Priporočilo stroke: drugi poživitveni odmerek cepiva za vse polnoletne

Koronavirus 19. Jul 202215:03 > 17:58 3 komentarji
Cepljenje
Žiga Živulović jr./BOBO

Ob naraščanju števila okuženih s koronavirusom se ponovno odpira vprašanje, ali stroka priporoča cepljenje še z drugim poživitvenim odmerkom cepiva in kdo naj se z njim cepi. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je pripravila posodobljena priporočila in cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom omogočajo vsem polnoletnim. Še posebej pa drugi poživitveni odmerek (pri večini torej četrti odmerek cepiva) priporočajo osebam s povečanim tveganjem za težji potek bolezni, oskrbovancem v domov starejših, vsem, ki so stari 60 let in več, sploh pa osebam, ki so stare 80 let ali več.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v ponedeljek v Sloveniji potrjenih 2.760 okužb s koronavirusom, kar je 327 več okužb kot teden dni prej. NIJZ še navaja, da je z enim odmerkom cepljenih 1.265.910 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.360. Zaradi naglega širjenja okužb, tudi v bolnišnicah, vse več slovenskih bolnišnic omejuje obiske.

Člani posvetovalne skupine pri NIJZ so cepljenje s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva posebej priporočili osebam s povečanim tveganjem za težji potek covida-19, še posebej ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domih za starejše in vsem starejšim od 80 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka so priporočili tudi vsem starejšim od 60 let.

Ker člani posvetovalne skupine menijo, da osebe, ki se želijo cepiti z drugim poživitvenim odmerkom, ne potrebujejo posebnih dokazil, se lahko na lastno željo z drugim poživitvenim odmerkom cepijo tudi vsi posamezniki, starejši od 18 let.

Vsi navedeni se bodo z drugim poživitvenim odmerkom lahko cepili po tistem, ko bodo izvajalci cepljenja prejeli posodobljena navodila, ki jih lahko pričakujejo v naslednjih dneh.

Prejem drugega poživitvenega odmerka je mogoč vsaj tri mesece po zadnjem cepljenju ali preboleli okužbi s koronavirusom. Pred tem je posvetovalna skupina na sestanku konec marca svetovala cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom v obdobju od treh do šestih mesecev po prejemu tretjega oziroma prvega poživitvenega odmerka cepiva. Cepljenje s četrtim oziroma drugim poživitvenim odmerkom cepiva so takrat svetovali zgolj imunsko oslabelim posameznikom.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropska agencija za zdravila (Ema) sta 11. julija zaradi ponovnega povečanja števila okužb s koronavirusom objavila posodobljena priporočila za cepljenje. Med drugim sta priporočila drugi poživitveni odmerek cepiva za vse ranljive skupine in osebe, starejše od 60 let.

Ob tem posvetovalna skupina meni, da je treba čim prej zagotoviti izvedbo cepljenja za oskrbovance domov starejših, posebej z drugim poživitvenim odmerkom.

Prav tako svetujejo, naj se promocijska kampanja cepljenja proti covidu-19 jeseni izvede skupaj s promocijsko kampanjo cepljenja proti gripi, obenem pa poudari tudi prednost cepljenja proti pnevmokoknim okužbam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje