Koroška sadra: župan Slovenj Gradca želi konkreten načrt za sanacijo okolja

Slovenija 13. Apr 202216:34 0 komentarjev
njiva, kmetijstvo
Bobo

V zvezi s perečo problematiko sadre na kmetijskih zemljiščih župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler od pristojnih pričakuje natančno časovno opredelitev konkretnih aktivnosti, je danes povedal v izjavi za medije. Za enega od vzorcev inšpektorat za okolje in prostor ugotavlja, da bi lahko material izviral iz steklarske industrije.

Potem ko sta se zaradi problematike odlaganja sadre slovenjgraški župan Tilen Klugler in župan Občine Mislinja Bojan Borovnik pred tednom dni sestala s predstavniki inšpekcijskih in drugih pristojnih služb, je danes Klugler v izjavi za medije poudaril, da doslej na občino še niso prejeli informacije o konkretnih aktivnostih. So pa v zvezi z zadevo prejeli dopis kmetijskega ministrstva, ki pa po županovih besedah ne vsebuje kakšnih konkretnih rezultatov.

“Po zadnjič sklicanem sestanku bi do danes pričakoval konkreten načrt sanacije našega okolja,” je dejal župan, ki pričakuje konkretne informacije o opravljenih in načrtovanih vzorčenjih, rezultate analiz, pričakuje tudi odstranitev kupov sadre, ki so še vedno vidni v naravi, pa tudi informacije o tem, kakšne bodo posledice za zdravje ljudi, kaj to pomeni za prehransko verigo in podtalnico ter od kod izvira material.

“Zato pozivam inšpekcijske in druge pristojne službe, da pričnejo nemudoma ukrepati, saj je vsak zamujen dan lahko razlog za dodatno okoljsko škodo,” je dejal Klugler, ki od pristojnih pričakuje tudi, da jih bodo sproti obveščali o izvedenih aktivnostih. Napovedal je, da bo občina pri sanaciji posledic aktivno sodelovala, a da mora biti o zadevi obveščena. Je pa občina že aktivirala civilno zaščito.

Tako Klugler kot Borovnik sta danes izpostavila, da se občani obračajo na občino in želijo informacije. Klugler bi, kot je dejal, pričakoval tudi kakšen odziv predstavnikov kmetov, ki sicer občini očitajo “nepravi odnos do rodovitne zemlje”, prav tako odziv okoljskih organizacij, tudi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in sindikata kmetov. Borovnik pa je dodal, da se na občino obračajo tudi kmetje, tudi tisti, ki so material posipali, saj želijo informacije o tem, kakšne bodo posledice za njihove poljščine.

Po torkovih podatkih inšpektorata za kmetijstvo je v nadzor inšpekcijskih služb trenutno vključenih 23 kmetij na območju Koroške s skupaj 60 hektarji kmetijskih zemljišč, na katerih naj bi uporabili okoli 510 ton industrijske sadre, za katero naj bi kmetje menili, da gre za apno, ki se sicer lahko uporablja na kmetijskih zemljiščih.

So pa danes z inšpektorata za okolje in prostor sporočili, da marca odvzeti vzorec materiala belo-rumenkaste barve s kupa na polju na Viču pri Dravogradu glede na analize ne izkazuje nevarnih lastnosti po uredbi o odpadkih, da pa glede na sestavo ugotavljajo, da je material zelo verjetno sadra in da ta material ni primeren za uporabo v kmetijstvu.

“Upoštevaje izmerjene vrednosti fluorida, bi material lahko izviral iz steklarske industrije, kjer uporabljajo fluorovodikovo kislino za poliranje stekla. Poudarjamo, da smo med vzorčenjem naleteli na nezmlete steklene predmete (črepinje vaze in kozarca), kar podpira z rezultati analiz potrjen sum, da gre za material iz steklarske industrije,” so navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem so zapisali še navedbe Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki v poročilu o analizah vzorca navaja, da omenjen material ni primeren za uporabo v kmetijstvu, ker ne more pozitivno vplivati oziroma prispevati na ekološko izboljšanje tal ali v korist kmetijstvu.

Z zadevo se sicer ukvarjajo tudi policisti, a podrobnosti za zdaj ne razkrivajo. “Glede sadre, odložene na območju Koroške, poteka intenzivna preiskava. Zaradi interesa te vam več podatkov o dosedanjih ugotovitvah še ne moremo posredovati,” so danes za STA navedli na Policijski upravi Celje in napovedali, da bodo, ko bo preiskava zaključena, o tem obvestili javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!