Katere ukrepe je treba upoštevati v šolah?

Slovenija 01. Sep 202107:35 > 10:30 0 komentarjev
Osnovna šola
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Danes je za 193.116 osnovnošolcev in 76 tisoč srednješolcev prvi šolski dan. Ker bo to že tretje šolsko leto, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, smo preverili, katere ukrepe morajo šolarji in starši upoštevati ob vrnitvi v šole.

Na današnji prvi šolski dan bo v šole predvidoma vstopilo 193.116 osnovnošolcev, od tega 21.198 prvošolk in prvošolcev. V Sloveniji bo v šolskem letu 2021/22 delovalo 456 matičnih osnovnih šol ter 315 podružničnih šol, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Pričakujejo tudi približno 76 tisoč srednješolcev, od tega v začetnem letniku programov nižjega poklicnega, srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in gimnazijskega izobraževanja okrog 20 tisoč novincev.

Pouk po modelu B

Za vse veljajo splošni zaščitni ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, razkuževanje rok in prezračevanje prostorov. Če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje, je nošenje zaščitnih mask za vse obvezno tudi na odprtih javnih krajih. Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) morajo izpolnjevati vsi, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejši od 15 let.

Organizacija in izvedba pouka bo za zdaj potekala po modelu B, kar pomeni, da se bosta v vzgojno-izobraževalnih zavodih izvajala tako obvezni kot neobvezni del izobraževalnega procesa. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se lahko izvajajo vse dejavnosti in programi, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji.

Na prvi šolski dan za varnost na prometnih križiščih v prestolnici skrbijo tudi predstavniki agencije za varnost prometa, ki z rumenimi znaki opozarjajo na varno vožnjo, ohranjanje ustrezne razdalje med avtomobili in posebno pozornost na najmlajše udeležence v prometu.

Prvi šolski dan
N1

Učenci prve triade

Učencem prvega, drugega in tretjega razreda osnovne šole zaščitnih mask ni treba nositi, ko so v matičnem oddelku ter pri pouku športne vzgoje in športa. Maske na hodnikih, in sicer v zaprtih prostorih šole, so za vse obvezne.

Pogoj PCT za učence prve triade ne velja.

Učenci druge triade

Tudi učencem četrtega in petega razreda osnovne šole zaščitnih mask ni treba nositi, ko so v matičnem oddelku ter pri pouku športne vzgoje in športa. Za učence šestega razreda so zaščitne maske obvezne tudi v matičnem oddelku, ne pa pri pouku športne vzgoje in športa. Prav tako so maske obvezne za vse, ko se premikajo po hodnikih, in sicer v zaprtih prostorih šole.

Pogoj PCT za učence druge triade ne velja.

Učenci tretje triade

Za učence sedmega, osmega in devetega razreda je nošenje mask v vseh zaprtih prostorih obvezno, tudi ko so v matičnem oddelku. Izjema je le pouk športne vzgoje in športa.

Učenci tretje triade se lahko prostovoljno samotestirajo na domu. Na NIJZ priporočajo, naj se učenci samotestirajo v nedeljo zvečer ali ponedeljek zjutraj. Brezplačne teste za samotestiranje lahko učenci ali njihovi starši s kartico zdravstvenega zavarovanja prevzamejo v lekarnah, učencu pa za samotestiranje pripada pet testov na mesec.

Kako pravilno odvreči uporabljeno paličico za samotestiranje

Odpadke pri izvajanju prostovoljnega samotestiranja ter odpadke od čiščenja prostorov (denimo krpe za enkratno uporabo) je treba odložiti v plastično vrečko za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebina vreče naj se ne tlači, odpadkov naj se po odlaganju v vrečo ne dotika več, navajajo na NIJZ. Vrečko je treba namestiti v drugo plastično vrečko za smeti in jo tesno zavezati ter označiti.

Vrečko naj se hrani ločeno od ostalih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom. Preden se jo odloži v zabojnik za mešane komunalne odpadke (ostale odpadke), naj se jo ločeno hrani najmanj 72 ur. Napolnjenih in označenih vreč z odpadki od samotestiranja naj se ne odpira.

Video z navodili za samotestiranje so pripravili pri NIJZ:

Dijaki

Za srednješolce je nošenje mask v vseh zaprtih prostorih obvezno, tudi ko so v matičnem oddelku. Izjema je le pouk športne vzgoje in športa. Tudi dijaki se lahko prostovoljno samotestirajo, teste za samotestiranje doma pa dvignejo v lekarnah z zdravstveno kartico ali potrdilom o vpisu.

Ponekod testi hitro pošli

Kot smo poročali v torek, je v nekaterih lekarnah po Sloveniji testov za samotestiranje na koronavirus hitro zmanjkalo. Kot nam je sporočil bralec iz Kamnika, so mu v tamkajšnji lekarni pojasnili, da so dobili le nekaj kompletov, ki pa so že pošli. Sicer so za tem naročili novo pošiljko, ki naj bi jo dobili naslednji dan.

Zaposleni

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju morajo izpolnjevati pogoj PCT. Presejalna testiranja potekajo enkrat tedensko, zanje mora poskrbeti delodajalec, stroške pa krije državni proračun.

Starši

Starši učencev prve triade lahko otroka v šolo izjemoma oddajo brez izpolnjevanja pogoja PCT. Sicer morajo pogoj PCT izpolnjevati vsi starši ob vstopih v prostore vzgojno-izobraževalnih ustanov. Tako je za vse starše obvezen denimo ob udeležbi na govorilnih urah ali roditeljskih sestankih.

Možnost sprememb

Po 6. septembru naj bi vlada sprejela nove odloke, ki bodo prilagojeni takratni epidemiološki sliki. Če bo slika slabša, obstaja verjetnost, da se bo šolanje nadaljevalo po modelu C. Po tem modelu se bodo učenci od 1. do vključno 5. ter 9. razreda izobraževali v šoli, učenci od 6. do 8. razreda pa na daljavo.

Kot je v ponedeljkovi oddaji N1 STUDIO povedal Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolo na ministrstvu za izobraževanje, se pripravljajo spremembe tudi v smislu poenostavitve nekaterih pravil in vzpostavitve večjega zaupanja strokovnim delavcem v vrtcih in šolah. Zupančič je pojasnil, da trenutno potekajo razmisleki o dodatnih ukrepih, ki bi bili sprejeti v okviru šolanja po modelu B.

Kot je dejal, bi v okviru novih ukrepov še bolj poostrili osebno higieno. “Tudi nošenje mask, ki naj bi bile bolj konstantne, in razkuževanje rok. Epidemiologi predvsem v teh ukrepih vidijo rešitve, kako bi preprečili izbruh okužb,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!