Komisija predlaga državnemu zboru imenovanje Pahorja za viceguvernerja

Slovenija 08. Dec 202213:02 0 komentarjev
Marko Pahor
Žiga Živulović jr. /BOBO

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je potrdila predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da se za viceguvernerja Banke Slovenije imenuje profesorja Marka Pahorja. Če ga bodo na redni decembrski seji potrdili tudi poslanci, bo mandat nastopil 1. marca 2023. Na seji so odločili še o nekaterih imenovanjih.

Marko Pahor je redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. “Predsednik republike meni, da je zaradi svojega strokovnega znanja, osebne integritete in dolgoletnih izkušenj tako v domačem kot mednarodnem okolju primeren kandidat za viceguvernerja,” je članom komisije povedala Nataša Kovač iz predsednikovega urada.

Svoj pogled na delovanje Banke Slovenije je Pahor v začetku tega tedna predstavil javnosti v predsedniški palači. “Ker ne prihajam iz sveta centralnega ali poslovnega bančništva, trdno verjamem, da bom v razmišljanje in delovanje centralne banke vnesel širino in svežino,” je dejal. Svojo kandidaturo je utemeljil na strokovnosti, izkušnjah in integriteti. Če ga bo državni zbor imenoval za člana sveta centralne banke, bo tam zamenjal Jožefa Bradeška, ki se mu mandat izteče 28. februarja 2023.

Na mesto vrhovne sodnice Maja Baškovič

Soglasni so bili člani komisije tudi glede predloga Sodnega sveta RS, naj se na mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču RS imenuje Majo Baškovič. “Ima potrebne dolgoletne izkušnje s sojenjem, ki ga opravlja strokovno in kakovostno, odlikujejo jo uspešno opravljanje vodstvenih funkcij, široko pravno znanje in primerno kritičen pogled na spremembe sodniške in kazenske zakonodaje,” je povedal predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat.

Spomnil je, da so razpis za dve mesti vrhovnega sodnika objavili že septembra lani in Baškovič skupaj z Aleksandrom Karakašem tudi predlagali v imenovanje. Toda medtem ko je džravni zbor  Karakaša imenoval za vrhovnega sodnika že oktobra, je njeno imenovanje ustavila tožba v upravnem sporu, ki jo je vložila ena od neizbranih kandidatk. S predlogom za imenovanje Baškovič so zato morali počakati na zaključek postopka v zvezi s pritožbo, je pojasnil.

člani Mandatno-volilne komisije
Matija Sušnik/DZ

Na čelo javne agencije za varstvo konkurence Andrej Matvoz

Z 11 glasovi za in štirimi glasovi poslancev SDS proti so člani komisije potrdili predlog vlade, da se za direktorja Javne agencije RS za varstvo konkurence imenuje Andreja Matvoza, ki je na čelu agencije že zdaj. Petletni mandat direktorja je namreč nastopil 1. julija 2017, po njegovem izteku pa agencijo od letošnjega 1. julija vodi kot vršilec dolžnosti. Zdaj se mu obeta nov polni mandat, nastopil naj bi ga 1. januarja 2023.

Na seji so potrdili tudi listo kandidatov za člane sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS za prihodnjih pet let. Sedanjemu svetu, ki ima 17 članov, od katerih jih 16 imenuje državni zbor, enega pa vlada, se petletni mandat izteče proti koncu tega leta.

Izmed 16 članov sveta fundacije, ki so v pristojnosti imenovanja državnega zbora, so člani komisije danes prejeli na mize seznam le 15 kandidatov. Dva kandidata sta namreč tudi po drugem krogu volitev prejela enako število glasov, potreben dodaten krog volitev pa bodo izvedli pozneje.

Mandatno-volilna komisija je tako sklenila DZ predlagati v imenovanje zaenkrat 16-članski svet fundacije, in sicer na predlog Združenja občin Slovenije Klemna Zdolška, na predlog Skupnosti občin Slovenije Katarino Geršak ter na predlog Strokovnega sveta RS za šport Matjaža Jakliča, Andreja Jelenca, Barbaro Kürner Čad, Simona Maljevca, Uroša Mohoriča, Gregorja Pečovnika, Roka Petriča, Bojana Rotovnika, Marka Strela, Aleksandra Šajna, Jureta Šego, Tomislava Tiringerja in Branka Zormana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!