“Konstruktiven” obisk poslancev SDS v azilnem domu na Viču

Slovenija 24. Nov 202316:50 5 komentarjev
SDS, azilni dom Vič
Foto: Slovenska demokratska stranka

Poslanci največje opozicijske stranke SDS so v četrtek obiskali azilni dom v Ljubljani na Viču. Kot so sporočili, so si ogledali stanje azilnega doma, srečali pa so se tudi z direktorico urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj. Po besedah naših sogovornikov je bil obisk poslancev v azilnem domu na Viču "konstruktiven". Na urad smo se obrnili z vprašanjem, ali so obiski poslank in poslancev v azilnih domovih ustaljena praksa.

Štirje poslanci SDS – Anja Bah Žibert, Branko Grims, Zoran Mojškerc in Jožef Lenart – so v četrtek obiskali azilni dom na Viču, so sporočili s stranke. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so se srečali z direktorico vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj in predstavniki azilnega doma.

“Poslanci SDS so se seznanili z delovanjem azilnega doma in si ogledali stanje, pri čemer so jih zanimale predvsem varnostne razmere,” so pojasnili v SDS. Kot so nam dejali naši sogovorniki iz vrst največje opozicijske stranke, takšen obisk ni nič nenavadnega, saj so bili zanj dogovorjeni z vodstvom zavoda, razlog za obisk poslancev SDS pa so “povečani migracijski pritiski na našo državo”

Po naših informacijah je sicer obisk poslancev SDS v azilnem domu trajal eno uro. Predstavniki urada za oskrbo in integracijo migrantov so jim predstavili delo urada in jih popeljali po azilnem domu. Poslanci SDS so zastavili tudi nekaj vprašanj – zanimalo naj bi jih, kako se izvaja tečaj slovenščine, kaj prosilci za azil počnejo čez dan, kako je z njihovim vstopom na trg dela, na temo varnosti pa naj bi vprašali, koliko je varnostnikov v azilnem domu in koliko je pritožb zoper njih.

Branko Grims, ki od poslancev SDS po svoji nestrpni retoriki do migrantov še zlasti izstopa, naj bi menda zastavil zgolj eno vprašanje. Tako je mogoče slišati oceno, da je bil obisk poslancev SDS v azilnem domu na Viču “konstruktiven”.

Po naših informacijah se sicer predstavniki drugih poslanskih skupin v azilnem domu doslej niso oglasili – prišli so zgolj v sklopu obiska odbora za notranje zadeve, ki se je pred časom tudi pogovarjal z uradom vlade za oskrbo in integracijo migrantov, a takrat med njimi ni bilo poslancev SDS. Zakaj se poslanci največje opozicijske stranke obiska azilnega doma niso udeležili takrat, nam v stranki niso pojasnili.

Za odgovor na nekatera vprašanja smo se obrnili tudi na urad za oskrbo in integracijo migrantov, kjer so nam potrdili, da so člani parlamentarnega odbora za notranje zadeve pred meseci obiskali azilni dom na Viču, namen njihovega obiska pa je bil seznanitev z delom urada.

Urad je 13. novembra prejel prošnjo s strani poslanske skupine SDS za obisk azilnega doma, do katerega je prišlo deset dni kasneje. “Predstavniki urada so predstavili delovna področja urada, poslanci so se seznanili tudi s postopkom nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito v prostore azilnega doma,” so nam še pojasnili na uradu za oskrbo in integracijo migrantov.

V azilnem domu na Viču je sicer trenutno nameščenih nekaj več kot 600 prebežnikov, med njimi je 318 tujcev, ki čakajo na podajo prošnje za mednarodno zaščito, in 302 prosilca za mednarodno zaščito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje