Koalicija in njeni podporniki so v organe RTVS imenovali zgolj svoje kandidate

Slovenija 27. Dec 202122:53 > 23:34 8 komentarjev
RTV Slovenija
Srdjan Živulović/BOBO

Koalicija in njeni podporniki so v programski in nadzorni svet RTV Slovenija imenovali po pet članov, ki so jih predlagale vladne SDS, NSi in SMC ter njim naklonjeni poslanski skupini Desusa in SNS. Predloge levosredinskih opozicijskih poslanskih skupin so prezrli. Te so glasovanje obstruirale in vztrajajo, da gre za nezakonite sklepe.

Koalicijski poslanci in njihovi podporniki so sledili predlogu mandatno-volilne komisije: v programski in nadzorni svet RTV Slovenija so imenovali po pet članov, ki so jih predlagale vladne SDS, NSi in SMC ter njim naklonjeni poslanski skupini Desusa in SNS. Kandidate, ki so jih predlagale levosredinske opozicijske stranke, so vladajoči povsem prezrli, čeprav zakon o RTVS jasno določa, da mora biti pri imenovanju članov, ki jih v omenjena organa javne radiotelevizije predlagajo politične stranke, upoštevana zastopanost strank v državnem zboru.

Spomnimo, da imajo levosredinske opozicijske stranke in nepovezana poslanska skupina v državnem zboru skupaj 43 poslanskih mest, največji parlamentarni stranki SDS, ki ima 26 poslancev, pa po številu poslancev sledijo tri stranke KUL: LMŠ (14 poslancev), SD (12 poslancev) in Levica (osem poslancev). Na drugi strani imata Desus in SNS, ki sta dobili vsaka svojega predstavnika tako v programskem kot v nadzornem svetu RTVS, le štiri oziroma tri poslance.

Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezane poslanske skupine so glasovanje obstruirali. Vztrajali so namreč, da sta predloga MVK nezakonita in da torej državni zbor o njiju ne sme odločati. Spomnili so, da je predsednik državnega zbora Igor Zorčič na redni decembrski seji državnega zbora pred desetimi dnevi odločil, da sklepov zaradi nezakonitosti ne bo dal na glasovanje in je ti dve točki zaključil. Pri tem se je skliceval na določila zakona o RTVS in na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Ta je izpostavila, da je glede na to, da državni zbor odraža politično pluralnost slovenske družbe, nujno, da se ta pluralnost v skladu z zakonom odraža tudi pri RTVS. “Predlogov sklepov, za katere ni izkazano, da izpolnjujejo z zakonom določen pogoj, ni mogoče oceniti kot skladnih z zakonom,” je poudarila zakonodajno-pravna služba.

Igor Zorčič
Borut Živulović/Bobo

Poslanci levosredinske opozicije so vztrajali, da se o zaključenih točkah na današnji izredni seji državnega zbora, ki jo je zahtevala koalicija, ne sme glasovati. Predsedujočega seji Branka Simonoviča iz vrst Desusa so pozvali, naj točki umakne oziroma naj ju prekine. Izpostavljali so, da se podpredsednik ne sme postaviti nad odločitev predsednika državnega zbora. Prav tako so poudarjali,  da Zorčič, če bi se lahko udeležil današnje seje in jo vodil (po naših informacijah je bil odsoten zaradi stika z osebo, okuženo s covid-19), glasovanja o nezakonitih sklepih ponovno ne bi dopustil. “Če boste dovolili glasovanje o tem, kar je predsednik državnega zbora preprečil, se boste postavili nad njim in demantirali njegovo odločitev,” je dejala podpredsednica DZ iz vrst LMŠ Tina Heferle. Simonoviču je svetovala,  naj se ne vpiše v zgodovino kot podpredsednik DZ, ki je dovolil glasovanje o dveh nezakonitih sklepih.

“Današnje odločanje pomeni zaključek desanta na javno radiotelevizijo,” je ocenil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.  Po njegovih navedbah vse orkestrira SDS, sodelujejo pa še nekateri strankarski drobižki in poslanci, pri katerih so v ospredju osebne koristi.

SDS: Zorčič je kršil poslovnik

Nasprotno so poslanci SDS vztrajali, da je predsednik državnega zbora Igor Zorčič pred desetimi dnevi prekoračil pristojnosti in kršil poslovnik. Po njihovih navedbah sklepov mandatno-volilne komisije z današnje izredne seje državnega zbora brez soglasja predlagateljev, torej poslancev koalicije, ni bilo mogoče umakniti.  “Če menite, da je sklep nezakonit oziroma neustaven, ga boste izpodbijali,” je levosredinsko opozicijo na sodišče usmeril poslanec SDS Jože Tanko. Predsedujoči seji Branko Simonovič se je z mnenjem največje vladne stranke strinjal.

Branko Simonovič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Tako so bili v nadzorni svet RTVS potrjeni: Tamara Besednjak Valič, ki jo je predlagala poslanska skupina SDS, Janez Čadež (na predlog poslanske skupine NSi), Metka Čobec (PS SMC), Alenka Vodončnik (PS SNS) in Romana Fišer (PS Desusa). V programski svet pa so bili imenovani Jožef Jerovšek, ki si ga je tam zaželela poslanska skupina SDS, Maja Lapornik (na predlog poslanske skupine NSi), Anuša Gaši (PS SMC), Vane Gošnik (PS SNS) in Dejan Cesar (PS Desusa).

Tudi osmerica, ki jo je državni zbor v programski svet danes imenoval na predlog gledalcev in poslušalcev, je očitno blizu vladajočim in so se koalicija in njene podpornice o njej uskladile. Imenovani so bili: Mitja Čander, Jurij Pavel Emeršič, Peter Gregorčič, Ivan Kramberger, Žiga Kušar, Klara Remec, Jelka Stergel in Matevž Tomšič.

Januarja bo mandat potekel kar 21 članom programskega sveta

Poleg članov programskega sveta RTVS, ki jih je danes imenoval državni zbor, bo ta organ v začetku prihodnjega leta dobil še osem novih članov.  Po enega bodo imenovale madžarska in italijanska narodna skupnost ter SAZU, dva člana predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti tri člane pa bodo izmed sebe izvolili zaposleni v RTVS.

Na začetku prihodnjega leta bo mandat torej potekel kar 21 od 29 članov programskega sveta RTV Slovenija. Tudi večina od osmerice, ki bo na sedanjih položajih ostala še dve leti, pa je izrazito naklonjena trenutno vladajočim. Med njimi so: Ivan Štuhec, Slavko Kmetič, Alenka Gotar, Andrej Prebil, Alojz Bogataj

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje