Koliko telovadbe nadomesti celodnevno sedenje v službi

Magazin 28. Dec 202219:56 1 komentar
Delo v pisrni
Profimedia

Kako oblažiti posledice večurnega sedenja? Odgovor bi se lahko skrival v študiji, s katero so raziskovalci preučevali mišično maso astronavtov v vesolju. Lebdenje v breztežnosti namreč zmanjša kostno gostoto in mišično maso.

Znanstveniki so preučevali astronavte na mednarodni vesoljski postaji in 34 posameznikov, ki so bili 70 dni prikovani na posteljo. Na njej so bili z glavo nagnjeni navzdol, saj ta položaj najbolje simulira potovanje v vesolje, piše The Healthy.

Pri tem so raziskovalci ugotovili, da lahko intenzivna vadba ublaži učinke večurnega sedenja. Udeleženci v raziskavi so šest dni na teden telovadili po eno uro: hitro so tekli na tekalni stezi, hitro vozili sobno kolo in dvigovali tako težke uteži, da so komaj dokončali med osem in dvanajst ponovitev.

Rezultati? Po 70 dneh so udeleženci večinoma ohranili mišično maso in kardiovaskularno vzdržljivost, kljub temu da so 23 ur na dan preživeli sede.

Analiza, ki so jo leta 2020 objavili v British Journal of Sports Medicine, pa je pokazala, da je lahko učinkovita tudi manjša aktivnost. Skupina raziskovalcev s področja športne medicine in javnega zdravja je ocenila telesno aktivnost več kot 44.000 udeležencev z uporabo aplikacij za sledenje dejavnosti, da bi ugotovila tveganje umrljivosti za tiste s sedečim življenjskim slogom, v primerjavi s tistimi, ki vadijo redno.

Raziskovalci so ugotovili, da lahko do 40 minut vadbe na dan nadomesti do 10 ur sedenja, če je dejavnost zmerne do močne intenzivnosti.

Zmerna do močna telesna aktivnost pomeni, da je gibanje dovolj hitro ali močno, da porabimo od tri do šestkrat več energije na minuto. Zmerne dejavnosti lahko vključujejo hitro hojo, gospodinjska opravila ali delo na prostem in rahlo kolesarjenje. Energična dejavnost lahko vključuje pohodništvo, tek, dvigovanje težkih predmetov, hitro kolesarjenje in rekreativne športe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje