Kdaj je pust 2022

Slovenija 02. Feb 202211:52 > 02. Mar 2022 10:50 0 komentarjev
Kdaj je pust 2022
Miloš Vujinović/BOBO

Pust 2022 pride na torek, 1. marca, pustna sobota pa bo 26. februarja. Datum pusta se določi na podlagi tega, kdaj je velika noč.

Pust 2022 bo v torek, 1. marca, pustna sobota 26. februarja, pustna nedelja pa 27. februarja. Datum pusta se vedno določi glede na to, kdaj je velika noč, in sicer pust nastopi 47 dni pred tem največjim krščanskim praznikom. Velika noč bo letos 17. aprila, tako bo pust 2022 1. marca.

Pust 2022 brez množičnega Kurentovanja

Ena najbolj značilnih pustnih mask v Sloveniji so kurenti, Kurentovanje na Ptujskem pa največji slovenski pustni karneval. Pust 2022 bo zaradi epidemije sicer minil brez tega množičnega dogodka, bo pa Kurentovanje v virtualni obliki potekalo od 19. februarja do 1. marca.

Pustni čas se na Ptuju že dve desetletji tradicionalno začenja z nočnim kurentovim skokom na svečnico, 2. februarja, ko se kurenti zberejo ob ognju na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija v Budini, piše STA.

Čeprav organiziranega kurentovega skoka, ki bi letos potekal že 20., letos ne bo, bodo kurenti po vaseh Spodnjega Podravja ob polnoči zagotovo tudi letos ponovili tradicijo, si v manjših skupinah prvič v tokratnem pustnem času nadeli oprave in napovedali začetek pustnih opravil.

Na ta dan si namreč kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurentijo lahko nadenejo šele na svečnico, še piše STA.

Preberite tudi, kdaj so letos prazniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!