Ker je volilnih skrinjic premalo, bomo tokrat vse glasovnice oddali v eno

Slovenija 24. Nov 202216:35 1 komentar
referendum
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V nedeljo bodo volilci odločali o treh zakonodajnih referendumih: o spremembah zakona o vladi, o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi. Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja: ali lahko volilec glasuje le o enem od zakonov, ali lahko vse glasovnice odda v eno skrinjico ter ali si po predčasnem glasovanju še lahko premisli in naknadno glasuje o zakonih, za katere na predčasnem glasovanju ni oddal glasu.

Ali lahko glasujem le za en zakon?

Da. Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih je na voliščih en volilni imenik, pri čemer se mora volilec vanj podpisati za vsak referendum posebej. Vsak volilec se sam odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva. V skladu s tem se bo podpisal v volilni imenik, bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat in za vsak podpis prejel glasovnico.

referendum
Žiga Živulović jr./BOBO

Ker se mora volilec podpisati trikrat, je mogoče pričakovati, da bo oddaja glasu tokrat trajala nekoliko dlje kot na državnozborskih, predsedniških in lokalnih volitvah.

Glasovnice so natisnjene na papir različnih barv.

Oddam vse glasovnice v eno volilno skrinjico ali v tri ločene?

Na vsakem posameznem referendumu volilec glasuje tako, da obkroži besedo ZA ali besedo PROTI, torej za uveljavitev ali proti uveljavitvi zakona.

Nato volilec vse glasovnice, ne glede na to, da gre za tri različne referendume, odda v eno volilno skrinjico. Na DVK so pojasnili, da so se za tak sistem oddaje glasov odločili zaradi pomanjkanja volilnih skrinjic.

Zakaj je pomembna volilna udeležba?

V skladu z zakonodajo je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volilcev, ki so veljavno glasovali in ob dodatnem pogoju, da je volilcev, ki so glasovali proti najmanj petina vseh volilcev, torej 338.869, glede na podatke o vseh volilcih v volilnih imenikih na dan 11. novembra, je DVK zapisala v sporočilu za javnost.

V nedeljo ne morem na volišče. Kakšne so moje možnosti?

Volilci, ki v nedeljo ne bodo mogli na volišče, imajo nekaj možnosti. Svoj glas lahko oddajo na predčasnem glasovanju, ki se je začelo v torek.

A pozor, volilci, ki želijo glasovati predčasno, morajo to storiti v kraju, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.

Predčasno glasovanje
Žiga Živulović jr. /Bobo

Tisti, ki želijo glasovati izven okraja stalnega prebivališča, torej na t. i. voliščih omnia, so se za to morali prijaviti. Če so to storili, bodo v nedeljo lahko glasovali na posebnih voliščih brez krajevne pristojnosti oziroma tako imenovanih voliščih omnia.

Volilci, ki se zaradi bolezni ali izolacije ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, lahko glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu. To so morali javiti okrajni volilni komisiji, obvestilu pa so morali priložiti zdravniško potrdilo. Volilci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v Sloveniji ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, so morali to sporočiti Državni volilni komisiji.

Na predčasnem glasovanju sem odločal le o enem zakonu. Si lahko premislim in v nedeljo glasujem še o preostalih dveh?

Direktor službe DVK Dušan Vučko je pojasnil, da si volilec, ko je za en zakon že oddal glas na predčasnih volitvah, ne more v nedeljo premisliti in oddati glasu za zakone, za katere pred tem ni glasoval. Če bi to dopustili, se sistema ne bi več dalo kontrolirati, saj na voliščih ne delajo profesionalci, je pojasnil.

Kakšna je bila udeležba na predčasnem glasovanju?

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je v sredo predčasnega glasovanja udeležilo 28.016 volilcev oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev. V dveh dneh predčasnega glasovanja skupaj pa je glas oddalo 2,55 odstotka volilcev. V torek sta se predčasnega glasovanja udeležila 15.202 volilca oz. 0,9 odstotka volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj je tako predčasno glasovalo 43.218 volilcev oz. 2,55 odstotka volilnih upravičencev.

Okrajne volilne komisije za zdaj sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej, poleg sprememb zakona o vladi še za referenduma o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi.

referendum
Žiga Živulović jr./BOBO

Ali bodo znani vsi rezultati hkrati?

Ne, podatki o  izidu glasovanja se bodo objavljali za vsak referendum posebej. Prvi delni izidi bodo znani v nedeljo zvečer, kasneje jih bodo dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti z območja Slovenije 28. novembra in iz tujine 5. decembra. Kot je povedal Vučko, bodo volilni odbori najprej prešteli in vnesli izide za en zakon, praviloma bo to zakon o vladi, saj bodo šli po vrstnem redu glede na to, kater zakon je bil prej sprejet. Delne rezultate lahko torej pričakujemo opolnoči, je še ocenil.

O čem volilci odločajo na referendumih? Preberite še:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje