše varovanje, in da je on tisti, ki vašim varnostnikom naroča še kakšno popoldansko obrt, ki bi jo lahko sicer po vaših pričakovanjih opravila Slovenska varnostno-obveščevalna služba (Sova), vendar Sova tega ne počne,” je še dodal Mahnič.

“Se opravičujem, ampak gospod poslanec ima pač bujno domišljijo,” je odgovoril Golob. “Mogoče sklepa kaj posebej, ne bom niti komentiral tega. Ne, gospod Milović ni v ničemer na nobeni funkciji, ni imenovan, še manj zaposlen, za moje varovanje ne skrbi. Za moje varovanje skrbi služba, ki je za to pooblaščena in je zaposlena na generalnem sekretariatu vlade.”

“Ministrstvo za zdravje ga ni plačalo”

Bešič Loredan je danes povedal, da tudi ministrstvo za zdravje Milovićevih nasvetov ni plačalo. “Sodelovanja nimamo, dokumentov ni, pogodbe ni,” je dejal.

Minister pa ni pojasnil, zakaj je za svetovanje izbral prav Milovića. Na vprašanje novinarke, ali je šlo za dogovor prek Goloba, je odgovoril, da ne. “Jaz sem ga povabil,” je povedal. “Pač prišel je,” “Tako je to takrat bilo” in “Ni bilo nobenega ozadja,” je še odgovoril na večkratna vprašanja, zakaj se je s prošnjo za nasvet obrnil na Milovića.

Tatjano Bobnar kolegi iz vlade negativno presenetili, oglasil se je tudi Šarec

Še vedno ni povsem jasno, ali Milović premierju in ministru svetuje brezplačno. V vladajoči stranki Gibanje Svoboda so prejšnji teden za oddajo Tarča na TV Slovenija zatrdili, da z Milovićem ne sodelujejo. V podjetju Gen-i, ki ga je do konca lanskega leta vodil Golob, pa na vprašanja o Miloviću vsaj za zdaj niso odgovorili.

“Če ne bi imel varovanja, bi že zdavnaj odstopil”

Če je bil pri pojasnilih glede sodelovanja z Milovićem minister danes zelo skop, pa je veliko več povedal o pomenu varnosti. “Brez osebnega varovanja, ki ga imam 24 ur na dan, sedem dni v tednu, tega dela ne bi nikoli počel,” je dejal. “Eden od županov, ki je bil zdaj tako glasen, me je opozoril: Pusti občino in zdravstveni dom na miru. Pa ne bom iz tega delal vika in krika. Takih klicev je kar nekaj. Ampak tako to je. Če ne bi imel tega varovanja, bi že zdavnaj odstopil s te funkcije, ker je pritiskov toliko, da je težko verjeti. Vsak varnostni nasvet, vse, kar se dogaja okoli, je ključna informacija, da se človek počuti varno in počne to delo. Če se bodo zadeve stopnjevale, od marsikoga, bom to tudi ustrezno prijavil. Ena prijava je že bila. Takoj po celjski zadevi sva s predsednikom vlade dobila pisno sporočilo z grožnjo s smrtjo. To je bilo prijavljeno policiji in vsaka taka stvar bo prijavljena naprej. Varnost je tukaj ključna.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje