Komentator NBA o mladem Miliću: Slovenija, kje je to? Poiskati moram atlas

Slovenija 12. Avg 202210:54 > 11:03 0 komentarjev

Ime Marka Milića se v zadnjih dneh množično pojavlja v slovenskih in ameriških medijih zaradi njegovega napovedanega prihoda v strokovni štab Dallas Mavericksov, pri katerih navdušuje Luka Dončić. Milić je Američane navdušil že pred več kot dvema desetletjema s svojim zabijanjem čez avtomobil, ameriška komentatorja pa je na tekmi pred 23 leti "prisilil", da sta poiskala nekaj podrobnosti o Sloveniji.

Marko Milić se bo po informacijah Sportkluba v prihodnji sezoni znova podal čez lužo in okrepil strokovni štab NBA moštva Dallas Mavericks. Zanj naj bi bilo predvideno mesto tako imenovanega razvojnega trenerja.

Priljubljeni Air Milko se je čez lužo prvič podal pred četrt stoletja in kot prvi Slovenec zaigral v severnoameriški poklicni ligi NBA. Dve sezoni je preživel v dresu Phoenix Sunsov, svojo najboljšo tekmo pa je odigral proti košarkarjem moštva Los Angeles Clippers. Pred dobrimi 23 leti je dosegel 13 točk in navdušil ameriška komentatorja. Ta sta se spraševala, od kod prihaja takrat 20-letnik, in se pošalila, da bosta morala poiskati atlas in najti Slovenijo.

Razpored tekem: kdaj igra slovenska reprezentanca

Najprej sta ga nekajkrat preimenovala v Milik, po nekaj koših sta se začela spraševati, kje sploh je Slovenija. “Od kod prihaja?” je vprašal eden od komentatorjev. Drugi mu je odvrnil: “Iz Slovenije. Vzhodno od tu. Daleč stran z Vzhoda.” “Verjetno tako kot vse ostalo,” je odgovoril spet prvi. Hitri protinapad in lep zaključek Milića je ameriški komentator pospremil s “poiskati moram atlas in hitro najti Slovenijo”.

Po 11 doseženih točkah, ko je atraktivno zabil s hrbtom proti košu, sta ga označila za slovenskega Dr. J oziroma Juliusa Ervinga, ki je navduševal v ligi NBA v 70. in 80. letih prejšnjega tisočletja. Nato sta nanizala še nekaj podatkov o Miliću pred prihodom čez lužo in se “zapletla” še pri imenu takratnega sponzorja ljubljanske Olimpije Smeltu.

Prvi slovenski košarkar v ligi NBA je zadnja leta razpet med delom na Košarkarski zvezi Slovenije, kjer deluje kot vodja članskih reprezentančnih akcij in mentor reprezentanc mlajših starostnih kategorij, ter družinsko oporo hčerkama v teniškem svetu. Tudi letošnje poletje preživlja v reprezentanci, ki se pripravlja na kvalifikacijski tekmi za SP 2023 in EuroBasket 2022.

Marko Milić je bil pred 25 leti kot prvi slovenski košarkar izbran na naboru lige NBA. V svoje vrste ga je povabila Philadelphia (33. izbor), za katero pa ni nikoli zaigral. Zgodovinsko priložnost je nato dobil v Phoenixu, kjer je ostal dve sezoni. Zanimivo, tam je bil njegov soigralec tudi Jason Kidd, s katerim bosta zdaj sodelovala še v Dallasu. Skupno je zaigral na 44 tekmah in v povprečju dosegal 2,5 točke.

Po vrnitvi iz ZDA je nato 199 cm visoki krilni košarkar igral še za Olimpijo, Real, Fortitudo, Roseto, Pesaro, Virtus, Orleans ter v jeseni kariere za Tehran in Kuwait.

Še preden se je Milić podal v ligo NBA, je v legendarni Hali Tivoli poskrbel za eno najatraktivnejših zabijanj vseh časov. Kasneje so ga poskušali kopirati tudi v ligi NBA, a original še danes ostaja najboljši.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!