Še zadnja kandidatura Luke Mesca za koordinatorja Levice. Bo edina?

Slovenija 03. Jun 202311:06 > 11:24 4 komentarji
Kongres Levice v Celju
N1

Levica začenja kongres, na katerem bodo stekle volitve sveta stranke. Koordinator Luka Mesec, ki se podaja po nov mandat koordinatorja, zatrjuje, da napetosti pred kongresom ni, pričakuje pa kakšno kritiko na račun dela stranke v vladi. Mesec tokrat zadnjič kandidira za koordinatorja stranke, mandat traja dve leti, kar pomeni, da bo Levica na naslednjih volitvah nastopila z novim vodjo. Ključni izziv pa je povezati aktivistični in vladni del stranke. Premier Golob se medtem nadeja, da bo Levica tudi po kongresu "konstruktivna partnerica."

V Celju poteka 6. redni kongres stranke Levica, kjer bodo člani stranke izvolili nov 25-članski svet stranke ter člane in članice strankinih nadzornih organov. Po uvodnih nagovorih in tridelni panelni razpravi, kjer bodo člani stranke govorili o socialni državi, kulturni politiki in solidarni prihodnosti, se bo kongres zaprl za medije.

Koordinator Levice Luka Mesec je pred začetkom kongresa potrdil, da bo napovedal svojo tretjo in zadnjo kandidaturo za mesto koordinatorja stranke za naslednji dve leti. Mesec je na čelu Levice že od leta 2018, po statutu stranke, pa bo lahko, če bo izvoljen, vodil stranko zgolj še en mandat, ki traja dve leti.

To obenem pomeni, da bo šla Levica na naslednje parlamentarne volitve z novim vodjo.

V stranki za zdaj ne razkrivajo, ali namerava kdo od članov stranke izzvati Mesca za koordinatorsko mesto. Če bo izvoljen – in napovedi so, da bo – pa želi Mesec v prihodnjih dveh letih pripraviti stranko, da jo bo lahko prevzelo novo vodstvo.

Namestnica koordinatorja in ministrica za kulturo Asta Vrečko je za N1 dejala, da se sama za to mesto ne namerava potegovati, bo pa kandidirala za svet stranke, ponovno pa namerava kandidirati tudi za namestnico koordinatorja stranke. “Luka Mesec v vladi dobro zagovarja stališča Levice in prav je, da tudi kot stranka izpolnimo obljube in dokončamo delo, ki smo si ga zastavili pred enim letom,” je dejala.

Kongres Levice v Celju Kongres Levice v Celju
BOBO
Kongres Levice v Celju Kongres Levice v Celju
BOBO
Kongres Levice v Celju Kongres Levice v Celju
BOBO
Kongres Levice v Celju Kongres Levice v Celju
BOBO
Kongres Levice v Celju Kongres Levice v Celju
BOBO
Kongres Levice v Celju Kongres Levice v Celju
BOBO
Kongres Levice v Celju Kongres Levice v Celju
N1
Kongres Levice v Celju Kongres Levice v Celju
BOBO
Kongres Levice Kongres Levice
N1

Levica je lani prvič od začetka njene parlamentarne poti leta 2014 – takrat še kot Združena Levica – postala del vladne koalicije, zato Mesec pričakuje, da bo danes potekala zanimiva debata, kje je trenutno stranka po enem letu sodelovanja v vladi.

“Sam ocenjujem, da je bilo to zadnje leto uspešno. Večino stvari, ki smo jih načrtovali, smo spravili ne samo na dnevni red vlade, ampak tudi v aktivno politiko vlade. Morali se bomo pogovoriti tudi o tem, kako bomo kot stranka izpolnili obljube, ki smo jih dali ljudem,” je dejal Mesec.

A mnenja o uspešnosti dela stranke v vladi so znotraj stranke deljena. Pred kongresom je iz dela članstva s poslancem Miho Kordišem na čelu slišati pozive k oblikovanju tako imenovanega “new deala” v stranki, torej novega dogovora o pozicioniranju stranke na levem delu političnega parketa, in napovedi o snovanju levega krila stranke.

Golob: Nadejam se, da bo tudi po kongresu sodelovanje Levice konstruktivno

Kongres Levice v Celju sta na daljavo nagovorila tudi predsednika obeh koalicijskih partneric. Premier in predsednik Svobode Robert Golob ter predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon.

“Želim si, da bo po koncu vašega kongresa Levica še močnejša, prav tako pa da bo močnejša tudi koalicija in Slovenija. Rad bi poudaril, da je sodelovanje Levice v vladi kot vseh treh vaših ministrov zelo konstruktivno, nadejam se, da bo tako tudi ostalo. Ob tem pa najbolj cenim eno stvar: da s svojo mladostjo in svežino dodajate sproščenost našim debatam. In naj tako tudi ostane. Pri tem pa ne smete pozabiti, da ste vašim volilcem obljubili, da boste z delom v vladi realizirali cel kup projektov, ki se jih nobena vlada doslej še ni lotila,” je poudaril Golob.

Tanja Fajon pa je med drugim poudarila, da vlado in koalicijo čaka še veliko dela, predvsem na področju zdravstva, pokojnin in stanovanj za mlade.

Luka Mesec je povedal, da bo zelo verjetno danes mogoče slišati tudi kritike na delovanje stranke, česar se tudi sam zaveda. “Tukaj se jaz lahko deloma strinjam, da bo treba bolje združevati vladni in aktivistični del stranke. Danes bom dal tudi zelo jasno zavezo, da se bo novoizvoljeni svet stranke začel tudi o tem pogovarjati.”

Prepričan je, da je stranki, ki bo prihodnje leto obeležila desetletnico parlamentarnega delovanja, lani pa je prvič vstopila v vladno koalicijo, večino stvari, ki so si jih zadali, uspelo “spraviti ne samo na dnevni red, ampak v aktivno politiko vlade.”

Kako bodo v Levici izvolili novo vodstvo stranke?

Volitve bodo potekale na daljavo in bodo izpeljane v sedmih dneh z možnostjo podaljšanja za dodatnih sedem dni, če kvorum ne bi bil izpolnjen. Svet stranke bo nato na ustanovni seji izvolil izvršni odbor ter koordinatorja in namestnika koordinatorja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje