Koliko Slovenija nameni za obrambo? Za njo zaostajajo le tri države članice Nata

Slovenija 21. Mar 202316:53 3 komentarji
Slovenska vojska
Žiga Živulovič jr./BOBO

Slovenija, ki je lani za obrambo namenila 1,26 odstotka bruto domačega proizvoda, po obrambnih izdatkih ostaja med članicami zveze Nato z najnižjimi izdatki; za njo zaostajajo le tri države. Je pa medtem presegla cilj 20 odstotkov obrambnega proračuna za naložbe v opremo.

Slovenija je lani za obrambo namenila 1,26 odstotka bruto domačega proizvoda, kar jo še vedno uvršča med članice Nata z najnižjimi izdatki, kaže danes predstavljeno poročilo zavezništva.

Slovenija je lani za obrambo namenila 734 milijonov evrov v tekočih cenah oziroma 620 milijonov evrov v cenah iz leta 2015, kar znaša 1,26 odstotka BDP. Leta 2021 je medtem namenila 645 milijonov evrov v tekočih cenah oziroma 581 milijonov v cenah iz leta 2015, kar pa znaša 1,24 odstotka BDP.

Kot predlani so od Slovenije tudi v letu 2022 v 30-članskem zavezništvu za obrambo manjši delež BDP namenile le Belgija, Španija in Luksemburg.

Je pa Slovenija v lanskem letu z 21,3 odstotka presegla cilj petine obrambnega proračuna za naložbe v opremo. Predlani je za te namenila 15,7 odstotka. Na tem področju za Slovenijo zaostajajo Albanija, Nemčija, Belgija, Kanada in Portugalska.

V infrastrukturo je lani Slovenija vložila 3,1 odstotka, v skupne operacije pa 22,3 odstotka obrambnega proračuna. Večji del, 53,3 odstotka pa je bilo namenjenega za plače vojakom in drugim, zaposlenim v obrambnem sistemu.

Stoltenberg pričakuje ambicioznejše zaveze

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob predstavitvi letnega poročila zavezništva pozdravil napredek držav članic pri povečevanju obrambnih izdatkov, a je treba storiti še več in hitreje. “Premikamo se v pravo smer, a ne tako hitro, kot nevaren svet, v katerem živimo, zahteva,” je povedal. Izrazil je pričakovanje, da bodo voditelji članic zavezništva na julijskem vrhu v Litvi določili bolj ambiciozne zaveze, da bosta dva odstotka BDP spodnja meja naložb v obrambo, in ne več zgornja.

Državni zbor je sicer ravno danes obravnaval resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki predvideva dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP do leta 2030. Na sredinem glasovanju se resoluciji obeta široka podpora, podporo so ji odrekli samo v Levici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.