N1 STUDIO: Fafangel pojasnjuje, kakšni ukrepi nas čakajo jeseni

Koronavirus 07. Jul 202213:50 > 08. Jul 2022 14:56 1 komentar

"Nova posvetovalna skupina bo predstavila ukrepe in scenarije za jesen v sredini avgusta. Razdelali smo delovne pakete, v igri pa sta dva scenarija, odvisno od tega, kakšna različica bo takrat dominantna," je na vprašanje, kakšna bo jesen, v N1 STUDIO odvrnil vodja Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ in nove posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel.

Čeprav smo sredi poletja, so številke novih okužb s koronavirusom precej visoke, približno 50-krat višje kot v istem obdobju lani. Včeraj je bilo potrjenih 1.627 novih okužb s koronavirusom, na včerajšnji dan pred enim letom le 73. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.084.

“Bolezen ni endemična, nima sezonskega gibanja, ki bi ga lahko predvideli. Gonilna sila virusa so nove različice oziroma podrazličice. Pripravljamo se na vse scenarije, trenutno obvladujemo hude poteke bolezni, poskušamo čim bolj zaščititi rizične skupine, da bi bil val čim krajši in bi bilo okužb čim manj,” je uvodoma dejal vodja Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ in nove posvetovalne skupine za covid-19 Mario Fafangel in spomnil, da so bile lansko poletje ob nižjih številkah okužb na drugi strani bistveno bolj polne bolnišnice. “Bistveno manj okužb, res bistveno manj okužb, ampak je bil pritisk na težji potek veliko večji, kot je trenutno,” je opozoril Fafangel.

Na vprašanje, ali je zaradi manj testiranja več skritih okužb, je Fafangel dejal, da je to težko oceniti. “Testiranje ostaja orodje za zaščito posameznika in izolacijo. Imamo pa zato druge sisteme, ki jih spremljamo. Eden takih je, koliko imamo hudih potekov v bolnišnicah (akutnih okužb dihal),” je dejal in dodal, da bodo še naprej spremljali tudi prisotnost virusa v odpadnih vodah, vendar bodo nekoliko spremenili metodologijo.

Zaplet s covid-19 sledilnikom: Podatki morajo biti dostopni

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da ni izrednih razmer in da so razmere pod nadzorom. V zadnjem dnevu je odmeval tudi zaplet s sledilnikom, saj je ministrstvo izrazilo pomislek, ali bi še delilo podatke o številu hospitaliziranih covidnih bolnikih. Zaplet se je nato rešil, ministrstvo pa je sporočilo, da je šlo za nesporazum.

“Kar zadeva sporočanje podatkov, se ne sme nič spreminjati. Podatki morajo biti dostopni. Nastal je zaplet in vesel sem, da se je tako hitro razpletel. Ljudje potrebujejo številke, da lahko upravljajo lastno tveganje,” je odgovoril Fafangel.

Pri ponovnih okužbah še precej neznank

Trenutno sta v svetu in pri nas prevladujoči podrazličici omikrona BA.4 in BA.5. “Še vedno gre za omikron. Največja prednost trenutnih dveh prevladujočih podrazličic ni v neverjetni kužnosti, ampak kako uspešno se izmika našemu imunskemu sistemu. V tem sta zelo uspešni. Izmika se za blag potek bolezni, ne izmika pa se za imunost, ki si jo dosegel s cepljenjem, in prebolevnost za hud potek bolezni. To je ključna sprememba omikrona,” je značilnosti prevladujočih podrazličic omikrona predstavil Fafangel. Dodal je, da še vedno ostaja precej neznank pri ponovnih okužbah. “Še vedno velja – imunost za hud potek bolezni še vedno drži. To vidite po številkah, sicer bi bile bolnišnice neprimerno bolj polne,” je dodal.

Fafangel je konec junija postal vodja nove posvetovalne skupine. V N1 STUDIO je dejal, da bodo ukrepe oziroma scenarije za jesen predstavili v sredini avgusta. “Razdelali smo delovne pakete znotraj skupine, v igri pa sta dva scenarija, odvisno od tega, katera različica bo takrat dominanta,” je pojasnil načrte za jesen.

“Osnovni je, da bo še naprej dominanta podrazličica omikrona, kar pomeni, da bodo hudi poteki bolezni še naprej nesorazmerno nizki v primerjavi z okužbami, zato bo fokus na preprečevanju hudih potekov bolezni in zaščiti najbolj rizičnih skupin. Vendar točno natančno predvideti, kaj nas čaka jeseni, ni mogoče. Zato imamo tudi drugi scenarij, kjer pa bodo ukrepi, odvisno od značilnosti različice, bolj fokusirani na preprečevanja okužb,” je scenarija za jesen na kratko predstavil Fafangel.

Tistim, ki se še niso cepili, Fafangel svetuje, da to storijo zdaj. “Da, smiselno je, če niste še cepljeni. Tveganje pri necepljenih oziroma tistih, ki ni prejela vsaj enega poživitvenega odmerka je najvišja. Če niste še cepljeni, ne čakajte na prilagojena cepiva. Poglejte krivulje in vam je vse jasno. Sedaj se je treba cepiti, saj želite biti zaščiteni pred hudim potekom bolezni. Orodja oziroma cepiva, ki jih imamo zdaj na voljo, izjemno dobro ščitijo pred hudim potekom bolezni,” je dejal Fafangel.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.