Koalicija Za otroke gre s pritožbo na evropsko sodišče

Slovenija 16. Mar 202316:57 7 komentarjev
Shod Za otroke gre!
Luka Dakskobler/BOBO

Koalicija Za otroke gre je danes vložila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), saj v koaliciji menijo, da je referendum o spremembah družinskega zakonika nedopusten in da posvojitev otrok v družino istospolnih partnerjev ni človekova pravica.

Koalicija Za otroke gre je danes vložila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) zaradi nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika. Menijo namreč, da posvojitev otrok v družino istospolnih partnerjev ni človekova pravica in da s pritožbo na ESČP branijo demokracijo v državi, so dejali na novinarski konferenci.

Z družinskim zakonikom je bila namreč po mnenju predstavnika koalicije Aleša Primca uvedena posvojitev otrok v LGBT razmerja in “ukinjena zakonska zveza žene in moža”. Zato so vložili pritožbo na ESČP.

Neuspeh na ustavnem sodišču

Ustavno sodišče je namreč januarja razsodilo, da sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o spremembah družinskega zakonika ni v neskladju z ustavo. Referenduma namreč ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost. Zahtevo za oceno ustavnosti tega sklepa sta na ustavno sodišče podala prav predstavnika koalicije Metka Zevnik in Aleš Primc.

“Skupaj z odvetnikom smo ugotovili, da je vsebine za tožbo na evropsko sodišče več kot dovolj,” je dejal Blaž Babič, ki jim je pomagal pri pripravi pritožbe. Sklicevali se bodo na 6. in 13. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, in sicer pravico do poštenega sojenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva.

Sporno se Babiču zdi tudi to, da je vlada skupaj z DZ spremembe zakona pripravila po hitrem postopku, pri čemer ocenjuje, da Zevnik in Primc nista dobila pravice do polnega sodelovanja v javni razpravi. Ob tem pa se ustavno sodišče po njegovem mnenju ni lotilo ključnega vprašanja, ali te spremembe res zgolj odpravljajo kršitve človekovih pravic ali določajo še druge vsebine, kot trdijo v koaliciji. Ustavno sodišče se tudi ni opredelilo do tega, na kaj vse te zakonske spremembe vplivajo, meni.

Primc je dodal, da je v postopku pred ustavnim sodiščem odločala sodnica, ki je leta 2012 kot aktivistka nastopala v referendumski kampanji za spremembe družinskega zakonika. “Česar ni dosegla kot aktivistka, je sedaj dosegla kot ustavna sodnica,” je ocenil. Ob tem sicer ni navedel, za katero sodnico gre, a je prepričan, da bo ESČP ugotovilo, da je šlo za “popolnoma nepošteno sojenje”.

Primc: Močno kršena demokracija v naši državi

Zevnik meni, da je vložitev pritožbe doprinos koalicije Za otroke gre k demokraciji v naši državi in da jim je ta “močno kršena”. “Dikcija glede posvojitve ali zakonske zveze ni edina v tem zakonu in se širi na področje izobraževanja, zdravstva, sociale, kar seveda tudi kasneje ustavno sodišče ni presojalo,” je dejala.

Ob tem je dodala, da je njihove argumente pred pristojnim odborom DZ stalno prekinjal poslanec Levice Miha Kordiš. “Nam je pojedel skoraj polovico časa s svojimi pripombami in s stalnim ugovarjanjem, da to, kar govorimo, ni tisto, kar zadeva zakon,” je dejala.

Z uveljavitvijo sprememb družinskega zakonika bo po Primčevem mnenju prišlo do “poskusov vpeljave LGBT+ ideologije v šolski sistem”. Meni, da bodo s pritožbo na ESČP uspeli in da bodo s ponovnim referendumom “množično pokazali, da otrok potrebuje mamo in očeta”. Med čakanjem na odločitev ESČP pa se bodo “borili naprej”. “Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo izobrazili otroke, izobrazili starše, da se bodo temu uprli in da bomo s tem seveda obvarovali naše otroke pred tem, da bi jih učili, kako spreminjati spol in spolno usmerjenost,” je dejal.

DZ je s spremembami družinskega zakonika, sprejetimi lansko jesen, izenačil pravice istospolnih in raznospolnih parov pri sklenitvi zakonske zveze in posvojitvi otrok. To mu je naložilo Ustavno sodišče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje