Objavljamo programski del koalicijske pogodbe

Slovenija 16. Maj 202212:40 > 18. Maj 2022 11:33
Koalicijska pogodba tekst besedilo
N1

Potem ko smo v petek prvi razkrili vsebino koalicijske pogodbe, danes objavljamo tudi dokument oziroma celotno besedilo koalicijske pogodbe.

Do konca letošnjega leta rezilne žice in tehničnih ovir na meji ne bo več, prihodnje leto bosta najnižja zagotovljena pokojnina vsaj 700 evrov, minimalna plača pa najmanj 800 evrov. Zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema v popoldanskem času ne bodo več smeli delati pri zasebnikih in koncesionarjih.

Prihaja tudi progresivna obdavčitev premoženja, napoveduje se pravica zaposlenih, da po koncu delovnega časa izklopijo službeni telefon in elektronsko pošto. To so nekatere zaveze v koalicijski pogodbi, ki jo bodo v kratkem podpisali Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec. Sporazum med drugim določa, da bo z začetkom prihodnjega leta odpravljena davčna reforma vlade Janeza Janše, ki je prinesla višanje neto plač. Neto plače s prihodnjim letom ne bodo nižje od sedanjih, se pa iz tega naslova v prihodnjih letih ne bodo višale. Bodoča koalicija bo uporabila vsa razpoložljiva politična in pravna sredstva za preklic 343-milijonskega nakupa osemkolesnikov.

Preberite, kakšen je celoten programski tekst koalicijske pogodbe Ta je sicer sestavljena še iz protokolarnega dela, kjer piše, kako se bodo koalicijsko usklajevali.

Preberite tudi, kaj o vsebini koalicijske pogodbe pravijo predstavniki delavcev in predstavniki delodajalcev.