Komisijo za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve bo vodil Rudi Medved

Kultura 15. Jun 202321:03 1 komentar
Rudi medved.
Rudi Mmedved. (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi komisije za pripravo izhodišč za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve v Ljubljani. Vodil jo bo državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. V komisiji bodo sicer med drugim sodelovali predstavniki izvršilne in lokalne oblasti, urada predsednice republike in veteranskih organizacij.

Uprava za vojaško dediščino je namreč vladne, lokalne in strokovne institucije ter predstavnike veteranskih organizacij, katerih osnovno poslanstvo je tudi ohranjevanje spomina na dosežke osamosvojitve, pozvala, naj posredujejo imena predstavnikov.

V komisijo so tako imenovani strokovnjaki s posameznih področij, ki delujejo na institucijah, pomembnih za izvedbo naloge postavitve spomenika slovenske osamosvojitve v Ljubljani, izhaja iz sporočila po seji vlade. Slednja je upravi za vojaško dediščino v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi minuli mesec naložila pripravo izhodišč za postavitev spomenika osamosvojitve.

Ideja o postavitvi spomenika osamosvojitve je sicer znova zaživela po tistem, ko se je zanjo v začetku maja na slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike zavzel nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Medtem ko so v poslanskih skupinah Svoboda, SD, SDS in NSi naklonjeni ideji o spomeniku osamosvojitve na Trgu republike, v Levici nasprotujejo odstranitvi Tršarjevega spomenika s Trga republike in menijo, da gre za nepremišljeno idejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje