Komenda po poplavah: več kot 30 milijonov evrov škode, sanacija še poteka

Slovenija 23. Sep 202311:17 1 komentar
Most v Komendi je uničen, tako da bo potrebna popolna sanacija.
Poplave v Komendi, avgust 2023 (Foto: Občina Komenda)

V občini Komenda še vedno poteka sanacija po avgustovskih poplavah. Vodna ujma je najbolj prizadela stanovanjske objekte, izmed javnih pa šolo in vrtec v Mostah in dva mostova. Skupna škoda je ocenjena na 31 milijonov evrov, od tega je za 26 milijonov škode na zasebnih objektih.

V občini Komenda je avgusta poplavilo kar 80 odstotkov površine in prizadelo skoraj 800 objektov. Po besedah župana Jurija Kerna ujme takih razsežnosti ni pričakoval nihče. Z izjemo višje ležečih delov občine – Komendska Dobrava, Gora, Mlaka, Križ – je v vseh ostalih naseljih nastalo ogromno škode.

“Mostova sta bila sanirana vsega nekaj dni po avgustovskih poplavah. Šola in vrtec sta prav tako sanirana in že od začetka šolskega leta normalno obratujeta. Občina je sanirana do te mere, da vse stvari normalno delujejo,” je navedel Kern. Kot je dodal, bo škodo pokrila država.

V občini trenutno največ pozornosti namenjajo sanaciji vodotokov. “Tu se pojavljajo težave v pomanjkanju sredstev s strani države. Vodotoki so namreč v upravljanju države in jih občine ne smemo urejati,” je bil jasen. Ob tem je dodal, da je namen občine v sodelovanju z državo poskrbeti, da bodo vodotoki primerno sanirani do konca leta.

Kljub sanaciji predvidene investicije ostajajo

Na vprašanje, ali bo morala občina zaradi poplavne sanacije odstopiti od nekaterih predvidenih investicij, je župan odgovoril nikalno.

Tako sta občina in Gorenjska gradbena družba nedavno podpisali pogodbo za popolno prenovo ceste od komendske cerkve do vasi Klanec. Gre za odsek v dolžini 600 metrov, na katerem bodo popolnoma preplastili cesto, uredili dva priključka, dodali pločnik in javno razsvetljavo. Sredstva v višini 500.000 evrov so zagotovili z rebalansom proračuna. Dela bodo predvidoma začeli konec septembra, končali pa naj bi konec novembra.

Prenova tega dela cestnega omrežja bo dodobra izboljšala varnost v cestnem prometu na poti iz Komende proti severnemu delu Klanca. Še posebej to velja za varnost najšibkejših udeležencev v prometu, pešcev in šolarjev, saj bo tako tudi ta del občine po izvedbi investicije s pločniki povezan s Komendo in potmi, ki vodijo do vzgojno-izobraževalnih ustanov, so še dodali na občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje