Ker ni psihologov, so v Ljubljani sistematični pregledi triletnikov okrnjeni

Slovenija 18. Apr 202405:20 2 komentarja
psihološki pregled otrok
Foto: PROFIMEDIA

Del obveznega sistematičnega pregleda triletnikov je tudi psihološki pregled. Vendar se ponekod zapleta: zaradi pomanjkanja zdravnikov je izvajanje pregledov v ljubljanskem zdravstvenem domu okrnjeno.

Sestavni del obveznega sistematičnega pregleda triletnih otrok je tudi psihološki pregled. A ga ponekod ne izvajajo, nas je opozorila bralka. Zapletalo naj bi se v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer staršem po njenih podatkih razložijo, da pregledov ne izvajajo, ker ni psihologov. “Gre za pomemben pregled, ker je namenjen zgodnjemu usmerjanju v primeru zaznanih odstopanj,” je poudarila bralka. Del pregleda se nanaša tudi na družinsko situacijo, kar je zelo pomembno z vidika socialnega varstva.

V Zdravstvenem domu Ljubljana so za N1 potrdili, da je bilo v zadnjih mesecih okrnjeno izvajanje preventivnih pregledov triletnikov pri psihologu v enotah Črnuče in Šiška. “V ZD Ljubljana se, enako kot tudi v drugih regijah, soočamo z dolgimi čakalnimi dobami pri psihologih in kliničnih psihologih,” so zapisali.

Poudarili so, da se zavedajo pomena preventive in zgodnjega odkrivanja otrok s tveganjem težav v razvoju. “Naši strokovnjaki aktivno sodelujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pri prenovi programa preventivnih pregledov otrok in mladostnikov. V sklopu Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, znotraj katerih se izvajajo tudi sistematični psihološki pregledi triletnikov, predvidevamo širitve v smislu vzpostavitve novega centra in s tem tudi dodatne zaposlitve,” so sporočili.

Vendar so velik izziv kadri. “Določenih kadrov na trgu dela primanjkuje, poleg tega že zaposlene psihologe usmerjamo v specializacijo iz klinične psihologije.”

Od aprila se dejavnosti Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov v ljubljanskem zdravstvenem domu izvajajo centralizirano na dveh lokacijah. Gre za ZD Center na Metelkovi ulici 9 in ZD Vič Rudnik, ki ima ambulanto tudi na Trgu mladinskih delovnih brigad. Na tej lokaciji izvajajo tudi sistematične preglede triletnih otrok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje