Kdo obljublja, da bo zgradil več stanovanj?

N1 volilna soočenja 12. Apr 202219:00 > 19:21 0 komentarjev

Cene na slovenskem nepremičninskem trgu so v zadnjih letih podivjale, zato si marsikdo nakupa stanovanja ne more več privoščiti. Predstavnike štirih političnih strank smo v soočenju na N1 vprašali tudi, kako bi rešili to težavo in koliko novih stanovanj bi zgradili. Luka Mesec (Levica), Alenka Bratušek (Sab), Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo) in Jernej Vrtovec (NSi) so tudi povedali, ali bi omilili pogoje pri kreditiranju prebivalstva.

Po podatkih statističnega urada so se stanovanja lani v Sloveniji podražila za 15,7 odstotka, kar je največ po letu 2007. V Ljubljani je treba na primer za kvadratni meter rabljenega stanovanja v povprečju odšteti že več kot 3.250 evrov. Politične stranke, ki so pred parlamentarnimi volitvami svoje poglede predstavile na N1 SOOČENJE, so si enotne, da so ukrepi potrebni. Se pa močno razlikujejo pogledi, kaj narediti.

Med Levico in NSi se je v zadnjih tednih vnel hud spopad. Levica je namreč v parlamentarni proceduro vložila zakon, s katerim bi obdavčili velike in prazne nepremičnine. V NSi so to označili kot napad na podeželje. Kot pojasnjujejo, bi nekdo, ki v Ljubljani živi v denimo 350 tisoč evrov vrednem stanovanju in ki je manjše od 160 kvadratnih metrov, ne plačal nič davka; nekdo, ki živi v hiši na podeželju, večji od 160 kvadratnih metrov v vrednosti 200 tisoč evrov, pa bi plačal 91 evrov davka na leto.

Mesec: Zakon o obdavčitvi nepremičnin lahko tudi spremenimo

Koordinator Levice Luka Mesec je na ta očitek dejal, da gre le za predlog zakona, ki je predmet razprav. “Naš namen vsekakor ni obdavčiti podeželskih hiš. Če boste brali naslov in namen zakona, to ni zakon o obdavčenju podeželja, to je zakon o obdavčenju praznih stanovanj in tistih, ki so si stanovanja nagrabili,” je dejal. Dodal je, da so skušali ta zakon napisati tako, da nihče, ki trenutno živi v lastni nepremičnini in davka ne plačuje, tudi v prihodnje ne bi plačeval davka.

Na očitek, da po trenutnem predlogu nekdo v Ljubljani ne bi plačal davka, nekdo na podeželju pa, Mesec pravi, da lahko to kvadraturo zamenjajo tudi z vrednostjo nepremičnine. Po njegovih besedah je namen zakona, da ljudi odvrnejo od tega, da bi kopičili nepremičnine, ker so stanovanja za bogatejše dobra naložba. “V enem letu ti lahko zraste vrednost v Ljubljani tudi za 20 odstotkov, na drugi strani pa mladi ne morejo do nepremičnin po normalnih cenah. In naš namen je menedžerje od tega odvrniti, hkrati pa dobiti nekaj denarja za stanovanjsko politiko, da bomo lahko začeli graditi stanovanja za mlade,” je dodal.

Jernej Vrtovec pa je dejal, da NSi v svojem programu predlaga razmislek o uvedbi davka, ki bi bil enak nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NSUZ), ki ga vsi plačujemo že zdaj. Mescu je dejal, da je njihov zakon vreden blokade, ker bi dodatno obdavčil slovensko podeželje, “hiše, ki so jih ljudje z lastnimi rokami gradili”. Dodal je, da sta se s tem pred osmimi leti ukvarjala tudi sama z ženo, pa še danes tega nista v celoti rešila, ker so nepremičnine absolutno predrage. “Absolutno tega predloga od Levice ne bomo nikoli podprli, razen v višini nadomestila NSUZ, to je to,” je povedal.

Na vprašanje, ali bo Levica po volitvah še vztrajala pri tem zakonu, pa je prvak Levice dejal, da – seveda, saj želijo lastnika prepričati, da stanovanje odda. “Moj dober prijatelj, ki ima podjetje na Trdinovi, mi je povedal, da je pod njegovo firmo dobesedno celo nadstropje prazno, ker je nekdo to kupil in čaka, da se mu vrednost nepremičnine veča,” je povedal.

Nepremičninski davek ni prioriteta SAB

Na vprašanje, ali bodo zakon Levice podprli tudi v SAB, je predsednica stranke Alenka Bratušek dejala, da so kolegom v Levici povedali, da nepremičninski davek ni njihova prioriteta, so se pa pripravljeni pogovoriti o obdavčitvi praznih stanovanj. “Mi se bolj zavzemamo za to, da država zagotovi več neprofitnih najemnih stanovanj, stanovanjski sklad naj gradi stanovanja za najem, treba je omejiti tudi tržne najemnine, enako oziroma podobno, kot imajo narejeno v Nemčiji in v Avstriji. Ne more ena kletna sobica, ki jo uporabljajo ali najamejo študenti, stati 500 evrov ali še več,” je povedala in pri tem za vzor navedla primer Avstrije in Nemčije.

Počivalšek: Nepremičninski davek je “občutljiva tema”

Predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek pa je dejal, da v Povežimo Slovenijo predloga Levice ne podpirajo. Dodal je, da so stanovanja za mlade po vsej Sloveniji pogoj za enakomerni razvoj, to pa nameravajo narediti tako, da bodo v naslednjem mandatu zgradili 15 tisoč novih neprofitnih stanovanj. Te bi zgradili s pomočjo garancijske sheme, del stanovanj bi zgradil stanovanjski sklad oziroma v javno-zasebnem partnerstvu, zgledovali pa bi se tudi po primeru Markota Matajurca, njihovega kandidata, ki je župan občine Kobarid. Tam je občina zagotovila in prodala parcele za gradnjo mladim družinam v višini velikosti 700 kvadratnih metrov, ki so popolnoma komunalno opremljene, je še povedal predsednik stranke.

Na vprašanje, ali podpira uvedbo nepremičninskega davka, pa je Počivalšek dejal, da nepremičninski zakon “občutljiva tema”, do katere je “potrebno pristopiti občutljivo”.

Luka Mesec Jernej Vrtovec Zdravko Počivalšek Alenka Bratušek
Denis Sadiković/N1

Kdo bi zgradil več stanovanj?

Ekonomist dr. Anže Burger je dejal, da lahko samo gradnja novih stanovanj zbije sedanje vrtoglave cene in da bi bilo treba samo na območju Ljubljane in njene okolice zgraditi kar okoli 50 tisoč stanovanj, pri čemer so v Ljubljani ogromen problem cene zemljišč. To otežuje gradnjo stanovanj, ki bi jih bilo po tem po normalnih cenah možno dati naprej v uporabo. Ampak to je edina pot, pravi dr. Burger, kajti cene nepremičnin rastejo bistveno hitreje kot plače. Voditelj Miha Orešnik je goste izzval, da se zavežejo, koliko stanovanj bodo zgradili, za koga, kje in do kdaj.

Alenka Bratušek je dejala, da je največja napaka v Ljubljani to, da se za “gromozanske zneske” gradijo samo elitna stanovanja. “Na drugi strani, nekaj časa nazaj, pa je bila velika debata o enem stanovanju, ki se ga je dalo lani ali pa leta 2020, sredi Ljubljane, novogradnjo, kupiti za 1.750 evrov. To bi moral biti cilj nove vlade,” je povedala predsednica SAB in namignila na stanovanje, ki ga najema predsednica Naše dežele Aleksandra Pivec.

V SAB se po njenih besedah zavezujejo, da bodo do leta 2030 zgradili nekaj deset tisoč stanovanj. “Ampak to ne pomeni samo stanovanj za trg, ampak tudi, ali pa predvsem najemnih stanovanj, ki jih bodo mladi lahko najemali za neprofitno najemnino, ko se bodo in če se bodo odločili, da bi to stanovanje potem kupili, bi se jim najemnina vštevala v kupnino,” je povedala. Strinja se z ekonomistom Burgerjem, da bo samo večja ponudba znižala cene. “Ne smemo dovoliti občinam, da gradijo samo elitna stanovanja, predvsem Ljubljana je tukaj problem. Treba je zagotoviti tudi stanovanja po normalnih cenah,” je dodala.

V NSi jim je blizu “londonski model”

Vrtovec pa je dejal, da ne bo tekmoval v tem, kdo bo povedal večjo številko, ker je to “zelo otročje”. Pri tem pa je omenil dve stvari, ki sta po njegovo zelo pomembni: prva je jamstvena shema, ki je bila sprejeta v DZ; druga pa ta, da če ima nekdo 800 evrov za najemnino, ima tudi dovolj denarja, da odplačuje kredit in pride na koncu do lastniškega stanovanja. Pri tem je omenil “londonski sistem”, kjer pet let plačuješ najemniško stanovanje, potem pa imaš možnost odkupa. “To recimo v Londonu normalno funkcionira,” je dejal. Pomembna stvar pa je po njegovih besedah tudi decentralizacija Slovenije. “Zdaj se pogovarjamo samo o Ljubljani in Slovenija ni samo Ljubljana, je tudi okolica Maribora, slovensko podeželje,” je dejal.

Luka Mesec pa je ob tem navedel svoj primer. Kot je dejal, ima kredit z 1,5-odstotno obrestno mero za 25 let. “Ampak mi to nič ne pomaga, ker ta kredit za 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje skupaj s stroški ob poslanski plači vzame skoraj 40 odstotkov dohodka,” je dejal. Po njegovih besedah so problem cene, ki jih lahko zbijemo samo z večjo ponudbo. “Naš plan je gradnja 30 tisoč javnih najemnih stanovanj iz mešanih virov: nekaj iz davkov, nekaj iz proračuna, nekaj z državno obveznico za slovenske varčevalce na bankah,” je povedal. Kot je nadaljeval, želijo z davkom aktivirati prazna stanovanja, teh naj bi bilo 175 tisoč, tukaj pa ciljajo predvsem na mestna središča. Prav tako želijo omogočiti gradnjo in prepričati občine, da ne gradijo več samo luksuznih stanovanj, kot to počnejo zadnja leta v Ljubljani.

Zdravko Počivalšek pa je dejal, da lahko ta problem rešimo tako, da povsod po Sloveniji zagotovimo mladim dobro plačana delovna mesta, možnost upravljanja kariere in ustvarjanja družine. To je prvi korak, v nadaljevanju pa nato 15 tisoč novih neprofitnih stanovanj. “Več stanovanj pomeni nižje cene. Če tega sistemsko ne uredimo z enakomerno porazdelitvijo po celi Sloveniji, potem se bodo vsi Slovenci in Slovenke v desetih letih preselili v štiri do pet mest,” je dodal.

Bi morala Banka Slovenije odpraviti omejitve pri kreditiranju?

Poslanci in poslanke so v državnem zboru sprejeli jamstveno shemo, ki naj bi mladim omogočila državno garancijo pri kreditiranju. Banke pa opozarjajo, da večjih sprememb ne bo, saj še vedno velja omejitev Banke Slovenije. Bi morala ta institucija te omejitve odpraviti, čeprav smo v časih ekonomske negotovosti in bi bilo lahko to nevarno?

Bratušek je dejala, da v tem primeru ne bi bilo hude nevarnosti, ker država jamči za kredit, ki bi ga mladi najeli. Kot je povedala, bi šel ta znesek v javni dolg le v primeru, če bi prišlo do unovčenja tega posojila, kar pa se zgodi v zelo majhnem odstotku. V SAB so ta zakon podprli. Dodala pa je, da pri tem vprašanju ne smemo pozabiti tudi na starejše, zato bo treba zagotoviti več stanovanj in pogoje bivanja tudi za njih.

Vrtovec pa je povedal, da bi morala Banka Slovenije te omejitve odpraviti. Po njegovih besedah so te omejitve, kjer je jamstvo države, brezpredmetne. S odpravo se strinja tudi Mesec, saj je, kot pravi, bizarno, da “lahko nekdo plačuje 800 evrov najemnine, ne more pa plačati 600 evrov kredita”. Cene stanovanj bi morali po njegovem mnenju prepoloviti. Tudi Počivalšek je “absolutno” za odpravo te omejitve.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!