Koalicija meni, da bi sodnike moral potrjevati predsednik republike in ne DZ

Slovenija 28. Sep 202215:08 2 komentarja
Sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Koalicija s predlaganimi spremembami ustave, ki jih je v ponedeljek vložila v parlamentarni postopek, predlaga prenos pristojnosti imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta z državnega zbora na predsednika republike. Namen je "depolitizacija postopka imenovanja sodnikov". Dvotretjinsko večino, potrebno za spremembo ustave, bodo iskali pri NSi.

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so prepričane, da s predlaganimi spremembami umikajo politiko iz postopka imenovanja sodnikov. Spremembe sicer uvajajo tudi triletno preizkusno dobo, trajni mandat bi tako sodniki nastopili šele po preteku tega časa. Predlog ustavnih sprememb sicer ne posega v imenovanje ustavnih sodnikov.

V državnem zboru bo zdaj najprej ustanovljena ustavna komisija, to bodo po pričakovanjih koalicije storili na redni seji, ki poteka te dni. Znotraj ustavne komisije pa bodo nato ustanovili še strokovno komisijo, ki se bo ukvarjala s predlaganimi spremembami.

“Funkcija predsednika republike je veliko manj politična kot funkcija državnega zbora, ki je na tem področju kar anomalija,” pa je odločitev za omenjene spremembe danes pojasnila poslanka Svobode Lucija Tacer. Poudarila je, da z njimi prav tako uveljavljajo načelo delitve oblasti in bolj uravnotežene pristojnosti predsednika republike v primerjavi z državnim zborom.

Poslanka SD Meira Hot pa ocenjuje, da s predlaganimi spremembami državni zbor kaže tudi politično zrelost. Ob tem je še poudarila, da ima državni zbor predvsem zakonodajno funkcijo, imenovanje sodnikov pa je tudi po njenem mnenju večletna anomalija, ki jo je treba odpraviti.

Poudarja sicer, da je bila dosedanja praksa imenovanja sodnikov vrsto let neproblematična, v preteklih dveh mandatih pa se je zapletlo predvsem pri imenovanju vrhovnih sodnikov. Dogajalo se je, da so bili imenovani politično, pri tem pa se niso bili upoštevani strokovni kriteriji.

Podobno meni tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, ki je ob tem še poudaril, da je področje imenovanja sodnikov postalo področje političnega boja, predvsem “v časih, ko je bila na oblasti SDS”. “Videli ste, da so sodniki, ki so bili kakorkoli udeleženi v postopkih zoper prvaka SDS, bili praktično avtomatsko diskvalificirani, nekaj jih tako tudi ni bilo imenovanih,” je bil kritičen.

Koalicija bo dvotretjinsko podporo iskala pri NSi

Potrebno podporo za spremembo ustave bo koalicija iskala pri opozicijski NSi, s SDS pogovorov niso opravili. Medtem so se v Gibanju Svoboda že pogovarjali z NSi, kjer so se ta mesec tudi zavzeli za nekatere ustavne spremembe, med drugim način imenovanja sodnikov, a sami pri tem predlagajo še spremenjeno sestavo Sodnega sveta.

Koalicijski partnerji slednjemu niso naklonjeni. Po besedah Lucije Tacer se predlagane spremembe ne dotikajo člena ustave, ki se nanaša na sodni svet, ker niso “našli tako širokega konsenza kot za ostale člene”. Hot pa je poudarila, da ima sodni svet poseben položaj v slovenskem pravnem sistemu in je tisti, ki zagotavlja nepristranskost sodne veje.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je v današnjem odzivu za medije dejal, da je njihov predlog ustavnih sprememb sicer res širši, a da razumejo, kako mora delovati politika in “če ne drugače, bomo šli korak po korak”. Tako verjame, da je konsenz mogoč, delo se bo po njegovem mnenju začelo z ustanovitvijo ustavne komisije, NSi pa bo v samem procesu aktivno sodelovala.

Jožef Horvat
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Ob špekulacijah, ali bi utegnili odtegniti podporo predlaganim spremembam zaradi vladne odločitve o odstopu od nakupa oklepnikov boxer, pa Horvat odgovarja, da v NSi “ne bomo padali na napake vlade, ampak bomo svoje delo opravljali profesionalno”.

S svojim paketom predlaganih ustavnih sprememb v NSi sicer med drugim predlagajo še popravke volilnega sistema, ukinitev državnega sveta ter spremembe pri imenovanju ministrov. Tudi o teh so se pogovarjali z največjo vladno stranko, Horvat ocenjuje, da so za nekatere njihove predloge v Gibanju Svoboda dovzetni.

Koalicijske stranke pa se medtem danes o nadaljnjih spremembah ustave, ki jih napovedujejo tudi same, niso želele izrekati, prav tako še ne komentirajo predlogov NSi. Navajajo pa, da se jih bodo lotili postopoma in v iskanju najširšega konsenza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje