Kdaj bo Slovenija uvedla dnevno vinjeto za vožnjo po avtocesti?

Slovenija 04. Dec 202306:17 2 komentarja
Letna vinjeta za avtocesto
Foto: BOBO

V Avstriji so 1. decembra za vožnjo po avtocestah uvedli dnevne vinjete. Kdaj pa bi lahko dnevne vinjete uvedli v Sloveniji in koliko bodo te stale?

Vožnja po avstrijskih avtocestah je za tiste, ki se v sosednjo državo odpravijo le za en dan, po novem nekoliko cenejša. Namesto desetdnevne vinjete lahko vozniki od petka kupijo tudi dnevno vinjeto – za osebna vozila ta stane 8,6 evra, za enosledna motorna vozila pa 3,40 evra. Bodo pa enodnevne vinjete na voljo le v elektronski obliki. Cena desetdnevne vinjete se je medtem zvišala – z 9,9 evra na 11,50 evra.

Enodnevne vinjete so najbolj priročne ravno za tranzitne potnike, ki jih imamo v Sloveniji veliko – zlasti v poletnih mesecih, ko se od avstrijske in italijanske meje proti Jadranskemu morju vijejo dolge kolone vozil.

Pa bomo tudi v Sloveniji v prihodnje uvedli dnevno vinjeto? Kot so za N1 povedali na ministrstvu za infrastrukturo, je v okviru novega predloga zakona o cestninjenju na osnovi zakonodaje EU predvidena tudi uvedba dnevne vinjete, vendar določbe v zvezi s tem še niso v veljavi.

“Na podlagi direktive EU je opredeljeno, da je treba dnevno vinjeto uvesti najkasneje v letu 2030, v primeru bistveno spremenjene ureditve zaračunavanja cestnine, kar na primer pomeni večje spremembe cenovnih razmerij v okviru posameznih vinjetnih razredov, ki bi rezultirale v več kot 10 odstotkih višjih prihodkih iz naslova vinjetnega sistema cestninjenja, pa že pred tem,” so še dodali na ministrstvu.

Pri nas naj bi dnevno vinjeto uvedli leta 2030

Na Darsu, ki upravlja naše avtocestno omrežje, pa so za N1 povedali, da je uvedba dnevne vinjete v Sloveniji predvidena v letu 2030. Cena dnevne vinjete bo določena v razmerju od cene letne vinjete, in sicer v višini 9 odstotkov. Dodali so, da razmerje med cenami vinjet od leta 2030 ravno tako določa evropska direktiva. Če upoštevamo trenutno ceno letne vinjete za osebna vozila, torej 117,50 evra, bi bila cena dnevne vinjete 10,60 evra. Dnevna vinjeta naj bi bila predvidoma na voljo za vsa vozila, ki že zdaj uporabljajo vinjeto, tudi motorna kolesa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje