Padavine večinoma ponehale: kje je zapadlo največ snega

Slovenija 19. Jan 202410:34 > 18:47 0 komentarjev
pes se igra v snegu
Foto: Borut Živulović /Bobo

Sneg je pobelil večji del države, padavine pa so popoldne večinoma ponehale. Kje je doslej zapadlo največ snega?

Sneženje, ki je zgodaj zjutraj najprej zajelo Štajersko, se je nato hitro premaknilo proti osrednji Sloveniji. Zasnežilo je vso Slovenijo, z izjemo nižjih predelov Primorske. V notranjosti Slovenije je zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega.

“Na Gorenjskem je zapadlo precej snega,” je za N1 povedal dežurni meteorolog Agencije za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Tam so ga izmerili od 20 do 40 centimetrov, prav toliko pa ga je zapadlo tudi v osrednji Sloveniji ter v Ljubljani in njeni okolici. Kar 45 centimetrov je padlo na Katarini nad Ljubljano, na brniškem letališču pa ga je nasulo 38 centimetrov.

Snežna odeja je prav tako precej visoka na območju Zasavja, v nekoliko višjih krajih v okolici Trojan je zapadlo 38 centimetrov snega. Tudi v nižinah pa snežna odeja ni tako skromna, saj se višina novozapadlega snega giba okoli dvajsetih centimetrov. V Ljubljani je snežna odeja debela 28 centimetrov, dva centimetra manj pa na Vrhniki.

Nekaj manj snega je zapadlo na severovzhodu. V Murski Soboti so ga izmerili zgolj dva centimetra, v Mariboru enajst, na Ptuju pa štirinajst centimetrov. V južni Sloveniji je zapadlo med 15 in 20 centimetrov snega.

Sneženje je v popoldanskih urah oslabelo in zvečer po večini države ponehalo. “Snežna odeja se bo obdržala verjetno kakšen teden dni. Glede na pričakovane nizke temperature v naslednjih nočeh bo malo pomrznila, tako snega ne bo prav hitro pobralo. Lahko pa, da se bo v prihodnjih dneh višina snežne odeje zmanjševala, a pred koncem prihodnjega tedna je marsikje ne bo pobralo,” je popoldne za STA dejal Gregorčič.

avto na zasneženi cesti avto na zasneženi cesti
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
traktor pluži sneg traktor pluži sneg
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
avti na snegu avti na snegu
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
zasnežen znak zasnežen znak
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
zasneženi avtomobili zasneženi avtomobili
Foto: Jan Gregorc/N1
tovornjak na zasneženih cestah tovornjak na zasneženih cestah
Foto: Jan Gregorc/N1
zasnežena kolesa zasnežena kolesa
Foto: Jan Gregorc/N1

Jasna in mrzla jutra, tudi do minus dvajset

Po prvi obilnejši snežni pošiljki letos je pred nami jasen in mrzel vikend, še več padavin v prihodnjih dneh ni pričakovati. Ob jutrih se bodo temperature spustile tudi pod minus deset stopinj Celzija, v mraziščih pa po napovedih vremensolovca Gregorčiča celo do minus dvajset stopinj.

Tudi ponedeljkovo jutro bo še mrzlo, nato pa bo nad naše kraje prišlo več oblačnosti, zapihal bo jugozahodni veter, ki bo s sabo prinesel blago do zmerno odjugo. Mraz bo v naslednjem tednu popuščal, vendar pa snega ne bo na hitro pobralo, je za N1 še povedal Gregorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!