Kongres Levice ni bil sklepčen, volitve zato podaljšali za teden dni

Slovenija 11. Jun 202315:10 > 15:41 4 komentarji
Kongres Levice
BOBO

Volilna komisija stranke Levica je ugotovila, da na volitvah sveta stranke v predvidenem roku ni bila dosežena sklepčnost kongresa, zato je na podlagi statuta stranke podaljšala glasovanje še za sedem dni. V skladu s statutom je po podaljšanju kongres sklepčen ne glede na udeležbo, so sporočili iz Levice.

Neposredne volitve 25 članov sveta stranke so se začele na kongresu Levice prejšnjo soboto, 2. junija, in potekajo na daljavo. Potreben kvorum za sklepčnost dopisnega glasovanja v prvih sedmih dneh znaša 50 odstotkov članstva. Vsak član ima namreč neposredno glasovalno pravico, po izteku podaljšanja volitev pa ta kvorum ni več potreben, so še pojasnili v Levici.

Po zaključku volitev bo svet stranke na ustanovni seji izvolil izvršni odbor ter koordinatorja in namestnika koordinatorja.

Koordinator Levice Luka Mesec je pred začetkom kongresa napovedal svojo tretjo in zadnjo kandidaturo za mesto koordinatorja stranke za naslednji dve leti. Mesec je na čelu Levice že od leta 2018, po statutu stranke, pa bo lahko, če bo izvoljen, vodil stranko zgolj še en mandat.

To obenem pomeni, da bo šla Levica na naslednje parlamentarne volitve z novim vodjo.

V stranki za zdaj ne razkrivajo, ali namerava kdo od članov stranke izzvati Mesca za koordinatorsko mesto. Če bo izvoljen – in napovedi so, da bo – pa želi Mesec v prihodnjih dveh letih pripraviti stranko, da jo bo lahko prevzelo novo vodstvo.

Mnenja o uspešnosti dela v vladi, kjer je Levica prvič, so znotraj stranke deljena. Pred kongresom je bilo iz dela članstva s poslancem Miho Kordišem na čelu slišati pozive k oblikovanju tako imenovanega “new deala” v stranki, torej novega dogovora o pozicioniranju stranke na levem delu političnega parketa, in napovedi o snovanju levega krila stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje