Koordinacija novinarskih sindikatov in sindikat novinarjev proti novemu aneksu

Slovenija 16. Dec 202218:05 1 komentar
deček s piščaljo, RTV
Borut Živulović /BOBO

Po svetu delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) tudi Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in Sindikat novinarjev Slovenije nasprotujeta novemu aneksu h kolektivni pogodbi RTVS, ki za nekatere predvideva zelo visoke odpravnine. Napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev, da preprečijo škodljive posledice aneksa.

Za aneks, ki so ga podpisali generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS Peter Kosmač in predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, so izvedeli šele z njegovo objavo v uradnem listu 9. decembra. O njem se niso imeli možnost pogajati, ker je bil pripravljen v tajnosti, so zapisali.

Podpisnike aneksa obtožujejo neodgovornega, protipravnega in etično nesprejemljivega ravnanja, malomarnega do zaposlenih, javnega zavoda in javnosti. Menijo, da so vprašljive zlasti z aneksom določene visoke odpravnine in odškodnine za vodstvene in vodilne kadre RTVS, ki bodo morali v skladu z novelo zakona o RTVS oditi ali se vrniti na prejšnje delovno mesto. Po 7. členu aneksa naj bi jim pripadalo 20 njihovih povprečnih bruto plač, delavcem, ki se razporedijo na staro delovno mesto, pa sedem njihovih povprečnih plač.

Poleg odpravnin, ki se očitno nanašajo na novo zaposlene delavce v visokih plačnih razredih in na različnih mandatnih funkcijah, aneks predvideva še pogodbeno kazen v višini 15-kratnika plače posameznika v primeru, da bo odpuščen kot tehnološki presežek ali v nasprotju s predpisi, so opozorili.

Po njihovi oceni je očitno, da je diskriminatorni sistem odpravnin sprejet “izključno za varovanje in okoriščanje vodilnih in vodstvenih kadrov ter na novo zaposlenih kadrov, zvestih trenutnemu vodstvu, v strahu pred sistemskimi spremembami, ki jih v vodenje in upravljanje javnega zavoda uvaja na referendumu potrjena zakonska novela”. Obstaja tveganje za oškodovanje javnega zavoda za dober milijon evrov, so izračunali.

Na drugi strani opozarjajo, da so do desetih plač odpravnine upravičeni tisti, ki so se kot tehnološki višek pripravljeni predčasno upokojiti. Po določbah, ki pa jih aneks začasno suspendira, bi morali sicer prejeti odpravnino v višini do 20 plač.

Podpisanemu aneksu nasprotuje tudi svet delavcev RTVS, ki ocenjuje, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po kazenskem zakoniku, ker gre za nenamensko uporabo javnih sredstev. Zaradi predvidenih visokih odpravnin so napovedali kazenske ovadbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje