Ker jeseniška bolnišnica ne dobi kadrov, se obrača na dijake in študente

Slovenija 20. Okt 202112:12 > 12:13 0 komentarjev
Medicinske sestre
Žiga Živulović jr./BOBO

Splošna bolnišnica Jesenice se sooča z zelo hudim pomanjkanjem kadrov zdravstvene nege. Odprtih imajo 50 prostih delovnih mest, a kadra na trgu ni mogoče najti. Zato se obračajo tudi na dijake in študente, nudijo jim tudi štipendije.

Pomanjkanjem kadrov zdravstvene nege v jeseniški bolnišnici že občutijo tudi bolniki, namesto 200 pa jih lahko v bolnišnici sprejmejo in oskrbijo le 170. Kadre brez večjega uspeha iščejo na različne načine, sedaj pa se prek družbenih omrežij s prošnjo za pomoč obračajo tudi na dijake in študente.

Jeseniška bolnišnica ima objavljene razpise za približno 50 prostih delovnih mest, največ za zdravstveno nego, nekaj pa tudi za zdravnike. Da bi delo lahko normalno potekalo, bi v bolnišnici ob trenutnih 340 potrebovali še 40 medicinskih sester, je povedala vodja službe za organizacijo in kadre v bolnišnici Tatjana Tušar.

Trenutno največ zaposlitev ponujajo za določen čas, saj imajo težave z nadomeščanjem porodniških in daljših bolniških odsotnosti. Te pa so tudi posledica izčrpanosti kadra, zato se v bolnišnici vrtijo v začaranem krogu. Hkrati so pogoste odpovedi, saj sestre raje odhajajo na enako ali celo bolje plačana delovna mesta v ambulante z bistveno boljšimi delovnimi pogoji.

Izplačilo nadur zaposlenim ne pomeni več veliko

V urgentnem centru trenutno manjka 10 diplomiranih medicinskih sester, delajo zgolj s 30 zaposlenimi, v delo pa se vključuje tudi specialistične kirurške ambulante, tako da jih je skupaj 45. Kljub vsemu ne morejo zadostiti standardom. V opazovalnici, kjer bi moralo biti pet sester, tako delajo le štiri, če je kdo odsoten, pa celo le tri in pripravnik ali študent, je orisala glavna sestra urgentnega centra Nada Macura Višić in opozorila, da je to res skrajni minimum.

Zaposleni so preobremenjeni in mesečno delajo okoli 40 nadur. “Vendar izplačilo nadurnega dela ljudem ne pomeni več veliko, želijo si predvsem več prostega časa,” je izpostavila Višić. Rešitev na daljši rok tako ne bi bil le dvig plač. Nujne so sistemske ureditve, je ocenila Tušar.

Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

“Tako slabo, kot je sedaj, kar se tiče pomanjkanja kadra, še ni bilo,” je opozorila tudi strokovna direktorica bolnišnice Anja Jovanovič Kunstelj in dodala, da žal ne gre le za začasen problem, ampak je ta iz leta v leto večji.

To povzroča težave pri izvajanju programa in zdravstvenih storitev. “Vsakodnevno se pogovarjamo o tem, ali omejevati elektivni program na račun najnujnejših obravnav. Vendar tudi na elektivnem so bolniki s hudimi težavami, ki že dolgo čakajo na obravnavo,” je pojasnila Jovanovič Kunstelj in dodala, da imajo podobne težave tudi druge slovenske bolnišnice.

Kadra na trgu ni

V jeseniški bolnišnici so kadre v preteklosti iskali prek agencij, vendar na trgu kadra enostavno ni. Praktično so izčrpali vse možnosti, zato se sedaj prek družbenih omrežij obračajo na dijake in študente zdravstvene nege. Že dlje časa jim sicer nudijo tudi štipendije, katerih število praktično ni omejeno.

Trenutno štipendirajo devet dijakov in šest študentov. Mesečna štipendija za dijake znaša od 75 do 125 evrov, za študente pa od 160 do 320 evrov, odvisno od ocen. Nudijo jim tudi opravljanje prakse in interna izobraževanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!