Katere zimske gume so najboljše: AMZS objavil test

Slovenija 26. Sep 202319:35 1 komentar
Zimske razmere na cesti
PROFIMEDIA

Še dober mesec in pol nas loči od uradne zimske sezone na cestah. Kakšne bodo vremenske in vozne razmere pozimi, še ni jasno, a da bo nova sezona čim bolj varna, so pri AMZS testirali 32 zimskih pnevmatik dimenzij 205/60 R16 H in 225/45 R17 H. Katere so se najbolje odrezale?

Zimska sezona na slovenskih cestah se uradno začne 15. novembra, takrat je tudi obvezna menjava zimskih pnevmatik. Da bo prihajajoča zima, čeprav se še ne ve, kaj bo prinesla, čim bolj varna, so pri AMZS testirali 32 zimskih pnevmatik dimenzij 205/60 R16 H in 225/45 R17 H.

Pri dimenziji 225/45 R17 se je najbolje odrezala Continentalova pnevmatika wintercontact TS870, dosegla je dobro oceno tako pri merilu varnosti kot pri okoljskih lastnostih. Sledi Michelinova pnevmatika alpin 6, ki ponuja dobre vozne lastnosti in najboljše okoljske lastnosti, zahvaljujoč majhni obrabi in kar 61.000 kilometrom predvidene dobe trajanja, pojasnjujejo na AMZS. Goodyearova pnevmatika ultragrip performance + je pri varnosti na enaki ravni kot Michelinova pnevmatika, a z njo lahko prevozimo manj kilometrov (54.400 km) in je hkrati lahka ter varčna pri porabi goriva. Pri testu je Dunlopova pnevmatika winter sport 5 pokazala rahle slabosti na mokri cesti, a je zato dobila najboljše ocene pri predvideni dobi trajanja in pri trajnostnih merilih.

AMZS

Najslabše se je odrezala Kormoranova pnevmatika snow, ki jo izdelujejo na Poljskem. Na suhi cesti so testne voznike zmotile predvsem slaba odzivnost, na mokri podlagi so ji namerili najdaljšo zavorno razdaljo. Prav tako ima nekatere druge izrazite pomanjkljivosti.

Pri dimenzijah 205/60 R16 se je najbolje odrezalo sedem pnevmatik. Štiri med temi sedmimi – dunlop winter sport 5, michelin alpin 6, goodyear ultragrip 9+ in continental wintercontact TS 870 P – so se dobro odrezale tudi pri okoljskih lastnostih, medtem ko so tri pnevmatike, ki so pri varnosti dobile oceno dobro – hankook winter i*cept RS3, bridgestone blizzak LM 005 in firestone winterhawk 4 – pri okoljskih lastnostih dosegle le oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo. So pa, kot izpostavlja AMZS, vse tri omenjene pnevmatike dobile slabšo oceno pri okoljskih lastnostih dobile zaradi razmeroma slabo ocenjene dobe trajanja oziroma malo kilometrov, ki jih lahko prevozimo z njimi.

AMZS

Pri tej dimenziji sta se najslabše odrezali pnevmatiki lassa snoways 4 in austone athena SP-901.

Lassa je turška znamka pnevmatik, Austone pa izdeluje kitajski Šandong Čenšan, ki se je pred leti združil z ameriškim podjetjem Cooper Tires. Lassina pnevmatika se je na suhi in na mokri cesti odrezala z oceno dobro, na zasneženi cesti pa je zaradi slabe vodljivosti dobila oceno slabo, kar je vplivalo tako na oceno na snegu kot tudi na skupno oceno.

Medtem se je Austonova pnevmatika na zasneženi cesti odrezala najbolje od vseh pnevmatik, na suhi cesti pa je dobila oceno zadovoljivo. Zaradi slabih lastnosti na mokrem, saj ima najdaljšo zavorno pot in najslabši rezultat pri splavanju, je dobila tudi skupno oceno slabo oziroma ni priporočljivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje