Kmalu bo poteklo skoraj pol milijona vinjet: kako vem, kdaj moram po novo?

Slovenija 28. Jan 202413:06 7 komentarjev
Nadzor vinjet
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

Z vstopom v novo leto je marsikateri voznik hitel preverjati, do kdaj še velja njegova letna vinjeta. Daleč največ jih bo poteklo februarja, ko bo moralo po novo skoraj pol milijona voznikov. Kje preveriti, kdaj vam poteče e-vinjeta, in na kaj je treba pri nakupu biti pozoren?

Bliža se čas, ko bo veljavnost potekla največjemu številu letnih vinjet. Po Darsovih podatkih bo namreč februarja poteklo 486.691 letnih vinjet. Razlika s preteklima dvema mesecema je velikanska. Decembra je veljavnost potekla 47.635 letnim vinjetam, januarja pa je moralo novo letno vinjeto kupiti 80.684 voznikov.

Razlog, da tako veliko število vinjet poteče prav februarja, se skriva v preteklem cestninskem režimu. Pred uvedbo elektronskih vinjet so te namreč veljale za določeno koledarsko leto, pa tudi do konca januarja naslednje leto. Novo vinjeto je tako večina voznikov kupila prav na začetku februarju.

Na Darsu so ob tem navedli, da so lani skupno prodali 8.601.940 e-vinjet. Največ so prodali tedenskih (5.442.717), letnih vinjet pa so v vseh treh kategorijah vozil prodali 1.094.403.

Kako preveriti veljavnost vinjete?

Marsikdo bo tako v prihodnjih dneh brskal po spominu, kdaj je vinjeto kupil. Datum izteka letne vinjete pa je mogoče preveriti. Če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko njeno veljavnost preverite na potrdilu, ki ste ga prejeli ob nakupu. Če ste ga zavrgli, izgubili ali je črnilo na njem zbledelo, morate na spletu začeti postopek za nakup nove e-vinjete. Če ima vozilo z določeno registrsko tablico še vedno veljavno e-vinjeto, bo spletna stran pred vnosom podatkov s plačilne kartice uporabnika obvestila, kdaj mu vinjeta preteče. Nakup nove e-vinjete bo avtomatsko prekinjen.

Če ste e-vinjeto lani kupili po spletu, lahko njeno veljavnost preverite na svojem profilu v Darsovi trgovini ali v e-poštnem predalu, kamor ste po spletnem nakupu prejeli potrdilo in račun. Registrirani uporabniki si lahko nastavijo tudi brezplačni SMS-opomnik pred potekom vinjete.

Obstaja pa tudi neuradna spletna stran, ki jo je s kolegi razvil programer Gregor Kikelj in vam datum poteka e-vinjete prikaže le z vnosom registrske številke. Kikelj je za POP TV povedal, da podatke črpajo z javno dostopnih Darsovih baz, kar pa je zmotilo informacijsko pooblaščenko. Z njenega urada so za omenjeno televizijo sporočili, da vodijo inšpekcijski postopek tako proti Darsu, ki omogoča nepooblaščeno dostopanje do zbirke osebnih podatkov, kot tudi razvijalcu spletne strani.

e-vinjeta
Foto: Borut Živulović/Bobo

Nakup mogoč po spletu ali fizično

Novo e-vinjeto je mogoče kupiti na fizičnem prodajnem mestu ali pa po spletu. Tam morate za nakup navesti registrsko številko vozila, za katero boste kupili vinjeto, in elektronski naslov, na katerega boste prejeli elektronski izvod računa in potrdilo o nakupu e-vinjete. Plačilo je na spletu mogoče le s plačilno kartico, elektronsko denarnico mBills, s sistemom Valu ali s spletnim nakazilom po sistemu PayPal.

Elektronske vinjete lahko kupite tudi na bencinskih črpalkah in v nekaterih trgovinah, pa tudi na prodajnem mestu Darsa (DarsGo) ali pooblaščenih prodajnih mestih. Pri nakupu na fizičnem prodajnem mestu morate prodajalcu povedati registrsko številko vozila, potrdilo in račun pa boste prejeli v papirnati obliki. Ker črnila računov hitro zbledijo, je priporočljivo narediti fizično kopijo potrdila ali ga fotografirati in varno shraniti.

Katerokoli vrsto e-vinjete lahko kupite tudi vnaprej, torej z datumom začetka veljavnosti, ki ni enak dnevu nakupa. Začetek veljavnosti posamezne vinjete je mogoče določiti do 30 dni vnaprej od dneva nakupa. Datum začetka veljavnosti je treba določiti ob nakupu. Podaljševanje veljavnosti že obstoječe vinjete pa ni mogoče.

Letne vinjete je mogoče kupiti za tri razrede vozil. V razred 1 sodijo enosledna motorna vozila (motorji), v razred 2A sodijo vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov in z višino nad prvo osjo, ki ne presega 1,3 metra (večina osebnih avtomobilov), v razred 2B pa sodijo vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov, ki so nad prvo osjo višja od 1,3 metra (lahka dostavna vozila in kombiji).

cene vinjet
Foto: Dars/N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje