Medvedova komisija bo ovadila Olaja in Mahniča, Mahnič in Olaj pa Medveda

Slovenija 11. Feb. 202217:30 > 20:138 komentarjev
Delite:
Olaj, Medved, Mahnič
Foto: DZ/BOBO

Pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je danes vnovič stopila nekdanja direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je med drugim izpostavila, da je deležna političnih pritiskov pri svojem delu. Po končani seji pa je predsednik komisije Rudi Medved napovedal, da bodo zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja ter zoper državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča podali ovadbo. Na napovedi Medveda sta se že odzvala tako Olaj kot tudi Mahnič ter napovedala, da bosta zaradi krive ovadbe tudi sama vložila kazensko ovadbo zoper Medveda.

Predsednik preiskovalne komisije Rudi Medved (LMŠ) je po končani seji v izjavi za javnost dejal, da bo preiskovalna komisija zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja na specializirano državno tožilstvo podala naznanitev suma kaznivega dejanja zaradi oviranja dela državnega organa oziroma vplivanja na delo preiskovalne komisije. V primeru šikaniranja, ki naj bi ga bila deležna nekdanja direktorica policije Tatjana Bobnar, pa bodo preiskali pravne možnosti, ali lahko ovadbo poda komisija ali jo mora podati oškodovanec sam.

Prav tako bo preiskovalna komisija ovadila državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča, ki je na Twitterju po besedah Medveda “lažno obrekoval” strokovnega sodelavca preiskovalne komisije Jakoba Demšarja, ki je bil sicer v preteklosti tudi predsednik Društva kriminalistov Slovenije. Mahnič je zapisal, da je  Demšar “udbaš”. Ali je nekdanji član tajne policije Udbe, je sicer v četrtek na zaslišanju spraševal tudi notranji minister Hojs.

Rudi Medved na vprašanje, kako komentira izpisek iz evidence Službe državne varnosti, kot je bil objavljen v knjigi Dušana S. Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo, kjer je navedeno, da je bil Demšar sodelavec v službi državne varnosti, je Medved dejal, da tisti, ki to več kot desetletja staro evidenco poznajo, vedo, kdo vse je bil v njej zaveden. “Številni tudi sami niso vedeli, da so bili v njej zavedeni. Evidenca je popolnoma brezpredmetna,” je dejal Medved, ki te objave na Twitterju pripisuje “živčnosti politike, ker se je preiskovalna komisija preveč približala resnici, ko trdi, da gre za politizacijo in podrejanje slovenske policije”.

Da je bil Demšar “profesionalec SDV”, je nocoj na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Po Medvedovi napovedi, da bo preiskovalna komisija zoper Mahniča in Olaja vložila kazenski ovadbi, sta se tako Mahnič kot tudi Olaj odzvala na Twitterju. Mahnič je napovedal, da bo zoper Medveda vložil kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe.

Generalni direktor policije Anton Olaj pa je na Twitterju zapisal, da odločno zanika navedbe predsednika preiskovalne komisije o oviranju dela državnega organa. “Kot v podobnih primerih bom zoper podpisnika kazenske ovadbe podal kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe,” je zapisal Olaj in dodal, da bo verjetno ovadbo vložil tudi zaradi kaznivega dejanja obrekovanja ali žaljive obdolžitve.

Predsednik preiskovalne komisije Rudi Medved pravi, da preiskovalna komisija do tega trenutka ovadb zoper Olaja in Mahniča sploh še ni vložila. Za zdaj so jih zgolj napovedali, morajo pa jih še pripraviti in strokovno utemeljiti. Medved Olajevo in Mahničevo napoved, da bosta ovadila njega, pripisuje njuni prizadetosti in užaljenosti.

Za Mahniča pa je dejal, da so ga sicer imeli namen povabiti pred preiskovalno komisijo zaradi obiskov v operativnih štabih policije, ampak da potrebe za to ni več, saj da “sedaj praktično vemo že vse”.

Komentari

Vaš komentar