N1 STUDIO: Obetajo se nove spremembe šolskega modela B

Koronavirus 30. Avg 202116:19 > 31. Avg 2021 06:53 1 komentar
Osnovna šola
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Novo šolsko leto je pred vrati, že tretje, ki ga bo zaznamovala epidemija covida-19. S to razliko, da je zdaj že od začetka na voljo cepivo, a vseh dvomov in težav to ni rešilo. Bodo otroci v vrtcih in šolah resnično varni, kaj morajo za to storiti starši, učitelji, tisti, ki vse te ukrepe sprejemajo? V oddaji N1 STUDIO so na odprta vprašanja odgovorili Alenka Krapež, ravnateljica gimnazije Vič, Barbara Novinec, ravnateljica vrtca Galjevica, Marjan Gorup, ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca, in Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu za izobraževanje.

V sredo se v šolske klopi znova vračajo šolarji in dijaki. V vrtcih, ki so odprti že ves čas, pa je vlada pretekle dni uvedla obveznost pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Kaj to pomeni zlasti za tiste starše, ki bodo svoje otroke v vrtec s tem šolskim letom šele uvajali, je v oddaji N1 STUDIO pojasnila Barbara Novinec, ravnateljica vrtca Galjevica.

Starši brez pogoja PCT bodo otroke uvajali na prostem

“Skladno s politiko odloka, ki smo ga dobili v ponedeljek, je pogoj PCT obvezen za daljše zadrževanje v vrtcu, kot so recimo roditeljski sestanki in postopki uvajanja otrok. V tem delu mislim, da smo se dovolj dobro pripravili,” je povedala Novinec. Kot je dodala, imajo od zadnjega šolskega leta kar nekaj izkušenj.

“Otroke smo uvajali na prilagojen način, to pomeni, da se je kar nekaj otrok uvajalo na prostem,” je pojasnila. Izpostavila je, da uvajanje na prostem ni enakovredno temu, da se otrok uvaja v prostorih igralnice, da pa vsekakor prispeva k boljšemu počutju tako otrok kot staršev. V vrtcu so tako sprejeli, da bodo za otroke, katerih starši ne izpolnjujejo pogoja PCT, naredili prilagojeno uvajanje na prostem.

“Verjamem, da bo vse steklo v pravo smer, v interesu otrok,” je še dodala Novinec. O tem, kdo bo izpolnjevanje pogoja PCT tudi preverjal, je Novinec pojasnila, da so za to pristojne institucije.

Bodo maske pri mlajših otrocih postale obvezne?

S šestim septembrom naj bi se po napovedih spremembe zgodile v vzgojno-izobraževalnem procesu. “Pripravljajo se spremembe v smislu poenostavitve nekaterih pravil in vzpostavitve večjega zaupanja strokovnim delavcem v vrtcih in šolah,” je pojasnil Boris Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu za izobraževanje.

Kaj natančno to pomeni, pa je Zupančič povedal, da trenutno potekajo razmisleki o dodatnih ukrepih, ki bi bili sprejeti v okviru šolanja po modelu B. “Vemo pa, da je bil sprejet šolski semafor, in če bi se razmere poslabšale, bi posamezne šole in vrtci prehajali tudi na model C,” je dodal.

Na vprašanje, kaj bi se lahko spremenilo pri modelu B, je Zupančič povedal, da bi še bolj poostrili osebno higieno. “Tudi nošenje mask, ki naj bi bile bolj konstantne, in razkuževanje rok. Epidemiologi predvsem v teh ukrepih vidijo rešitve, kako bi preprečili izbruh okužb,” je poudaril.

Kot je še dejal, bi bilo nošenje mask z novimi ukrepi obvezno tudi pri mlajših otrocih. Skupine se zdaj zadržujejo v tako imenovanih mehurčkih in maske niso potrebne, lahko pa bi postale obvezne ob izhodu iz razreda. “Teh možnosti je veliko. O tem, kateri predlogi bodo prevladovali in bodo tudi sprejeti, bo odvisno predvsem od današnjega sestanka posvetovalne skupine,” je ocenil vodja sektorja za osnovno šolstvo.

Šola covid
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zadnje dni pred začetkom novega šolskega leta pristojni zagotavljajo, da smo v Sloveniji dobro pripravljeni na šolo. Kaj si o tem mislijo pedagoški delavci? “Po modelu A in B smo vedno pripravljeni, kar zadeva pedagoško izvedbo pouka. Kar pa zadeva izvajanje odlokov, ki se trenutno tedensko spreminjajo, ostaja še kar nekaj odprtih vprašanj, ki nas begajo,” je opozoril Marjan Gorup, ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca.

Ob tem je zastavil vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi učitelj zavrnil nošenje mask ali ne bi izpolnjeval pogoja PCT. “Ne glede na to, da je za preverjanje istovetnosti pogoja PCT pristojna zdravstvena inšpekcija, moram v določenem trenutku sprejeti odločitev in ukrepati. Tukaj moram imeti jasna stališča in podporo, zato da pozneje ne bom imel pravnih težav ali se ne bom zapletel v konflikt s sodelavci,” je še izpostavil Gorup.

Otroci si želijo pouk v šolah

Zupančič, vodja sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu za izobraževanje, v takih primerih svetuje pogovor s kolegom, če ta zavrne sodelovanje s šolo, pa naj se ga napoti domov. Ravnatelj se lahko odloči tudi za uvedbo disciplinskega postopka, saj gre za kršitev delovne zakonodaje.

Alenka Krapež, ravnateljica gimnazije Vič, pa je v oddaji N1 izpostavila, da je več kot 90 odstotkov njenih kolegov cepljenih. “Verjamem, da bomo, če nam bodo odloki in navodila dopuščali, z našim načinom dela in preventivnimi ukrepi zadržali dijake v šoli,” je med drugim izpostavila.

Šolanje na domu marsikaterega šolarja pahne v čustveno stisko. V anketah, ki so jih izvedli na gimnaziji Vič, so dijaki sporočali, da si želijo vrnitve v šolo in ocenjevanja. “Opazili smo, da je pri introventiranih dijakih največ težav,” je še povedala Krapež.

Ali ob tem obstaja možnost, da bi se tudi letos ob poslabšanju epidemioloških razmer vnovič zaprle šole? Zupančič je dejal, da bi se to lahko zgodilo v posameznih šolah v primeru večjega pojava bolezni. “Na osnovi epidemiološke slike bi se lahko zaprle posamezne šole, tudi posamezni oddelki. Kolikor pa poznam okoliščine, je zelo majhna možnost, da se bo šole zapiralo po vsej Sloveniji. Osnovno vodilo je, da šolski sistem teče,” je še poudaril Zupančič.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate spodaj: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje