Klavžar se je želel umakniti, a ga je ubila elektrika

Slovenija 21. Jan 202212:41 0 komentarjev
Plešasti ibis
PROFIMEDIA

Na enem od družbenih omrežij je zaokrožila objava o tem, da je na Dolenjskem poginila ptica vrste klavžar, ki je pri nas že pred nekaj stoletji izumrla in je zato zavarovana. Za pogin naj bi bil posredno kriv fotograf, ki se je ptici želel preveč približati. Ptica se je umaknila na betonski drog električnega daljnovoda, tam pa jo je ubil električni udar.

Varstvena ornitologinja Tjaša Zagoršek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je navedbe o poginu klavžarja potrdila in pojasnila, da je šlo za ptico iz programa reintrodukcije, ki ga izvaja Avstrija. “Gre za ptice, ki Slovenijo običajno preletavajo na svojem potovanju, včasih pa se tukaj tudi ustavijo,” je pojasnila. Vse so sicer opremljene tudi s sistemom GPS, s katerim spremljajo njihovo premikanje.

Ornitologinja je potrdila, da je klavžar poginil zaradi električnega udara. “Z naravovarstvenega vidika so električni udari velik problem. V tem primeru je sicer nastradal klavžar, a vrsta, ki je v Sloveniji najbolj podvržena takšnim nesrečam, je velika uharica. Zelo veliko jih pogine zaradi tega,” opozarja Zagoršek.

Prav zato je bil eden od ciljev naravovarstvenega projekta Za Kras na tem območju sanirati betonske drogove. “V okviru projekta smo uspeli na območju Krasa na srednjenapetostnih betonskih stebrih, ki so največji problem, dele pod napetostjo izolirati in ptice na ta način zaščititi. Ptico je elektrika običajno ubila, ko je želela vzleteti, zaradi velikosti kril pa se je dotaknila električnih žic, medtem ko se je z nogami še dotikala prečke stebra.”

Stebrov, ki niso sanirani, je v Sloveniji kljub temu še veliko. Sogovornica poziva, naj prebivalci o tovrstnih težavah obvestijo elektro podjetja, saj se ta običajno odzovejo in drog sanirajo.

Kar pa se tiče poginulega klavžarja, ga bodo predali Prirodoslovnemu muzeju. To se namreč zgodi z vsakim predstavnikom zavarovane vrste, ki pogine na območju Slovenije, še pojasni Zagoršek. “Marsikdo tega ne ve, a ljudje, ki najdejo takšno žival, so jo dolžni predati muzeju.”

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!