Komisar Reynders od ministra Dikaučiča zahteval pojasnila o evropskih tožilcih

Slovenija 24. Jun 202114:06 > 14:09 0 komentarjev
Evropski komisar Didier Reynders
Aris Oikonomou/ REUTERS

"Prav danes sem novemu ministru poslal pismo, v katerem sem izrazil svoje pomisleke in zahteval pojasnila," je glede imenovanja evropskih tožilcev sporočil komisar Reynders.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je danes znova izrazil zaskrbljenost, ker Slovenija še ni uspela imenovati dveh delegiranih tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva (EPPO). Kot je dejal, je glede tega danes že pisal novemu ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču ter mu izrazil svoje pomisleke in zahteval pojasnila.

Da bi izpolnilo svojo glavno nalogo, evropsko javno tožilstvo potrebuje evropske delegirane tožilce v vseh državah članicah, ki sodelujejo pri EPPO. Na žalost nekatere sodelujoče države članice zamujajo z imenovanjem svojih delegiranih tožilcev ali nekaterih od njih, je v Evropskem parlamentu v Bruslju dejal Reynders. Evropska komisija obžaluje, da je evropsko javno tožilstvo moralo začeti delo brez delegiranih tožilcev iz dveh članic, Finske in Slovenije, je povedal komisar in izrazil zadovoljstvo, da je bil s Finsko medtem dosežen dogovor.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost, ker Slovenija še ni uspela imenovati dveh evropskih delegiranih tožilcev, kar vzbuja pomisleke, da nacionalni postopek ni bil ustrezno izpeljan. Kot je dejal, pozorno spremljajo razmere v Sloveniji. Sam je že stopil v stik z novoimenovanim ministrom za pravosodje in že izrazil svoje pomisleke. “Prav danes sem novemu ministru poslal pismo, v katerem sem izrazil svoje pomisleke in zahteval pojasnila,” je dejal Reynders. Slovenska vlada se je konec maja namreč odločila za razveljavitev razpisa in razpis novega.

“Jasno je eno: postopki za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev morajo biti popolnoma pregledni. Zaradi tega sem zahteval dodatne informacije glede odločitve slovenske vlade o razveljavitvi prejšnjega postopka in sedaj čakam na odgovor slovenskih oblasti,” je pojasnil v svojem nastopu v okviru razprave, posvečene imenovanju evropskih delegiranih tožilcev za polno delovanje EPPO.

Didier Reynders
Aris Oikonomou/Pool via REUTERS

V skladu z uredbo o EPPO je vsaka sodelujoča država članica dolžna imenovati število delegiranih tožilcev, o katerem se je dogovorila z evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi. Evropsko javno tožilstvo je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Ta neodvisni organ EU bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom Unije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!