Se zakonu o RTV Slovenija obeta zakonodajni referendum? V SDS že zbirajo podpise

Slovenija 19. Jul 202211:20 > 12:36 12 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Državni svetniki bodo jutri odločali o predlogu veta na novelo zakona o RTV Slovenija, ki jo je državni zbor sprejel minuli teden. Če bo veto izglasovan, bo moral državni zbor o noveli ponovno odločati. Opozicijska SDS je medtem že začela zbirati podpise volilk in volilcev za pobudo za razpis zakonodajnega referenduma.

Vladni predlog sprememb zakona o RTV Slovenija (RTVS) je v četrtek uspešno prestal odločanje v državnem zboru – novelo je podprlo 53 poslancev, proti jih je bilo 26. A je pred njo očitno še dolga pot.

Že jutri bo državni svet odločal o predlogu veta na novelo zakona o RTVS; prvopodpisani pod predlog je državni svetnik Matjaž Gams. Glede na sestavo državnega sveta v koalicijskih vrstah pričakujejo, da bo veto izglasovan. Če se bo to res zgodilo, bodo morali poslanci o noveli ponovno odločati, za njeno potrditev pa bo potrebnih 46 glasov. Do glasovanja poslancev bi utegnilo priti že na četrtkovi izredni seji državnega zbora, glede na izid glasovanja prejšnji teden pa dvoma o ponovni potrditvi novele ni.

A bi se kaj lahko zgodilo, da bi o njej odločali še volilci. Največja opozicijska stranka SDS je pred dnevi že napovedala, da bo v primeru sprejema novele zakona o RTVS začela zbirati podpise volilk in volilcev za pobudo za razpis zakonodajnega referenduma, za kar imajo čas sedem dni po sprejemu zakona.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je v včerajšnji izjavi za Prvi program Radia Slovenija to namero potrdila. Še več: razkrila je, da so podpise volilk in volilcev že začeli zbirati. Jeraj pričakuje, da bodo potrebnih 2500 podpisov za pobudo za razpis referenduma zbrali že v naslednjih nekaj dneh, in sicer v skladu s postopki, ki veljajo.

Bodo državni svetniki odločali še o vetu na zakon o odpravi škodljivih ukrepov prejšnje oblasti?

Državni svet bo morda jutri odločal tudi o vetu na zakon o odpravi škodljivih ukrepov prejšnje oblasti. Če se bo namreč komisija za državno ureditev državnega sveta na jutrišnji seji odločila, da na ta zakon predlaga veto, bo državni svet s to točko najverjetneje razširil dnevni red seje, na katerem že ima odločanje o predlogu za veto o zakonu o RTVS. Tako kot pri noveli zakona o RTVS pa tudi pri zakonu o odpravi škodljivih ukrepov Janševe oblasti ni dvoma, da bo v primeru veta v državnem zboru ponovno potrjen. Na četrtkovem glasovanju o zakonu, ki ga je spisal Inštitut 8. marec, je  tipko za pritisnilo 52 poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje