Prebiliča pri predsedniški kandidaturi podpira 45 županov

Slovenija 07. Jul 202210:34 > 14:56 6 komentarjev
Vladimir Prebilič
Foto:Borut Živulović/Bobo

Kočevski župan Vladimir Prebilič je danes v Medvodah predstavil svojo kandidaturo za predsednika republike. V tekmo se podaja s podpisi volilk in volilcev, podpira pa ga 45 neodvisnih slovenskih županj in županov. Prebilič se zavzema, da bi se povečale nekatere pristojnosti predsednika države, kot najboljšega predsednika republike doslej pa ocenjuje Janeza Drnovška.

Prebilič je na začetku tiskovne konference povedal, da njegovo kandidaturo podpira kar 45 neodvisnih županov in županj ter da se župani “dejansko zavedamo, da gre za smelo in pomembno odločitev”. Tako bo tudi podpise volilk in volilcev zbiral s pomočjo Kluba neodvisnih županj in županov. Če se bo našla katera od strank, ki se bo poistovetila z njegovim programom, bo njena podpora dobrodošla, a bo ta po Prebiličevih besedah  le deklarativne narave in torej nezavezujoča ter brez politične naložbe v kandidata.

Prebilič je za N1 sicer potrdil, da je imel pogovore z nekaterimi strankami – tudi s predstavniki ene parlamentarne, ki jih je zanimalo njegovo mnenje, a so se pri tem ustavili. Svoj namen, da se v predsedniško tekmo podaja kot nestrankarski kandidat, je označil kot “zares iskren”. “Če hoče predsednik izvajati funkcijo, mora biti nestrankarski. Potem lahko neodvisno od strank in vlade sprejema odločitve, ki vsem morda ne bodo všeč, a so nujne. Menim, da lahko moje izkušnje k temu zelo prispevajo,” je izpostavil Prebilič. Svojo kandidaturo vidi kot drugačno od drugih zlasti v tem, da je veliko bolj vpet v lokalno okolje, kot so drugi kandidati.

Vladimir Prebilič
Foto: Borut Živulović/Bobo

Ostale kandidate in kandidatke za predsednika oziroma predsednico republike spoštuje, saj so zbrali pogum, prepričanje in motivacijo za tako resno odločitev. “Želim si, da bi predsedniški boj potekal na čim višji politični in družbeno sprejemljivi ravni ter da bodo ljudje lahko na podlagi povedanega in argumentov izbrali kandidata, ki je najbližje temu, kar sami pričakujejo od predsednika države,” je povedal Prebilič.

Njegova predsedniška kampanja bo, kot je napovedal, skromna in brez dragih plakatov po vsej Sloveniji. Financirali jo bodo iz donacij in z lastnimi finančnimi vložki. Vodja Prebiličevega volilnega štaba bo Lilijana Štefanič, direktorica kočevske občinske uprave, ki se bo tudi prva podpisala pod njegovo kandidaturo. Zase kočevski župan pravi, da je kandidat povprečne sredine in da ni član “nekih elitnih družb”, želi pa si, da bi v njem potencial prepoznalo čim več mladih.

Vladimir Prebilič
Foto: Borut Živulović/Bobo

Po Prebiličevi oceni je treba položaj predsednika republike popolnoma spremeniti in mu dati pomembno vsebino, saj je ta sedaj “degradirana na protokolarno raven”. “Predsednik države je edini, ki je neposredno izvoljen in uživa najvišjo stopnjo legitimnosti. Prav zaradi tega bi moral sooblikovati politično življenje v naši državi,” je poudaril. Ob tem je dodal, da bi moral biti predsednik republike najbolj dejaven na področju zunanje politike, prisoten bi moral biti na področju varnostne politike, v domačem okolju pa bi moral imeti bolj proaktivno vlogo. Nagiba se tudi k razmisleku o ustavnih oziroma zakonskih spremembah pristojnosti predsednika republike. “Nisem za uvedbo predsedniškega sistema, sem pa za razmislek, da bi se približali polpredsedniškemu sistemu,” je dejal.

Aktualni predsednik republike Borut Pahor je po Prebiličevih navedbah “galantno in dostojno” opravljal to funkcijo, vendar pa ni njegov vzornik. Čeprav je bil sam svetovalec Danila Türka, je kot najboljšega predsednika države doslej ocenil Janeza Drnovška.

Kdo je Vladimir Prebilič?

Vladimir Prebilič kočevsko občino vodi že tretji mandat, prav tako pa ni novinec na ravni državne politike. Med letoma 2006 in 2008 je bil namreč osebni svetovalec takratnega predsednika SD Boruta Pahorja za področje notranjih zadev, med letoma 2008 in 2011 pa svetovalec predsednika republike Danila Türka za področje domoljubja in veteranskih organizacij.

Doktoriral je iz obramboslovja, med letoma 2007 in 2011 je bil predstojnik katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Še vedno opravlja tudi delo izrednega profesorja ob funkciji nepoklicnega župana.

Na začetku letošnjega leta je Vladimir Prebilič pomagal ustanoviti Klub neodvisnih županj in županov. Gre za klub, v katerega je Prebilič povabil vse županje in župane, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali kot neodvisni kandidati in brez neposredne podpore političnih strank.

Kdo vse se podaja v predsedniško tekmo?

Kot smo že poročali, se v predsedniški boj podaja nekdanja informacijska pooblaščenka, odvetnica in novinarka Nataša Pirc Musar, ki bo kandidirala s podporo volilk in volilcev. Za zdaj edina strankarska kandidatka za predsednico republike ostaja Marta Kos, podpredsednica največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda.

Kandidaturo je naznanil tudi poslanec stranke SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar, ki bo prav tako zbiral podpise, ima pa tudi podporo SDS.

Za mesto predsednice republike se bo potegovala tudi psihoanalitičarka in filozofinja Nina Krajnik, včeraj pa je svojo udeležbo v predsedniški tekmi napovedal še glasbenik in humanitarec Gregor Bezenšek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje