Kljub nasprotovanju zaposlenih bolnišnica Trbovlje dobila novega direktorja

Slovenija 08. Okt 202112:30 > 13:00 3 komentarji
Janez Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Vlada je soglašala z imenovanjem Metoda Kurenta za direktorja Splošne bolnišnice Trbovlje, čeprav so sindikati ministra za zdravje Janeza Poklukarja pozvali, naj tega ne stori. Kurentu, ki zdaj vodi podjetje Ivana Pušnika za restavriranje avtomobilov, sindikati očitajo, da nima ustreznih referenc in izkušenj.

Vlada je na včerajšnji seji dala soglasje k imenovanju Metoda Kurenta za direktorja Splošne bolnišnice Trbovlje. Minister za zdravje Janez Poklukar je vladi predlagal soglasje, čeprav so mu predstavniki zaposlenih iz bolnišnice na sestanku povedali, da imenovanju Kurenta nasprotujejo.

Poklukar odgovornost prelaga na svet

Kurenta je imenoval svet bolnišnice, nam je včeraj pisno odgovoril Poklukar. “Posledično svet tudi nosi vso odgovornost v povezavi z njegovim mandatom,” je pojasnil. Na vprašanje, kaj je namen vladnega soglasja, če vso odgovornost nosi svet, ni odgovoril.

Če bi minister za zdravje soglasje zavrnil, se to ne bi zgodilo prvič. Julija 2020 je na primer takratni minister Tomaž Gantar zavrnil soglasje k imenovanju Roberta Cuglja za direktorja ljubljanskega onkološkega inštituta, zato je svet inštituta izbral drugo direktorico. Cugelj je zdaj Poklukarjev državni sekretar.

“Konja, ki vleče, se ne menja”

Sindikati Kurentu očitajo pomanjkanje referenc in izkušenj na področju zdravstva. Predvsem v primerjavi z dosedanjo direktorico dr. Romano Martinčič.

Romana Martinič je bila za direktorico imenovana leta 2017 v času takratne vlade Mira Cerarja. Pred tem je bila vodja kadrovske službe v kliniki Golnik. Doktorirala je na temo vodenja bolnišnic, v Trbovljah pa je dosegla odlične poslovne rezultate, je zapisala Martina Gorjup Križaj, zastopnica sindikata bolnišnice Trbovlje. Poudarila je, da nam odgovarja v imenu predstavnikov štirih sindikatov v bolnišnici.

“Če se želi še boljše vodenje, se pričakuje, da bo izbrana oseba izkušena na področju zdravstva in bo imela ustrezne reference, ki pa jih g. Kurent zagotovo nima,” so navedli sindikati, “Skratka, tega bi se moral učiti in zdaj res ni čas za to. Vodenje bolnišnice, zlasti v času epidemije, ni preprosto.”

To so povedali tudi ministru Poklukarju. “Ob zaključku smo mu dejali, da se konja, ki vleče, ne menja,” so zapisali.

Prejšnja direktorica na sodišče

S Poklukarjem se je srečala tudi Romana Martinčič, a vsebine pogovorov ne želi komentirati. Potrdila je, da je vložila tožbo zoper postopek izbire direktorja, a ne želi razkriti, kaj je bilo po njenem mnenju v tem postopku narobe.

Nad odločitvijo sveta zavoda, da je izbral drugega kandidata, je bila presenečena, je dejala. “V mojem mandatu smo dosegli pomembne dosežke pri razvoju bolnišnice, na materialno-tehničnem, na poslovnem in strokovnem področju,” je sporočila.

Potrdila je tudi, da jo je predsednik sveta bolnišnice Erwin Renko pozval, naj preveri zakonitost delovanja sindikatov v zvezi z izbiro direktorja. Tudi tega angažmaja sindikatov pa Martinčič ne želi komentirati.

Kurentu pomagala nekdanja direktorica bolnišnice

“Po neuradnih podatkih so aktivnosti vodili posamezniki iz sindikata, katerim pa je svet zavoda na seji pojasnil, da je imenovanje direktorja pristojnost sveta zavoda, ki tudi odgovarja ustanovitelju za uspešno in gospodarno vodenje zavoda,” je pojasnil Renko.

Renko in Kurent se poznata že več kot dvajset let. Preden je Kurent postal podžupan, sta bila sodelavca v Termolektrarni Trbovlje.

“Mislim, da sindikati o meni vedo bolj malo,” odgovarja Kurent. Navedel je, da je bil v prejšnjem desetletju dva mandata podžupan Trbovelj. Funkcijo je opravljal v času, ko je bil župan Bogdan Barovič. “Takrat smo zelo okrepili primarno zdravstvo v Trbovljah in večkrat sem bil na sestankih na ministrstvu za zdravje,” je povedal Kurent. Dodal je, da mu po njegovih informacijah nasprotuje manjši del zaposlenih, približno sedmina.

Pri pisanju programa in vizije bolnišnice mu je pomagala žena Bogdana Baroviča Marina Barovič, ki je bolnišnico vodila tri mandate, do leta 2017, ko jo je zamenjala Romana Martinčič. “Vprašal sem jo za določene nasvete,” je povedal Kurent.

Kurent je bil tako kot Barovič član SNS, nato pa je bil blizu stranki SLS. Zdaj ni član nobene stranke, je dejal.

Renko: Čas za spremembe

Renko je pojasnil, da so dobili štiri polne prijave na razpis za direktorja. “Na podlagi tajnega glasovanja je bil izbran in predlagan direktor, ki je prejel 5 od 7 glasov,” je zapisal v elektronskem sporočilu.

Tudi Renko je izpostavil, da se je Kurent kot podžupan spoznal s primarnim zdravstvom oziroma z delom trboveljskega zdravstvenega doma. Poudaril je, da novemu direktorju ne manjka vodstvenih izkušenj, saj je tudi vodil lokalne občinske projekte. “Izkazal je tudi poznavanje Splošne bolnišnice Trbovlje, kot lokalni prebivalec je poznal celo nekatere probleme, s katerimi se ustanova sooča,” je zapisal.

Z Romano Martinčič so dobro sodelovali, je dodal Renko. “Očitno pa je prevladalo mnenje, da je čas za spremembe, ki bodo vodile še h kakovostnejši oskrbi uporabnikov zdravstvenih storitev, specializaciji posameznih programov, pridobivanju novega kadra in vsesplošnemu zadovoljstvu zaposlenih, ki je gradnik pripadnosti vsake organizacije,” je zapisal.

Direktor v podjetjih Ivana Pušnika

Po odhodu z mesta podžupana je bil Kurent direktor več podjetij, katerih lastnik je Ivan Pušnik, podjetnik ter nekdanji funkcionar Službe državne varnosti. Pušnik je po poročanju medijev zelo vpliven v slovenski energetiki. Več podjetij ima tudi v Švici, kjer živi. V enem od njegovih švicarskih podjetij, Energygor AG, je bil svetovalec Blaž Košorok, član SDS, nekdanji predsednik uprave Holdinga slovenskih elektrarn in sedanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo.

Kurent odločno zanika, da bi imel Pušnik karkoli z njegovim imenovanjem na čelo trboveljske bolnišnice. “On bi bil kvečjemu proti, saj zdaj vodim njegovo podjetje Ekoen avto,” pravi.

Ekoen avto odkupuje in obnavlja stare prestižne avtomobile. 90-odstotna lastnika sta Ivan in Aleksandra Pušnik, Kurent pa ima 10-odstotni lastniški delež.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje