Kirurg Klokočovnik nima ustreznega dovoljenja za delo v celjski bolnišnici

Slovenija 02. Avg 202316:41 10 komentarjev
Tomislav Klokočovnik
Srdjan Živulović/BOBO

Priznani srčni kirurg Tomislav Klokočovnik operacije v bolnišnici Celje izvaja brez ustreznega dovoljenja. Sodelovanje, ki ga je predlagal prejšnji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, se je začelo junija, Klokočovnik pa koncesijske akte spreminja šele zdaj. Zaplet je posledica tiskarskega škrata, trdi kirurg.

10. junija je začelo v prostorih celjske bolnišnice delati podjetje Kardio Klokočovnik, ki je v lasti priznanega srčnega kirurga Tomislava Klokočovnika. Doslej je opravil že 28 operacij, nam je povedal Klokočovnik. Vendar njegovo podjetje ustreznega dovoljenja za to nima, so nam potrdili na ministrstvu za zdravje.

Kardio Klokočovnik ima sicer dovoljenje za izvajanje zdravstvene dejavnosti na področju kardiovaskularne kirurgije že od leta 2006. Podjetje je v zadnjih desetih letih od zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) prejelo malo manj kot sedem milijonov evrov. Lani, ko je koalicijski zakon omogočal plačevanje po opravljenih storitvah, je Kardio Klokočovnik dobil 996.215 evrov ali 57 odstotkov več kot leto prej.

“Seveda smo bolnišnica”

Za zaplet v zvezi s celjsko bolnišnico je ključno, da ima Kardio Klokočovnik dovoljenje ministrstva samo za zunajbolnišnično dejavnost. Drugače rečeno, opravlja lahko “ambulantne” storitve oziroma storitve, ki praviloma ne zahtevajo sprejema v bolnišnico.

V celjski bolnišnici pa Klokočovnik izvaja bolnišnično dejavnost. Paciente obravnava v celoti, so ob začetku sodelovanja pojasnili v bolnišnici, poskrbi torej za sprejem na operacijo, za operacijo samo, pooperativni nadzor, nego in odpust iz bolnišnice.

Klokočovnik je celjsko bolnišnico o zapletu s koncesijo obvestil prejšnji teden, nam je povedala Barbara Gradišnik, pomočnica direktorja bolnišnice Dragana Kovačiča. “Stopili smo v stik z ministrstvom in jim sporočili, da smo, seveda, bolnišnica,” je dejala. Trenutno je Klokočovnik na dopustu in pri njih ne operira, je dodala.

“Tiskarski škrat”

“To je tiskarski škrat, ki se je zavlekel v dokumentacijo,” nam je dejal Klokočovnik. S tiskarskim škratom misli na besedo “zunajbolnišnično” v dovoljenju ministrstva. “Seveda se ne morete iti kardiokirurgije zunajbolnišnično,” je povedal.

Dejal je še, da je na to sam opozoril ministrstvo že januarja in zahteval popravek. “Zavodu za zdravstveno dejavnost smo prinesli vse papirje in nakazali so mi 140.000 evrov avansa, nato pa se je začela birokracija. Nihče noče prevzeti odgovornosti,” je povedal.

Na odziv zavoda za zdravstveno zavarovanje še čakamo, z ministrstva pa so nam sporočili, da je Klokočovnik 25. julija podal vlogo za dovoljenje za bolnišnično dejavnost.

Takrat pa so na ministrstvu ugotovili, da anesteziologinja, ki jo za to delo potrebuje Klokočovnik, ne izpolnjuje vseh pogojev za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Klokočovnik pojasnjuje, da anesteziologinja ne obvlada slovenščine, zato je zdaj poiskal slovenskega anesteziologa in spremenil vlogo. Ministrstvo o njej še ni odločilo.

Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./BOBO

Na predlog Bešiča Loredana

Klokočovnik je bil dolga leta zaposlen v ljubljanskem kliničnem centru (UKC Ljubljana), koncesijsko dejavnost pa je opravljal v zdravstvenem domu Postojna in v lastnih prostorih v Luciji. V Postojni je izvajal operacije srčnega spodbujevalnika, v Luciji pa operacije krčnih žil.

Pred nekaj leti je nameraval Klokočovnik zagnati zasebno kardiološko kliniko v Ljubljani, a so njegovi pogovori s podjetjem Ezimit, ki je v lasti makedonske družine Mitrovski, propadli.

V lanskem letu je že podpisal pismo o nameri za sodelovanje z novomeško bolnišnico, a se je po nasvetu takratnega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana premislil. “Predlagal mi je, da grem do celjskega vodstva, in sem šel,” je povedal Klokočovnik na novinarski konferenci sredi junija, ko je skupaj z direktorjem Kovačićem in strokovnim direktorjem Radkom Komadino predstavljal sodelovanje.

Bešič Loredan od 13. julija ni več minister, saj je premier Robert Golob želel, da odstopi.

Ministrstvo je sicer koncesijsko pogodbo s podjetjem Kardio Klokočovnik spremenilo že decembra lani, vendar samo minimalno. Prej je bilo v njej opredeljeno, da lahko dejavnost opravlja na območju koprske območne enote ZZZS, nato pa je ministrstvo pod vodstvom Bešiča Loredana vanjo dodalo še naslov celjske bolnišnice.

“Pri podeljevanju koncesij je treba biti previden”

V Celju so bili Klokočovnika zelo veseli. “Pričakujemo, da bo več naših pacientov, ki zaradi resnosti obolenja na posege velikokrat čakajo v bolnišnici, prej operiranih,” so sporočili in dodali, da po hitrih ocenah v čakalnih vrstah za srčno operacijo letno umre med pet in deset njihovih pacientov.

Opravil naj bi 140 operacij na leto, so napovedali, Klokočovnik pa nam je v sredo dejal, da jih je doslej že 28.

Kardio Klokočovnik bolnišnici plačuje 290 evrov na uro za uporabo operacijske dvorane, 90 evrov na uro za oskrbo pacienta in ostale storitve po ceniku bolnišnice.

Storitve opravlja s svojim kadrom, a kar 14 delavcev, ki so sicer zaposleni v celjski bolnišnici, je junija od vodstva bolnišnice dobilo dovoljenje, da eno leto delajo tudi za Kardio Klokočovnik.

Klokočovnik je sicer zaposlil pet izkušenih medicinskih sester in inštrumentark iz ljubljanskega kliničnega centra. Zaradi tega je direktor UKC Ljubljana Marko Jug ministra pozval k ukrepom.

“Pri podeljevanju koncesij in sprejemanju odločitev ter ukrepov je treba biti izjemno previden, saj take in podobne odločitve povzročajo odhode na manj zahtevna delovišča. Na dolgi rok je to z vidika zmožnosti zdravljenja najzahtevnejših pacientov lahko usodno za UKC Ljubljana in seveda tudi za paciente,” je zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje