Koga so si ob sebi zaželeli novi ministri

Slovenija 23. Jan 202314:33 5 komentarjev
Vlada
Saša Despot/BOBO

Imena državnih sekretarjev na novih oziroma preoblikovanih ministrstvih so v glavnem znana. Na ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj prihaja bivša ministrica Andreja Katič, na ministrstvu za digitalno preobrazbo bo mesto državnega sekretarja zasedel nekdanji vrhovni državni revizor Miroslav Kranjc. Ministru za solidarno prihodnost Simonu Maljevcu se bosta pridružila Luka Omladič in Klemen Ploštajner, novi državni sekretar na ministrstvu za delo naj bi postal ekonomist Igor Feketija.

Takoj po torkovem imenovanju devetih ministrov se bo Golobova vlada sestala na tako imenovani drugi ustanovni seji. Na njej bodo med drugim imenovali državne sekretarje na novih oziroma preoblikovanih ministrstvih.

Kot smo že poročali, bosta državna sekretarja na ministrstvu za solidarno prihodnost postala Luka Omladič, ki bo skrbel za področje dolgotrajne oskrbe, in Klemen Ploštajner, ki bo prevzel področje stanovanjske politike. Oba se na novo ministrstvo selita z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Tudi na tem resorju pa bodo dobili novega državnega sekretarja. Simona Maljevca, ki se bo preselil na funkcijo ministra za solidarno prihodnost, naj bi po naših informacijah nasledil ekonomist, ki poučuje na ljubljanski ekonomski fakulteti, Igor Feketija.

Vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter za digitalno preobrazbo bosta po novem ministrstvi. S tem “povišanjem” si bosta lahko ministra Aleksander Jevšek in Emilija Stojmenova Duh izbrala še vsak po enega državnega sekretarja. Da si je Jevšek na tem mestu poleg Marka Koprivca zaželel nekdanjo pravosodno in nato obrambno ministrico Andrejo Katič, je že nekaj časa znano. Bolj skrivnostna je bila doslej ministrica za digitalizacijo Stojmenova Duh, sedaj pa nam je potrdila, da se bo Aidi Kamišalić Latifić na državnosekretarskem mestu pridružil Miroslav Kranjc. Doktoriral je na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko in bil več kot 17 let vrhovni državni revizor na računskem sodišču. Širši javnosti je sicer bolj znana prihodnja generalna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo – to mesto bo zasedla nekdanja ministrica za delo Ksenija Klampfer (SMC, kasneje LMŠ). Ta je bila s posebnim sporazumom premeščena z ministrstva za javno upravo na službo vlade za digitalno preobrazbo in je v tej službi že doslej opravljala naloge generalne sekretarke.

Z Bojanom Kumrom na novo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo odhaja njegova državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Tina Seršen, pridružil pa se ji bo še sedanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Uroš Vajgl. Druga sedanja državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Alenka Bratušek se bo povzpela na čelo tega resorja. Po besedah naših virov naj bi si za državnega sekretarja izbrala nekdanjega poslanca SAB Andreja Rajha. Matej Skočir, ki je sedaj državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, naj bi bil tudi v prihodnje ob ministru Urošu Brežanu na preoblikovanem ministrstvu za naravne vire in prostor.

Novi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na predstavitvi pred parlamentarnim odborom razkril, da bo imel ob sebi dva državna sekretarja, ki sta sedaj direktorja direktoratov. Boris Černilec bo pristojen za vrtce, osnovne šole in posebne potrebe, Jasna Rojc pa za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih. Sedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Matjaža Krajnca pa naj bi vzel Igor Papič s sabo na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Na gospodarskem resorju, na katerega bo po novem preneseno področje športa, do sprememb na mestih državnih sekretarjev ne bo prišlo. Ob ministru Matjažu Hanu bosta tudi v prihodnje Dejan Židan in Matevž Frangež.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje