“Kje to sploh je?” Tudi manj oblegane lokacije za šole v naravi povsem zasedene

Slovenija 25. Feb 202418:01 6 komentarjev
Livške Ravne
CŠOD Kavka v LIvških Ravnah. (foto: csod.si/)

Domovi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), kjer šole najpogosteje izvajajo šole v naravi, so na 25 lokacijah po vsej državi. Nekatere so tudi v manj znanih krajih, a so kapacitete tudi tam skozi vse leto polno zasedene. Na ministrstvu pravijo, da iščejo načine, kako bi mrežo domov povečali, da bi zadostila vsem potrebam. Povpraševanje namreč bistveno presega kapacitete predvsem v domovih blizu morja in smučišč.

Šole po zakonu o osnovni šoli del obveznega programa izvedejo v obliki šole v naravi. To pomeni, da morajo za vsako generacijo učencev oziroma  za vsakega otroka organizirati vsaj eno šolo v času šolanja. Veliko šol po državi šolo v naravi sicer organizira večkrat, nekatere skoraj vsako leto.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so pojasnili, da so šole v letu 2023 organizirale plavalne, smučarske, naravoslovne, družboslovne, planinske in druge šole v naravi.

Največ je bilo izvedenih v domovih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), manj pa v počitniških domovih, hotelih in drugih zasebnih namestitvah.

smučanje, zimske počitnice, otroci
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Domovi CŠOD so na 25 lokacijah po vsej državi. Nekateri so v bolj, drugi v manj znanih krajih, je povedal direktor CŠOD Branko Kumer. “Imamo recimo dom Kavka v Livških Ravnah.

Šole najprej sprašujejo, kje to sploh je, a ko enkrat pridejo tja, so tako navdušene, da se želijo vračati. Podobno je recimo z Rakovim Škocjanom.” Ob tem je zagotovil, da so vse njihove lokacije skozi vse šolsko leto zasedene tako rekoč 100-odstotno. “Verjetno ni niti ene lokacije, da v času šolskega leta en teden nima skupin.”

V 38 tednih šolskega leta lahko v 25 domovih CŠOD namestijo največ 60.000 otrok in spremljevalcev. Za letošnje šolsko leto je število prijav za skoraj tretjino presegalo kapacitete.

Povpraševanje bistveno presega kapacitete predvsem v domovih blizu morja in smučišč, saj želi veliko šol v relativno kratkem času tam izvesti plavalne oziroma smučarske šole. Kumer je povedal, da so morali polovico šol, ki so se prijavile za letošnje smučarske šole v naravi, zaradi pomanjkanja kapacitet zavrniti.

Kopanje v jezeru
Fotografija je simbolična (Foto: Profimedia)

Z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje iščejo rešitve, da bi število lokacij s sedanjih 25 povečali na 28 ali 30, s čimer bi po njegovih besedah pokrili veliko večino potreb.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da iščejo tako možnosti za povečanje kapacitet v nekaterih obstoječih domovih kot tudi nove primerne objekte za širjenje mreže domov CŠOD.

Več o šolah v naravi in cenah lahko preberete v članku: Šole v naravi: dragocena izkušnja, a velik finančni zalogaj. Koliko stanejo?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje