Konec tedna globe za 26 voznikov tovornjakov, ki so kršili omejitve zaradi burje

Slovenija 23. Jan 202313:28 0 komentarjev
Sneg snežne razmere postojna
Valtler Leban/BOBO

Policisti PU Nova Gorica so že konec tedna oglobili 26 voznikov tovornih vozil, ki niso upoštevali zapor na cestah oziroma prepovedi vožnje v času močne burje. Ta danes znova povzroča nevšečnosti v prometu, zato na PU Nova Gorica pozivajo k prilagojeni hitrosti, varnostni razdalji in upoštevanju omejitev v prometu. Vozniki naj bodo previdni tudi pri prehitevanju, saj lahko močan sunek burje zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo.

Močna burja na Severnem Primorskem je že konec tedna presenetila številne voznike, zaradi vremenskih razmer pa je policija vzpostavila omejitev prometa na hitri cesti H4 med Nanosom in Selom ter na regionalnih cestah Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava v Vipavski dolini.

Kot smo poročali, tudi danes na omenjenem območju piha orkanska burja, zaradi katere novogoriški policisti izvajajo nujne ukrepe za večjo prometno varnost, da bi preprečili prometne nesreče. Policisti obenem preverjajo, ali vozniki upoštevajo omejitev prometa.

Zaradi močne burje so pristojni zjutraj namreč zaprli hitro cesto H4 Razdrto–Nova Gorica med Selom in razcepom Nanos v obe smeri, močna burja pa povzroča nevšečnosti v prometu tudi na drugih regionalnih in lokalnih cestah na severnem Primorskem. “Vsem voznikom zato svetujemo posebno previdnost oziroma priporočamo, da se v tem času neugodnih vremenskih razmer ne odpravljate na pot, če to ni res nujno potrebno,” svetujejo na PU Nova Gorica. “Zaradi orkanske burje je treba prilagoditi vožnjo, prav tako policisti opozarjamo tudi na varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna. Prav tako svetujemo, da vnaprej preverite prometne razmere na cestni relaciji, na katero se podajate.”

Ob tem na PU Nova Gorica pojasnjujejo, da omejitve v prometu zaradi vetrovnih razmer veljajo predvsem za tovorni promet. Tovornjakom zaradi višine namreč grozi večja nevarnost, da jih močni sunki vetra lahko prevrnejo. “Dejstvo je, da bočni veter vpliva zlasti na večja oziroma na vozila z večjimi bočnimi površinami z večjo maso (tovorna vozila, avtobusi, vozila s ponjavami …), moč vetra pa se stopnjuje tudi s hitrostjo motornih vozil,” pojasnjujejo.

Preberite še: Arso izdal rdeče opozorilo: močni sunki burje, vetrovno tudi v notranjosti

Previdno tudi pri prehitevanju

“Neupoštevanje omejitev prometa ima lahko zelo hude posledice, zato udeležencem v cestnem prometu za vožnjo v času močne burje med drugim svetujemo, da zmanjšajo hitrost vožnje in vozijo še bolj previdno kot sicer, prav tako je priporočena večja varnostna razdalja med vozili, saj vas lahko med vožnjo presenetijo različni predmeti.” Policisti priporočajo tudi zbranost in izogibanje prehitevanju, saj lahko močan sunek burje zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo.

Predstavniki Policijske uprave (PU) Nova Gorica so zaradi močne burje že konec tedna izvedli nujne ukrepe za večjo varnost v prometu, ki pa jih številni vozniki tovornih vozil niso upoštevali, zato so jih policisti oglobili. Zaradi neupoštevanja zapore ceste oziroma prepovedi vožnje v času močne burje so v soboto ukrepali zoper pet voznikov tovornih vozil, v nedeljo pa zoper 21 voznikov. Vsem so izdali plačilni nalog. Obenem so v soboto uvedli prekrškovni postopek proti petim pravnim osebam, v nedeljo pa proti 17. V nedeljo so zoper dva voznika uvedli tudi hitri postopek z odločbo.

Januarja so skupno izvedli 50 ukrepov, povezanih z neupoštevanjem zapore ceste oziroma prepovedi vožnje v času močne burje. Predpisana globa je 200 evrov za voznika tovornjaka in tisoč evrov za pravno osebo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!