Koalicija ne bo sodelovala v oddajah na temo novele zakona o RTVS

Slovenija 27. Sep 202214:20 0 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Gibanje Svoboda, SD in Levica napovedujejo, da v oddajah o noveli zakona o RTVS in prihodnosti javnega zavoda v času zbiranja podpisov za razpis referenduma ne bodo sodelovali. Poudarjajo, da je nujna čimprejšnja uveljavitev novele, idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS pa so opustili, saj bi bila takšna poteza v nasprotju z zakonodajo.

Vodje poslanskih skupin Gibanja Svoboda Borut Sajovic, SD Jani Prednik in Levice Matej Tašner Vatovec so v današnji izjavi za medije tako med drugim poudarili, da se koalicijski partnerji oddaj, namenjenih razpravi o stanju na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in noveli zakona o RTVS, v času zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o omenjenem zakonu ne bodo udeležili, saj da ne želijo sodelovati pri zlorabi javnega servisa za (pred)referendumsko kampanjo.

Kot nujno so ob tem izpostavili, da novela zakona o RTVS čim prej zaživi. V vmesnem času so tehtali tudi idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS, a poudarjajo, da si takšne poteze ne morejo privoščiti, saj bi ravnali v nasprotju z zakonodajo. “Čeprav bi to ta trenutek mogoče izgledalo kot ena od možnih rešitev, bi bil to vprašljiv, neodgovoren tek na kratke proge,” je ob tem izpostavil Sajovic.

Vodje koalicijskih poslanskih skupin so ob tem danes še izrazili podporo zaposlenim na RTVS, ki so v ponedeljek stavkovne aktivnosti zaostrili s celodnevno stavko.

“RTVS je kot mogočna slovenska lipa z izjemnimi koreninami naroda in s krošnjo, ki more zaščititi vse, ne pa tiste, ki so aktualno politično na oblasti,” je ob tem ponazoril Sajovic. Opozoril je tudi, da nikakor ne držijo zavajanja, da novela zakona prinaša višanje rtv-prispevka. “Enostavno si želimo televizijo, na katero smo ponosni, ta pa da dela neodvisno, avtonomno, in nam je vsem skupaj v srcu, kot narodov simbol, naš ponos,” je še dodal.

Javna RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Prednik pa je poudaril, da je javna RTV eden izmed najpomembnejših medijev v državi, ki mora ostati neodvisna. Tudi zato je DZ julija sprejel novelo zakona o RTVS, ki pa jo, kot kaže, zdaj čaka referendumska presoja, je spomnil. “Na žalost lahko ugotovimo tudi to, da je pretekla vlada želela le razgradnjo javnega zdravstvenega in šolskega sistema, želi pa tudi razgradnjo javnega RTV servisa in tu bo koalicija naredila vse, da do tega ne bo prišlo,” je napovedal.

V Levici so hkrati izrazili še ostro nasprotovanje “posegom v uredniško avtonomijo in zlorabi javnega servisa, ki bi moral služiti vsem nepristransko, trenutno pa je zelo jasno nakazano, da želi aktualno vodstvo televizije predvsem proizvajati eno vrsto resnice”. Po besedah Vatovca je tudi jasno, komu ni v interesu, da novela zakona o RTVS, ki po prepričanju koalicije prinaša depolitizacijo javnega zavoda in bo vrnil glas predvsem zaposlenim, avtonomnim novinarjem, ne zaživi.

Koalicija sicer napoveduje, da se bo v referendumsko kampanjo o noveli zakona o RTVS, ko in če bo do nje prišlo, aktivno vključila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!