Korenje s preveč kadmija, ki je tvegano za otroke, tudi v dveh vrtcih

Slovenija 30. Okt 202317:12 > 18:29 8 komentarjev
Korenje
Foto: PROFIMEDIA

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v korenju na dveh koncih Slovenije odkrila presežene vrednost rakotvornega kadmija. Korenje, ki je vsebovalo toliko kadmija, da ta predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje dojenčkov, otrok in tudi odraslih, so prodajali na novomeški tržnici. Korenje, ki za odrasle sicer ne predstavlja nesprejemljivega tveganja, ga pa predstavlja za zdravje otrok in dojenčkov, pa je dobavitelj med drugim dobavil tudi v Vrtec Tolmin in Vrtec Radovljica. Za zdaj še ni znano, ali so otroci v teh dveh vrtcih to korenje tudi zaužili.

Kot smo poročali, je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaradi presežene vrednosti kadmija v korenju na svoji spletni strani objavila dve opozorili.

V prvem opozorilu je iz prodaje odpoklicala nepakirano korenje slovenskega porekla, ki ga je dobavila Kmetijska zadruga Cerklje. Kot pridelovalka je v sporočilu pristojne uprave navedena Kveder zelenjadarstvo, Mirjana Kveder s. p. (Šenčur).

Vsebnost kadmija v korenju je bila takšna, da je uprava za varno hrano zapisala, naj ga tisti, ki so ga kupili, ne zaužijejo – tveganje je za zdravje odraslih sicer sprejemljivo, za zdravje otrok in dojenčkov pa ne.

Kot smo poročali, je uprava vsebnost kadmija ugotovila med rednim nadzorom 3. oktobra v Vrtnarstvu Čebron v Šempetru pri Gorici. V omenjenem vrtnarstvu so za N1 povedali, da so korenje iz prodaje umaknili takoj, ko so prejeli obvestilo o neskladnem vzorcu. Dodali so, da do danes še nihče od kupcev korenja ni vrnil na mesto nakupa.

Z uprave so za N1 dodatno sporočili, da je Kmetijska zadruga Cerklje korenje z vsebnostjo kadmija dobavila še Kmetijski zadrugi Agraria Koper in Veroniki Šolar s. p. (Krupa) ter dvema vrtcema, in sicer Vrtcu Tolmin ter Vrtcu Radovljica.

Za zdaj še ni znano, ali so otroci v teh dveh vrtcih sporno korenje s preveč kadmija tudi zaužili. V Vrtcu Radovljica se na naše klice danes niso oglašali, ravnateljica Vrtca Tolmin Martina Kenda pa je za N1 povedala, da so sporočilo o odpoklicu prejeli v petek. Korenje imajo v skladišču in ga bodo vrnili dobavitelju.

Pridelovalka Mirjana Kveder s. p. je korenje z vsebnostjo kadmija poleg Kmetijske zadruge Cerklje dobavila še v tri trgovine v Kranju in eno trgovino v Šentjerneju: Kmetijsko gozdarsko zadrugo Sloga, trgovino in cvetličarno Pr’Krnc, trgovino Korotan Kranj in trgovino Green team v Šentjerneju.

Korenje, ki je tvegano tudi za odrasle, prodajali na novomeški tržnici

Kot smo poročali, je pristojna uprava v drugem opozorilu – prav tako zaradi prevelike vsebnosti kadmija – odpoklicala tudi korenje proizvajalke Irene Pust Rangus iz Šmarjeških Toplic. Vsebnost kadmija v vzorcu, ki ga je odvzela 2. oktobra, je bila po navedbah uprave takšna, da predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje tako dojenčkov in otrok kot tudi odraslih.

Pust Rangus je za N1 povedala, da je omenjeno korenje prodajala na Tržnici Novo mesto, to pa je kasneje potrdila tudi pristojna uprava in dodala, da je korenje prodajala na stojnici nosilke dopolnilne dejavnosti na kmetiji Irene Pust Rangus. Kupci, ki so to korenje kupili na novomeški tržnici, naj ga zato ne zaužijejo, ampak vrnejo na mesto nakupa. Pust Rangus je preseženo vrednost kadmija sicer pripisala preveliki količini padavin.

“O neskladnem uradnem vzorcu korenja sta bila o obeh rezultatih analiz obveščena izvajalca dejavnosti, ki sta začela s postopki umika/odpoklica živila iz prometa in obveščanja prejemnikov,” so za N1 še sporočili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kadmij je rakotvoren, kopičenje v ledvicah lahko povzroči okvaro ledvic, ki posledično začnejo izločati beljakovine, sladkorje in aminokisline v urin, piše na spletni strani Nacionalnega instituta za varovanje zdravje (NIJZ).

Kopičenje kadmija v telesu povzroča tudi motnje v metabolizmu kalcija, fosforja in vitamin D, posledično pa osteomalacijo (zmanjšana mineralizacija in mehčanje kosti) ali osteoporozo (izguba gostote in krhkost kosti). Ni povsem jasno, ali do tega pride zaradi predhodne okvare ledvic ali neposrednega vpliva kadmija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje