Komu je namenjeno novo zdravilo proti covidu-19?

Slovenija 30. Sep 202212:50 0 komentarjev

V začetku septembra je Slovenija dobila prve pošiljke novega zdravila Paxlovid, s katerim zdravijo covid-19. "Zdravilo je zelo učinkovito in za skoraj 90 odstotkov zmanjša potrebo po hospitalizaciji," je pojasnil namestnik vodje delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini NIJZ infektolog Janez Tomažič. Zdravilo predpisujejo predvsem starejšim.

Infektolog Janez Tomažič je dejal, da imajo vsi zdravniki v zadnjem času na voljo “kar veliko orodij in orožij, s katerim lahko obvladujemo covid-19”. Po njegovih besedah je temelj za obvladovanje epidemije še vedno cepljenje, ki je “najučinkovitejše, najcenejše, najbolj dostopno, najbolj enostavno in varno”.

Bolj podrobno pa je predstavil zdravilo Paxlovid proizvajalca Pfizer. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v začetku septembra dobil prvih 1.008 terapevtskih odmerkov zdravila Paxlovid, predvidena pa je še dobava 5.040 terapevtskih odmerkov tega zdravila po nacionalnem postopku.

“Zdravilo se jemlje oralno in je zelo učinkovito. Za skoraj 90 odstotkov zmanjša potrebno po hospitalizaciji in še nekoliko bolj glede smrtnosti. Je tudi zelo varno,” je o Paxlovidu povedal Tomažič.

Poudaril je, da ga morajo zdravniki, ki ga predpisujejo, dobro poznati. “Ima namreč dve učinkovini. Farmakološko aktivna zavre življenjski krog virusa, druga pa ojača to delovanje. Ta druga učinkovina se lahko nato vpleta v delovanje z drugimi zdravili,” je izpostavil. Zdravilo se predpisuje predvsem starejšim, ki imajo običajno še več drugih bolezni, zato je potrebno biti previden.

“Treba je pregledati součinkovanje zdravil, predvsem je potrebno biti pozoren, če bolnik jemlje zdravila proti strjevanju krvi,” je poudaril.

Glavni problem je v logistiki

Glavni izziv pri Paxlovidu Tomažič vidi pri logistiki, saj ga je treba zaužiti čim prej. “Treba ga je dobiti v petih dneh. To pomeni, da se mora oseba najprej testirati, nato pa v primeru, če je indikacija, dobi zeleni recept in mora po zdravilo v lekarno. Prej kot dobi zdravilo, bolj je učinkovito,” je razložil.

Zdravilo je namenjeno starejšim od 60 let, sploh če imajo bolniki še kakšne druge bolezni ali pa imajo prekomerno težo. Predpisujejo ga tudi osebam, ki imajo hudo imunsko pomanjkljivost. “Vemo, da imajo te osebe slabši odziv na cepljenje in da so dovzetni za večkratne okužbe in da pri njih bolezen poteka huje,” je dejal.

Covid-19 kot gripa?

Tomažič je še dejal, da velikokrat v javnosti primerjamo covid-19 in gripo. Dejal je, da cepivo proti covidu-19 veliko bolj učinkovito kot proti gripi, podobno pa so bolj učinkovita tudi zdravila. “Če uporabimo vsa orožja in orodja, ki jih imamo na voljo, se pri hospitalizaciji in smrtnosti približujemo gripi. Kar imamo na voljo, je treba uporabiti,” je dejal Tomažič.

V kliničnih študijah se je izkazalo, da je zdravljenje s Paxlovidom bistveno zmanjšalo verjetnost za hospitalizacijo ali smrt pri covidnih bolnikih z najmanj enim spremljajočim zdravstvenim stanjem, zaradi katerega je pri njih večje tveganje za hud potek bolezni. Zdravilo ali placebo so bolniki prejeli v petih dneh po pojavu simptomov okužbe. V enem mesecu od zdravljenja je bilo samo osem od 1.039 bolnikov (0,8 odstotka), ki so prejeli Paxlovid, hospitaliziranih za več kot 24 ur. Med tistimi, ki so prejeli placebo, je bilo takšnih 66 oziroma 6,3 odstotka od 1.046. Smrtne žrtve so potrdili samo med tistimi, ki so prejeli placebo. Umrlo je devet bolnikov, je sporočila Evropska agencija za zdravila, ki je odobrila zdravilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!