Kordiš ob vložitvi kandidature opozoril na pomen družbene solidarnosti

Slovenija 26. Sep 202214:18
Miha Kordiš
Borut Živulovič/BOBO

Poslanec Levice Miha Kordiš je danes na Državno volilno komisijo (DVK) s podpisi poslancev Levice vložil kandidaturo za predsednika republike. Kot je napovedal, bo v kampanji zagovarjal družbeno solidarnost. V zunanji politiki bi se odmaknil od "enoumja zveze Nato" in se zavzel za politiko miru, neuvrščenosti in sodelovanja, je dodal.

Kot pravi Miha Kordiš, se Levica na predsedniške volitve podaja z namenom dati glas delovnim ljudem, ki tega glasu v družbi in politiki sicer nimajo. “Potrebujemo družbo organizirane solidarnosti, ki bo prelomila z neoliberalnim konsenzom zadnjih desetletij,” je dejal.

Javni zdravstveni sistem je po njegovem mnenju tarča privatizacije, zato vlogo predsednika republike vidi v obrambi pravic pacientov in zaposlenih v sistemu, kjer je zdravje človekova pravica. Kot človekovo pravico razume tudi stanovanja za mlade. Kot predsednik bi se zavzel za to, da se jih izvzame iz trga in se ljudem stanovanja omogoči kot dostop do domovanja in ne kot tržne dobrine. Posebno pozornost bi namenil glasu za starejše in upokojene, ki so svoj prispevek družbi že “oddelali”. Danes se dogaja, da ostajajo sami z položnicami za visoke oskrbnine v domovih za starejše občane, je povedal Kordiš.

Zmago stranke Bratje Italije na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji pa razume kot posledico odmika o družbene solidarnosti, ki je v desetletjih “nahranil skrajno desnico”, ki po njegovih besedah odkrito simpatizira z fašističnim vodjem Italije Benitom Mussolinijem. Tudi zato bi se v zunanji politiki odmaknil od “enoumja zveze Nato” in spregovoril za ljudi, ki se zaradi vojn na tujem to zimo sprašujejo, kako bodo poravnali položnice in se ogreli.

Koordinator stranke Levica Luka Mesec je ob tem povedal, da je namen Levice na volitvah zastopati alternativo in načrt gradnje družbene solidarnosti, za katerega si sicer prizadevajo tudi kot vladna stranka. “Predstavljajte si, koliko lahko naredimo, če bosta za to skupaj delala vlada in predsednik države,” je omenil.

Doslej je kandidature na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke, vložilo sedem kandidatov, in sicer poleg Kordiša še glasbenik Gregor Bezenšek, poslanec NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič, poslanec SDS Anže Logar, evropski poslanec Milan Brglez in pravnica Nataša Pirc Musar. Kandidati lahko svojo kandidaturo sicer vložijo še do srede, v četrtek pa bo ta teden vložene kandidature potrjevala DVK. Do 3. oktobra pa imajo kandidati možnost umakniti soglasje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.