Kljub razkritjem v Tarči minister Brežan še naprej zaupa sekretarju Skočirju

Slovenija 13. Jun 202215:44 1 komentar
Uroš Brežan
Borut Živulović/BOBO

Po tem, ko je oddaja Tarča na RTV Slovenija poročala, da je bil državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Matej Skočir eden ključnih sodelavcev na gospodarskem ministrstvu pri nabavi ventilatorjev, so z ministrstva sporočili, da ta še vedno uživa zaupanje ministra Uroša Brežana. Dodali so, da se bosta minister in sekretar sestala takoj, ko bo to mogoče.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Matej Skočir, ki je bil po poročanju Tarče tudi eden ključnih sodelavcev na gospodarskem ministrstvu pri nabavi ventilatorjev, uživa zaupanje ministra Uroša Brežana, so sporočili z ministrstva. V četrtkovi Tarči na Televiziji Slovenija, v kateri so razkrili dele ovadbe zoper nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zaradi državnega nakupa ventilatorjev za predihavanje pljučnih bolnikov Geneplaneta, so ob tem še poročali, da je bil Skočir eden ključnih sodelavcev na gospodarskem ministrstvu pri nabavi ventilatorjev. Za Tarčo je pisno zatrdil, da pri nabavi “ni imel pomembne ali odločujoče vloge”.

V pisni izjavi je Skočir, danes državni sekretar na ministrstvu za okolje, pojasnil, da mu je delodajalec, torej ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo s sklepom 16. marca 2020 poleg njegovih rednih nalog in zadolžitev odredil dodatno delo na ministrstvu, povezano z epidemijo covida-19.

Od takratna gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in njegovih najožjih sodelavcev iz vodstva ministrstva oziroma iz kabineta je “v naslednjih dneh prejemal izrecna in neposredna navodila za svoje delo”. “V zadevi nabave obravnavanih ventilatorjev so sprejemali vse odločitve in pripravljali vso ključno dokumentacijo moji nadrejeni, sam sem imel izrazito podrejeno vlogo zgolj sporočitve ministrove odločitve s seznamom petih dobaviteljev ventilatorjev na zavod za blagovne rezerve na podlagi njegovega izrecnega navodila,” je zapisal.

Dodal je, da je glede izdaje tega navodila in s tem povezanimi pritiski nanj sestavil ustrezen zapis, ki ga je tudi predal nadzornim organom. Z ozadji zadeve, ki utemeljujejo očitana kazniva dejanja osumljenih v kazenski ovadbi in so bila predstavljena v oddaji Tarča, Skočir ni bil seznanjen.

V vseh postopkih preiskav s strani Komisije za preprečevanje korupcije in Nacionalnega preiskovalnega urada je nastopal bodisi v vlogi priče bodisi v vlogi tretje osebe, ki bi lahko dala koristne podatke, in z njimi tudi tvorno sodeloval, je še navedel.

Minister Brežan in Skočir sta se pogovorila in glede na dosedanja pojasnila državni sekretar uživa zaupanje ministra. Zaradi bolniške odsotnosti državnega sekretarja se bosta z ministrom sestala takoj, ko bo to mogoče, so še zapisali na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje