Kemis odgovarja: Reciklažni center dosega in presega varnostne standarde

Slovenija 07. Mar 202317:11 > 19:44 0 komentarjev
kemis, vrhnika
Srdjan Zivulovic/Bobo

Po tem, ko je v ponedeljek ministrstvo za naravne vire in prostor družbi Kemis, ki na Vrhniki skladišči in predeluje nevarne odpadke, izdalo gradbeno dovoljenje, so v podjetju zagotovili, da imajo postavljene visoke varnostne standarde. "Reciklažni center po projektu rekonstrukcije dosega in presega varnostne in tehnološke standarde ter predstavlja enega izmed najsodobnejših in najvarnejših centrov za ravnanje z odpadki v regiji," so sporočili v Kemisu, kjer je leta 2017 prišlo do hude okoljske nesreče.

Po pridobitvi dovoljenja za gradnjo reciklažnega centra so v Kemisu zagotovili, da imajo postavljene visoke standarde varnosti poslovanja. Izdaja okoljevarstvenega soglasja, ki so ga ob tem pridobili, se je nanašala na zmanjševanje zmogljivosti obdelave nevarnih odpadkov in povečanje obdelave nenevarnih odpadkov, so zatrdili.

Preberite še: Ministrstvo Kemisu izdalo gradbeno dovoljenje, občina zgrožena

Kot so zagotovili v družbi, kjer je leta 2017 prišlo do hude okoljske nesreče, reciklažni center po projektu rekonstrukcije dosega in presega varnostne in tehnološke standarde ter predstavlja enega izmed najsodobnejših in najvarnejših centrov za ravnanje z odpadki v regiji, ključnega tudi za državno infrastrukturo ravnanja z odpadki in zagotavljanja konkurenčnih cen na trgu ravnanja z odpadki.

Kemis ima postavljene visoke standarde predvsem glede varstva okolja, zaščite zaposlenih in požarne zaščite. “V zadnjih petih letih smo v izboljšanje požarne varnosti in zaščite okolja vložili preko 1,5 milijona evrov. Z rednim osveščanjem glede preventivnega delovanja in z usposabljanjem se zavzemamo za nenehno izboljševanje požarne varnosti, sprejete imamo ukrepe za njeno zagotavljanje na tehnični in organizacijski ravni,” so zapisali.

“Kemis je takoj po požaru pristopil k urgentni sanaciji tistih delov reciklažnega centra, ki so bili poškodovani v nesreči. Zaradi izdane inšpekcijske odločbe je pred več kot dvema letoma na pristojno ministrstvo vložil zahtevo za izdajo integralnega gradbenega dovoljenja, ki se je nanašala na delno rekonstrukcijo reciklažnega centra z nadstrešnico ter za novogradnjo sprinkler-postaje z rezervoarjem vode,” so povzeli.

V sredini februarja je na Vrhniki eksplodiralo v prostorih podjetja Hamex, ki se ukvarja s pirotehniko. Umrl je moški, še dva sta se huje poškodovala. Eksplozija je obudila spomin na maj 2017, ko je pri Sinji Gorici gorelo v Kemisu. Občina, ki jo vodi Daniel Cukjati, pa vse od takrat poskuša doseči umik Kemisa iz naselja.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je družbi Kemis v integralnem postopku, ki združuje postopka izdaje gradbenega dovoljenja in presoje vplivov na okolje, izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo objekta Reciklažni center. Na to so se ostro odzvali na Občini Vrhnika, kjer so napovedali izpodbijanje zakonitosti gradbenega dovoljenja. Odločitev ministrstva je po njihovem mnenju dokaz sistemske neučinkovitosti varstva okolja in varnosti občanov.

Občina Vrhnika je tekom postopka ves čas vztrajala, da gre za obrat manjšega ali večjega tveganja za okolje, ob čemer so na ministrstvu za naravne vire in prostor danes pojasnili, da upravni organ v postopku izdaje integralnega dovoljenja ne more opredeliti obrata manjšega ali večjega tveganja za okolje, kajti to trenutno veljavna zakonodaja izrecno nalaga investitorju. Reciklažni center Kemis se je opredelil kot obrat brez tveganja, so zapisali.

Dodali so, da je zahtevek investitorja skladen z določbami občinskega lokacijskega načrta, ki ga je sprejel občinski svet, in sicer tako glede rešitev in ukrepov za varovanje okolja kot tudi ohranjanja narave, varovanja kulturne dediščine ter trajnostne rabe naravnih dobrin.

Zahtevek investitorja je skladen tudi z določbami občinskega lokacijskega načrta glede rešitev in ukrepov za varovanje pred naravnimi in drugimi nesrečami. Projektna dokumentacija obravnava umestitev podzemnega rezervoarja požarne vode pod parkiriščem kot izboljšavo požarne varnosti, ki jo je narekovala tudi sanacija po požaru v letu 2017, so še dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!