Stroški sanacije odpadnega blata bodo zelo visoki

Slovenija 14. Jun 202108:02 > 15:35 0 komentarjev
Sanacija komunalnega blata
BOBO

Delavci so danes začeli s sanacijo nezakonito odloženega komunalnega blata v Pivoli pri Hočah. Sanacija bi lahko trajala dober mesec, stroški bodo zelo visoki.

V Pivoli pri Hočah so delavci krškega podjetja Kostak začeli odvažati nedavno nelegalno odloženo blato. Kot je povedal poveljnik hoške civilne zaščite Boštjan Horvat, ga bodo prepeljali na lokacijo podjetja, sanacija pa bo potekala vsaj mesec dni. Medtem bodo hiše, ki so ostale brez zasebnega zajetja, priklopili na vodovod.

Delavci bodo po njegovih besedah najprej poskrbeli za površinsko blato, ko bodo zagotovili dodatno pot skozi gozd, pa bo na vrsto prišla tudi sanacija struge potoka. Enako velja za ribnike znotraj botaničnega parka, je dejal Horvat in dodal, da bo po opravljenih analizah komunalnega blata slednje primerno za predelavo v kompost.

Ob tem je potrdil, da so z deli začeli, potem ko so skupaj z Vodno-gospodarskim podjetjem (VGP) Drava od okoljskega ministrstva prejeli podpisan in potrjen odlok, s katerim se ureja financiranje sanacije in potrjuje prevzemnika blata. O tem, kako draga bo sanacija, predstavnik civilne zaščite še vedno ni mogel povedati nič novega.

Da gre za zahtevno sanacijo, po njegovem potrjuje že podatek, da bo ta potekala vsaj mesec dni. Pri odvažanju materiala namreč ne gre samo za odloženo komunalno blato, ampak tudi zemljino in kamenje, kar bo potrebno ločiti. Potem ko bo ves material odpeljan, bo potrebna še sanacija potoka in ostale infrastrukture.

Bojijo se močnega deževja

Medtem so za pet domačij, ki so se doslej oskrbovale iz zasebnega zajetja, skupaj z Mariborskim vodovodom našli rešitev, zemeljska dela za priključek na javno omrežje pa gredo h koncu. Za zdaj jim gasilci vsak dan dovažajo okoli pet do sedem kubičnih metrov pitne vode, morda danes ali najpozneje v torek zjutraj pa bodo priklopljeni na novi vodni vir.

Pristojni še naprej preverjajo tudi podtalnico, ki je po besedah Horvata še vedno primerna za uporabo, saj v njej ne zaznavajo prisotnosti škodljivih snovi. “Bojimo se samo kakšnega močnega deževja,” je še dodal Horvat.

S Policijske uprave Maribor za zdaj še vedno ne poročajo, ali so uspeli razvozlati primer in najti povzročitelja okoljske škode. Intenzivna kriminalistična preiskava še poteka, njihovi kriminalisti pa dejanje preiskujejo prioritetno in za odkritje povzročiteljev sodelujejo tudi s kriminalisti iz drugih delov Slovenije.

Blato naj bi bilo s Ptuja

V javnosti so se pojavile informacije, da naj bi komunalno blato, s katerim so za zdaj še vedno neznani storilci v Pivoli povzročili ekološko katastrofo, prihajalo iz ptujske čistilne naprave. V podjetju so sicer potrdili, da dogajanje časovno sovpada z odvozom blata iz njihove čistilne naprave, hkrati pa v celoti zavračajo odgovornost.

Za njihovo blato sicer skrbi celjsko podjetje CEP, kjer so potrdili, da je prevoze blata iz Ptuja za njih izvajal prevzemnik, ki ima za to dejavnost veljavno okoljevarstveno dovoljenje. Ob dogodku naj bi pri njem nemudoma preverili, kako je ravnal s predmetnim odpadkom, ta pa jim je zagotovil, da je bil material prevzet v skladu z okoljevarstveno zakonodajo in njihovim dovoljenjem.

Za odlaganje odpadkov brez ustreznih dovoljenj pravni osebi po zakonodaji grozi od 75.000 do 125.000 evrov denarne kazni, če gre za večjo okoljsko škodo ali celo naklepno dejanje iz koristoljubja, pa je zagrožena kazen do 375.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!