Kdaj bomo v Sloveniji s Pfizerjem cepili otroke od 5. do 11. leta?

Koronavirus 25. Nov 202116:03 > 20:17 3 komentarji
cepljenje, družinski zdravniki
Žiga Živulovič jr./BOBO

Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila odobritev cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za otroke od 5. do 11. leta. Kot je povedal minister za zdravje Janez Poklukar, mora Slovenija izpolniti dva pogoja, preden bo začela s cepljenjem - enotno navodilo stroke in prihod cepiva v Slovenijo. Odmerek cepiva je nekoliko drugačen kot za odrasle, cepivo pa bo Slovenija po njegovih besedah dobila decembra.

Ema je danes priporočila odobritev cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za otroke med 5. in 11. letom.

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da je cepivo za to starostno skupino že naročeno in naj bi prišlo decembra, ob tem pa je vesel odobritve Eme. Iz podjetja BioNTech so sporočili, da bodo prve odmerke evropskim državam poslali po 20. decembru.

Pred cepljenjem morata biti izpolnjena dva pogoja

Preden bo Slovenija začela cepiti to starostno skupino, morata biti po besedah Poklukarja izpolnjena dva pogoja: enotno navodilo stroke in prihod cepiva v Slovenijo.

“Pomembno je, da se pri nas stroka opredeli do tega oziroma poenoti. Ključno je enotno mnenje stroke. Tako posvetovalne skupine za cepljenje kot tudi pediatrične stroke. Upam, da se bo mnenje izoblikovalo v najkrajšem času,” je o cepljenju otrok povedal Poklukar.

Poklukar je dodal, da se cepivo za otroke od 5. do 11. let razlikuje od cepiva, ki ga uporabljamo za odrasle. Za otroke te starostne skupine se priporoča odmerek, ki predstavlja tretjino odmerka, ki ga prejmejo osebe od 12. leta.

Vodja skupine za cepljenje Bojana Beović je za STA dejala, da se bo skupina sestala, priporočila pa še sledijo.

“Čakali smo na opredelitev Eme, sedaj bomo to obravnavali,” je dejala. Po podatkih ministrstva za zdravje, je Slovenija naročila 60 tisoč odmerkov.

Kakšna so priporočila Eme?

Za otroke od 5. do 11. leta starosti Ema priporoča odmerek, ki vsebuje 10 mikrogramov cepiva. Prav tako kot pri odraslih, priporočajo dva odmerka, med odmerkoma pa morajo miniti najmanj trije tedni.

Kot so še zapisali pri Emi, so najpogostejši stranski učinki cepljenja proti covidu-19 pri otrocih med petim in 11 letom podobni tistim, ki se pojavljajo pri starejših. To so bolečina na mestu vboda, utrujenost, glavobol, oteklina na mestu vboda, bolečina v mišicah in mrazenje. Ti simptomi so navadno blagi ali zmerni in izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju. Kot je še ocenil pristojni Emin odbor, prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja.

V Avstriji po odobritvi Eme zelena luč za cepljenje otrok od pet do 11 let

Avstrijski nacionalni organ za cepljenje (NIG) je po odločitvi Eme, ki je priporočila cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech tudi za otroke, stare od pet do vključno enajst let, že priporočil tovrstno cepljenje otrok v državi. Novico je na novinarski konferenci sporočila vodja NIG Ursula Wiedermann-Schmidt.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je ob tem po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril, da je cepljenje otrok varno. Napovedal je tudi, da naj bi Avstrija do konca leta dobila 258 tisoč odmerkov cepiva za otroke. Ni pa odgovoril na večkrat zastavljeno vprašanje, ali bo tudi za otroke cepljenje proti covidu-19 od februarja dalje obvezno. Dejal je le, da je o tem še potrebna široka strokovna razprava. STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje